Bezár

Hírarchívum

_MG_1212

Elektromos autó töltőpontot alakítottak ki a TIK oldalán

Elektromos autó töltőpontot alakítottak ki a TIK oldalán

2017. szeptember 22.
2 perc

Újabb beruházás igazolja, hogy a Szegedi Tudományegyetem a legzöldebb felsőoktatási intézmény Magyarországon. A József Attila Tanulmányi és Információs Központ oldalánál elektromos autó töltőpontot adtak át 2017. szeptember 21-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az új töltőpont kialakítása szorosan kapcsolódik a szegedi egyetem zöld törekvéseihez. A töltőpont olyan helyre került, ahol minden feltétel adott, hiszen a TIK rendelkezik annyi napelem-kapacitással, ami tiszta forrásból előállított energiát biztosít az autók töltéséhez - mondta el az állomás átadásán Szabó Gábor. A Szegedi Tudományegyetem rektora kiemelte: az új állomás felhívja a figyelmet a környezettudatosságra és az energiatakarékosság fontosságára. A jövőben az is elképzelhető, hogy az SZTE belső szállításait elektromos autókkal oldják meg, amihez töltőpontok hálózatára lesz szükség.


_MG_1203


Gyarmati László, a József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója elmondta: a töltőpontot a Szegedi Közlekedési Társaság ajánlotta fel és a lehető legjobb helyre került. A különböző konferenciákra érkezők igényeit ezután meg jobban ki tudják szolgálni. A TIK tetején található 80kW kapacitású napelem-park segíti, hogy az elektromos autókat megújuló energiaforrásból tudják tölteni. A pont 0-24 órában üzemel, 3*32A-t biztosít, vagyis az autókat 3-5 óra alatt fel lehet tölteni.


_MG_1230


A Szegedi Tudományegyetem vezetése az elmúlt években-évtizedekben kiemelt figyelmet fordított és fordít az energiahatékonyság, környezettudatosság szempontjait szem előtt tartó nagyberuházásokra, az energiatakarékos és környezetbarát technológiákra. A napelemes energiatermelés ma már az egész egyetemi infrastruktúrát érinti, és több tízmillió forintos megtakarítást is eredményez amellett, hogy csökkenti ökolábnyomunkat. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ zöld fejlesztései, a környezetbarát szemlélet alapján működő épületek, az energiatakarékosságra ösztönző egyetemi kampányok kiemelkedő sikere azt bizonyítja, hogy az egyetemi polgárok fontosnak tartják a zöld egyetem programot. A környezettudatosságnak nem csupán az egyetemi épületekben megvalósuló szelektív hulladékgyűjtés, a szolármezők, hőkutak, hőszivattyúk, a szürkevizet hasznosító rendszer, a PlanibelTri üvegtechnológia, a mini szolárrendszer és a geotermikus fűtésrendszer a része, hanem a kerékpáros közlekedés ösztönzése, támogatása is. A zöldben gondolkodás jelentősen hozzájárult ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem 2010 óta folyamatosan előkelő helyen szerepel az indonéz "UI GreenMetric of World Universities Ranking" felmérésben. 2016-ban egyetemünk a világrangsorban a 107., a belvárosokban fekvő és működő intézmények közül pedig a tizennegyedik. Ezzel Magyarországon az SZTE a legzöldebb egyetem.


elektromos_galeria
Képgaléria az átadóról.

SZTEinfo

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek