Bezár

Hírarchívum

Docere, az SZTE JGYPK Tanító és Óvóképző Intézet tudományos folyóirata

Docere, az SZTE JGYPK Tanító és Óvóképző Intézet tudományos folyóirata

2017. november 30.
2 perc

Új folyóirattal gyarapodott a Szegedi Tudományegyetem amúgy is gazdag saját publikációs kiadványainak listája. A Docere, az SZTE JGYPK Tanító és Óvóképző Intézet tudományos folyóiratának bemutatására a főszerkesztőt, Tóth Sándor Attilát kértük.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tanítani / tanítás, azaz Docere a címe új folyóiratunknak. Egyrészt mi tanítjuk intézetünk hallgatóit, és ez az oktató munka tudományos teljesítmény nélkül elképzelhetetlen. Másrészt ők fogják azt tanítani, amit tőlünk itt megtanulnak – magyarázta Tóth Sándor Attila. A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító és Óvóképző Intézet tudományos folyóiratának főszerkesztője a legkorszerűbb ismeretek átadási fórumának is tekinti a lapot.


Docere
Az irodalomtudománytól kezdve a természettudományokon át a művészetekig, több területről is várják a kéziratokat.

Publikációs lehetőséget kívántunk teremteni a kollégáknak. Ugyanis több folyóirat megszűnt az utóbbi időben és a társintézményekkel való kapcsolattartás új lehetősége is a Docere – indokolta a lapalapítást a Docere főszerkesztője. – Nem szeretnénk, ha belterjes lenne a lap, külső munkatársak szövegeire is számítunk. Így mi is közölhetünk például az ELTE és a szarvasi felsőoktatási intézmény periodikáiban. A szerkesztőbizottságban a Belorusz Köztársaságtól kezdve Ausztrián át Bulgáriáig több külföldi intézmény is képviselteti magát.

Egy évben négy tematikus szám megjelenését tervezik, a nyomtatás árát az SZTE JGYPK Tanító és Óvóképző Intézet (TÓKI) biztosítja. A lapterv Sonkodi Rita munkája.


Docere_kozonseg
Írói életműből villantanak föl részletet, irodalmi műveket is elemeznek az első, összevont lapszám szerzői. Például itt jelent meg az SZTE JGYPK TÓKI múlt évben elhunyt főiskolai docense, Sánta Gábor tanulmánya Fekete István lánytestvéreiről. A kutató munkásságának bibliográfiáját a munkáját folytató irodalomtörténész, Bíró-Balogh Tamás tanársegéd foglalta össze. Az intézetvezető Kakuszi Péter egy kevéssé ismert Márai-regény értelmezéséhez kínál adalékokat. A szegedi szerzők közül Tóth Sándor Attila főiskolai tanár (SZTE JGYPK) egy 17. századi Horatius kiadásról értekezik. A szikvizes emlékmozaikokról írt Fülöp Zoltán Ottó (ELTE). Az idegen nyelvű közlemények sorát Máté Zsuzsanna (SZTE JGYPK) főiskolai tanár nyitja: angol nyelven írt Kass János Madách-illusztrációiról. A bécsi partnerek tanulmányát német nyelven adja közre a Docere.


SZTEinfo - Ú. I.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek