SZTE Info

Dobogós helyen az SZTE-s hallgatók a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen

Második helyezést ért el az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Műszaki Informatika Tanszék hallgatóiból álló OmrOFF csapat a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Versenyen. A háromnapos megmérettetésre 14 intézményből 25 csapat érkezett.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Március 26-28. között zajlott Szegeden a XXIV. Országos Ajtonyi István Irányítástechnikai Programozó Verseny. A háromnapos PLC Versenyen, melyet idén az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Műszaki Informatika Tanszéke és az Informatika Oktatásáért, Kutatásáért Alapítvány szervezett, a kiemelkedő motivációjú diákok kaptak lehetőséget tudásuk összemérésére. A megmérettetés célja az irányítástechnika, ezen belül a PLC programozás oktatási színvonalának emelése, az oktatók, hallgatók és az ipari, kereskedelmi szakemberek kapcsolatának erősítése. Továbbá a korszerű irányítástechnikai berendezések megismerésének elősegítése, valamint a hallgatók közötti versenyszellem és kooperáció kialakítása. Az első nap délutánján a hallgatói csapatok egy 10 kérdésből álló elméleti feladatsort töltöttek ki, majd a második és harmadik napon gyakorlati feladatmegoldás várt rájuk. A hallgatóknak mindkét napon 5-5 óra alatt kellett elkészíteni egy valós vagy szimulált technológia vezérlését.

 

PLC_Verseny_2018
A rendezvényen készült képek itt megtekinthetők.


A versenyen az első helyezést az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Automatika Intézet Óbudai Távolugrók csapata szerezte meg: Husz János, Nagy Roland és Nagy Zoltán, felkészítő tanáruk Lamár Krisztián. A dobogó második fokára a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Informatika Intézet, Műszaki Informatika Tanszék hallgatóiból álló OmrOFF csapat állhatott. Tagok: Balogh Benjamin, Bauer József és Zombori Dániel, felkészítő tanáruk Pletl Szilveszter és Kincses Zoltán. A harmadik díjat a Debreceni Egyetem Műszaki Kar Mechatronikai Tanszék Terminus csapata vihette haza. Tagok: Balázs Dávid, Kovács István és Póta Hunor Péter, felkészítő tanáruk Tóth János.


Az országos versenyben további helyezéseket értek el a Szegedi Tudományegyetem mérnök és informatikus hallgatói. Hatodik helyen végzett az SZTE Mérnöki Kar Gépfarkasok csapata, tizenegyedik helyen az SZTE TTIK Műszaki Informatika Tanszék Pia Portál formáció, tizenharmadik helyen az SZTE Mérnöki Kar WolfraMKarbid csapat.


Az idei megmérettetésre az ország 14 intézményéből és a határainkon túlról is érkeztek versenyzők. A szervező Szegedi Tudományegyetem mellett képviseltette magát – többek között – a Debreceni Egyetem, a Miskolci Egyetem, az Óbudai Egyetem, a Neumann János Egyetem, a Pannon Egyetem, a Széchenyi István Egyetem és a Szabadkai Műszaki Főiskola is. A versenyre 25 hallgatói csapat, összesen 68 diák érkezett 28 kísérő oktatóval.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.