Bezár

Hírarchívum

Új emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel közösen

Új emissziómérési technológiát fejleszt az Energotest Kft. a Szegedi Tudományegyetemmel közösen

2017. november 14.
2 perc

Az Energotest Diagnosztikai és Automatizálási Kft. a Contireg Mérnökiroda Kft. és a Szegedi Tudományegyetem kutatóival együttműködve új fotoakusztikai elven működő gépjármű kipufogógáz emisszió mérési technológia fejlesztésébe kezdett. A LAser BOx Rapid emission measurement technology című GINOP-2.2.1-15-2017-00036 azonosító számú pályázaton elnyert, 713,2 millió forint támogatással megvalósuló projekt célja olyan gépjárművekbe beszerelhető tesztberendezés fejlesztése, amely közel valós időben, szelektív módon képes a kipufogógáz-összetételt mérni, elemezni.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A személygépjárművek emissziós mérési elvét több mint húsz éve dolgozták ki. Az eltelt időszak alatt kifejlesztett módszerek a nitrogén-oxidok mérésében nem vezettek áttöréshez, amit e szennyező anyagok szintje folyamatosan igazol. A gépjárművek számának drasztikus emelkedésével együtt nő az igény az emisszióval kapcsolatos ismeretek bővítésére.


_MG_8656


Az Energotest Kft., a Contireg Mérnökiroda Kft. és az SZTE közös projektjének célja olyan műszer kifejlesztése, amely egyszerre teszi lehetővé az emissziós bázisú motordiagnosztikát, illetve a környezetterhelés meghatározást valós menetkörülmények között. Ráadásul a műszer lézeres-fotoakusztikus analizátor egysége várhatóan szinte minden releváns paraméterében felül fogja múlni a jelenleg a részecskekibocsátás mérésére alkalmazott technológiákat, olyan újszerű, a hatékony emissziós bázisú motorfejlesztéshez elengedhetetlenül szükséges mennyiségi és minőségi információkhoz juttatva a motorfejlesztőket, autógyártókat, melyek révén hatékonyabb, az egyre szigorodó kibocsátási normáknak is eleget tevő dízel- vagy benzinüzemű motorok fejlesztése válik lehetővé.


_MG_8655


A gépjárművekbe könnyen beintegrálható berendezés egyedülálló lesz a piacon, megnyitva az utat a gépjárművekbe integrálható intelligens vezérlő technológiák fejlesztése felé. A projekt eredményeként megvalósulhat a megbízható, gyors, közel valós idejű, nagy tömegű emissziós adatgyűjtés és feldolgozás, amelynek fő célpiaca az autógyárak, a hozzájuk kapcsolódó méréstechnikai kutató-fejlesztő, illetve minősítő intézmények, valamint hatóságok és ellenőrző szakmai szervezetek. Ezért sikeres megvalósítása esetén a Laser Box Rapid emission measurement technology nem kizárólag motordiagnosztikai célú műszerek egy fejlettebb változataként fog részesedést szerezni a már meglévő piacon, hanem teljesen új, eddig nem létező piacok kialakulásának az esélyét is magában hordozza.


arculati_elem_regionalis_fejlesztesi_alapA projekt címe: LAser BOx Rapid emission measurement technology

A projekt azonosító száma: GINOP-2.2.1-15-2017-00036

A kedvezményezett neve: ENERGOTEST Diagnosztikai és Automatizálási Kft.

A szerződött támogatás összege: 713 266 165 Ft

A támogatás mértéke: 81,73%


SZTEinfo
Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek