SZTE Info

kiemelt_Amin

Az SZTE PhD-hallgatója, Amin Al-awar nyerte el a legjobb kutatói absztraktnak járó díjat

A Szegedi Tudományegyetem Biológia Doktori Iskolájának hallgatója, a libanoni származású Amin Al-awar vehette át a legjobb kutatói absztraktért járó díjat a III. Cardiovascular Trial Summit konferencián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„2017. október 27-én vehettem át a díjat a diabétesz és kardiovaszkuláris megbetegedések vizsgálatát középpontba állító III. Cardiovascular Trial Summit konferencián, melyet Münchenben az Infinity Hotel and Conference Resortban rendeztek. A Biológia Doktori Iskola PhD-hallgatójaként és a Szegedi Tudományegyetem kutatójaként hatalmas megtiszteltetés, hogy az elismerést elnyerhettem; köszönettel tartozom ezért a témavezetőmnek, Dr. Kupai Krisztinának és laboratóriumvezetőmnek, Dr. Varga Csabának, valamint az SZTE Élettani, Szervezettani és Idegtudományi Tanszékének” - mondta Amin Al-awar.

 

PhD-munkája, amelynek középpontjában az antidiabetikus gyógyszerek, az inkretin alapú terápia és a kardiovaszkuláris iszkémia állnak, utazási támogatással egybekötött poszter prezentációra kapott meghívást a nagy presztízsű konferenciára. Az esemény szervezői a német Dr. Oliver Schnell és az olasz Dr. Antonio Ceriello voltak. A konferencián neves kardiológusok, diabetikusok, endokrinológusok és kiváló kutatók vettek részt, akik az Egyesült Államokból, az Egyesült Királyságból és Európából érkeztek; a három nyertes absztraktot harminc kutatási területből választották ki poszter és szóbeli prezentációra. A zsűri figyelembe vette az innovatív témaválasztást a diabétesz és kardiovaszkuláris betegségek kutatási területén, valamint a klinikai és kíséreti tapasztalatokat az adott területen. A két másik díjat Dr. Isabelle Johanssonnak Svédországból, illetve Dr. Tamara Kuchmerovskaának Ukrajnából ítélték oda.


„Dr. Kupai Krisztina olyan motiváló személyiség, akitől minden támogatást megkapok a kutatás kivitelezése során; szakmai sikereim az ő támogatása nyomán válnak valósággá. Büszke vagyok arra, hogy a Szegedi Tudományegyetem laboratóriumában végezhetem az akadémiai munkám, és ennek az intézménynek diákjaként értem el ezt a sikert is. Köszönöm második otthonomnak, Magyarországnak” - hangsúlyozta Amin Al-awar.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • február 25.
  13:00 - 17:00
 • február 25.
  16:00 - 17:00
  A megjelenteket köszönti: Gácser Attila, a Biológia Intézet vezetője
  A kötetet bemutatják: a könyv lektora, Nagy Lászlóné, valamint a könyv szerkesztője és szerzői: Balázs János, Hegyi Andrea, Poór Péter, Sinka Rita és Vörös Mónika
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  Hiteles és motiváló előadás a Mentor(h)áló Pedagógiai esték 2020-as tavaszi évadában a futás, azon belül az ultrafutás különös világáról. Vendégünk Lubics Szilvia magyar amatőr hosszútávfutó és ultramaratonista, az Ultrabalaton és a Spartathlon többszörös győztese!
  Jegyár: kedvezményes 1.800 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.400 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/category/entry-ticket weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • február 25.
  18:00 - 19:00
  A Dugonics Társaság előadóülése
  Előadó: Dr. Kerek Ferenc zongoraművész, a Dugonics Társaság elnöke, az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar oktatója
  Beszélgetőtársak: Gyüdi Sándor, a Szegedi Szimfonikus Zenekar igazgatója
  Kerek Attila, SZMJV protokoll- és rendezvényreferense, a Dugonics Társaság elnökségi tagja
 • február 26.
  08:00 - 09:00
  Az SZTE BTK Pszichológiai Intézet szervezésében