Bezár

Hírarchívum

_MG_9264

Folytatódik az SZTE együttműködése a Shanghaji Politika- és Jogtudományi Egyetemmel

Folytatódik az SZTE együttműködése a Shanghaji Politika- és Jogtudományi Egyetemmel

2017. november 20.
2 perc

Folytatja és bővíti 2012-ben indult oktatási és kutatási együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és a Shanghaji Politika- és Jogtudományi Egyetem, az erről szóló megállapodást 2017. november 17-én írta alá Szabó Gábor rektor és Yin'e Zhou hallgatói ügyekért felelős rektorhelyettes.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE és a Shanghaji Politika- és Jogtudományi Egyetem (Shanghai University of Political Science and Law – SHUPL) együttműködésének köszönhetően 2012 őszén indult a Gateway/Kapu program. A kezdeményezés alapvetően cserediákprogram, amely keretében kínai hallgatók érkeznek a szegedi jogi karra. Az első félévben, a 2012 őszi szemeszterben nyolc hallgató kezdte meg magyarországi jogi tanulmányait az SZTE ÁJTK-n. Félévről félévre többen érkeznek Kínából Szegedre, most, öt évvel később, a 2017 őszi szemeszterben a hallgatói létszám 39 főre emelkedett.


_MG_9199


A program dinamikusan fejlődik, egyre több a Szegedre érkező kínai hallgató, ahogy a partneregyetemek listája is folyamatosan bővül. A SHUPL delegációja a korábbi szerződés megújításán túl azért is látogatott el az SZTE-re, hogy az együttműködés jövőbeli bővítéséről – oktatói csereprogram, közös kutatások indításáról – tárgyaljon.


_MG_9237


A Kapu program nyári egyetemére is először a SHUPL-ről érkeztek diákok Szegedre. A növekvő hallgatói létszámhoz szükség volt arra, hogy bővüljön az SZTE kínai partneregyetemeinek köre: így Szegeden ismerkedhettek meg a magyar és európai jogrendszerrel a Shanghaji Nemzetközi Kapcsolatok Egyeteme (Shanghai International Studies University), az Észak-nyugati Egyetem (Northwest University), az Észak-nyugati Politika- és Jogtudományi Egyetem (Northwest University of Political Science and Law) és a Hsziani Műszaki Egyetem (Xi’an Polytechnic University) diákjai. A tervek szerint hamarosan a Kelet-kínai Politika- és Jogtudományi Egyetem (East China University of Political Science and Law) is küld hallgatókat Szegedre.


_MG_9266


Az SZTE ÁJTK képzésein résztvevő kínai hallgatóknak oktatott tárgyak között szerepel a jogi angol és az európai törvénykezés alapjai, mint kötelező órák, csakúgy, mint a magyar kultúra és nyelvbe bevezetésként szolgáló kurzus is. A választható órák skálája igen széles: bevezetés a nemzetközi jogba, szellemitulajdon-védelem, büntetőjog, közigazgatás, EU-n belüli gazdasági kapcsolatok, emberi jog vagy a nemzetközi szervezetek működése.


shanghaji_egyuttmukodes
Képgaléria az együttműködési megállapodás aláírásáról.


Az SZTE ÁJTK minél szélesebb körű együttműködést próbál kialakítani a partneregyetemekkel, így az oktatók mellett a kar reményei szerint szegedi hallgatók is utazhatnak majd Kínába részképzésekre.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek