Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_AM_mentorok

Alumnus mentoroktól tanulhatnak az SZTE hallgatói

Alumnus mentoroktól tanulhatnak az SZTE hallgatói

2017. március 08.
6 perc

Harmadik évadát kezdte a 2014 tavaszán indult SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram. A 25 alumnus mentor és a 42 szegedi egyetemi hallgató első, személyes találkozóján mi is részt vettünk. Kiderült: Magyarországon csak az SZTE kínálja hallgatóinak a munkaerő-piaci alumni mentorprogramot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem többféle módon segíti hallgatóit abban, hogy pályakezdőként, a munkaerő-piaci verseny közepette is megállják helyüket.


AM_Mentor_GM

„Szegediegyetemikum” a mentorprogram

A külföldi egyetemeken már jól bevált recept szerint nyújtja az SZTE hallgatóinak a pályakezdésre felkészítő és a munkaerőpiaci elhelyezkedést támogató szolgáltatásokat. Az első lépcső a diplomaszerzést követő időszakra való felkészüléshez az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram. E szolgáltatás annyira egyedi, hogy „szegediegyetemikumnak” is nevezhetnénk.

 

Elköteleződés, bizalom, érték. E hármasság jellemzi a SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramunkat – jelentette ki Görög Márta. Az SZTE alumni ügyekért felelős rektori megbízottja köszöntötte 2017. március 7-én azokat a mentorokat és mentoráltakat, akik részt vettek az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram 7. szemeszterét nyitó találkozón. – Ebben a programban azok az alumnusok térnek vissza, akik bizalommal, elköteleződéssel közelítenek a Szegedi Tudományegyetemhez. Azt a tudást, amit megszereztek itt és a gyakorlati életben kamatoztatni tudtak, most visszaadják és megosztják a jelenlegi szegedi egyetemistákkal.

 

 

Az Ítélőtáblától a pályázatíró cégig

Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramba bekapcsolódó valamennyi cégvezető és személy az SZTE alumnusának számít. Jelenleg 25 mentor vesz részt a programban, nyújt segítő kezet, vezeti a hallgatót, lehetőséget teremt arra, hogy az általa támogatott egyetemista bevonódjon a munkahelyi folyamatokba, az ottani közösség tagja lehessen. A piacvezető informatikai cégek mellett aktív például egy vajdasági vállalkozás, de mondjuk a Szegedi Ítélőtábla is. A mentorháló lefedi a Szegedi Tudományegyetem 12 karát.


AM_Mentor_1

 

„Ennek az egésznek, amit mi életnek nevezünk, egy célja van, hogy a jövő generációja ne csak abból induljon ki, amit ő tapasztal, hanem abból, amit átadunk” – idézi Dr. Harangozó Attila mentor, a Szegedi Ítélőtábla elnökhelyettesének gondolatát az SZTE Alma Mater mozgalom honlapján a programot beharangozó információ.

 

Sokat kaptam a szegedi egyetemtől, így aztán amikor felkértek, hogy fiatalokkal foglalkozzam, örömmel megtettem – válaszolt Kapás Ferenc, a NOS Kft. vezetője a kérdésre: miért lett mentor. Az előző szemeszterekben jelentkezőkkel együtt 7 hallgatóval foglalkoztam. Dolgoztam bíróként, dolgoztam a közigazgatásban, sok éve vezetem a pályázatíró cégünket, így aztán sokféle témáról tudok hasznos információkat átadni a mentoráltjaimnak. Mindig rábízom a hallgatóra, hogy az általam kínált témakörök közül válassza ki azt, ami számára izgalmas. Mivel 25 éve írunk pályázatokat, a legújabb mentoráltam e területről szeretne minél többet megtudni. Egyébként a pályázatírás rejtelmeiről az SZTE Mérnöki Karán is előadok egy olyan kurzus keretében, amelyre bármely karról jelentkezhet hallgató.

 

Több – esetenként 5-6 – hallgatót is koordinál Fodor Márk, az NNG Kft. mentora. A szoftverfejlesztő szakember az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram nyitányán elmondta: a diplomaszerzést követően jött rá, mennyire sok ismeretre és tapasztalatra lett volna szüksége ahhoz, hogy a munkaerőpiaci-versenyben megállja a helyét egy multinacionális cégnél. Ám akkoriban még nem kínálta az egyetem a jelenlegi szolgáltatásait. Így aztán a barátaival együtt, önképzéssel kellett felkészülnie a munkaerőpiaci kihívásokra. Most viszont örül a lehetőségnek, szívesen ad iránytűt az SZTE hallgatóinak az induláshoz.


AM_Mentor_KF

 

– Bevallom: az első időszakban kicsit teher egy mentorálttal foglalkozni, különösen akkor, ha a fiatal nem elég motivált. Eleinte egyszerűbb feladatok elvégzésébe is bevonjuk az érdeklődő hallgatót. Ez jelentős pluszt jelent az egyetemistának, hiszen tanfolyamokon, egyetemi padsorokban nem, csak gyakorlatban sajátítható el a pályázatírás. Ezért aztán nem véletlen, hogy cégünk munkatársai kivétel nélkül az SZTE egykori hallgatói közül, a korábbi gyakornokaink közül kerülnek ki – villantotta föl a nehézségeket és az előnyöket Kapás Ferenc. – Sőt: ügyvezető társam egy olyan fiatalember, aki az SZTE GTK hallgatójaként volt gyakornokunk, de egy ideje ő viszi a NOS Kft. mindennapi ügyeit. Arra is nem egy példa akad, hogy a velünk kapcsolatban álló cégek számára javasoltam új munkatársnak a mentoráltunkat.

 

 

Kapcsolathálót sző a mentorált

A mentoráltak száma egyre növekszik, a legújabb névsorra pillantva is látható: képviselteti magát az SZTE minden kara. Egy-egy hallgató tanulmányai idején többször is bekapcsolódhat a programba. A jelenleg mentorált 42 hallgató között is akad olyan, aki már negyedik szemeszterben él a lehetőséggel.

 

Útmutatás jelent ahhoz, hogy meghatározzam a céljaimat – fogalmazott Krizsák Enikő, az SZTE GTK III. éves hallgatója, aki már tavaly is részt vett az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramban. Az előző szemeszterben a Pick Szeged Zrt.-nél ismerkedett a marketing és kereskedelem ott alkalmazott fogásaival. E vonalat folytatva most a pályázatírás titkait szeretné ellesni, mivel lehetőséget kap arra, hogy belepillantson a Nos Kft. mindennapjaiba. – A kapcsolatépítés miatt mindenképpen megéri részt venni ebben az ingyenes programban – jelentette ki a szegedi egyetemista. Elárulta, több ismerősének is ajánlotta a lehetőséget, s maga sem érti, miért nem „tömegelnek” itt, pedig nagyon „megéri”.


AM_Mentor_2

Az ingyenes mentor programra sikeresen pályázó hallgató személyesen 2017. március 7-én találkozhatott mentorával.

 

A program előnye, hogy rugalmasan alakíthatja a kapcsolatot és munkamódszert a mentor és a mentorált. Például személyes találkozókat beszélnek meg, e-mailen kommunikálnak, skypolnak, blogot írnak, árnyékprogramban vesznek részt, megosztják tapasztalataikat egymással, tehát a kapcsolat sokféle formáját használják. Így a program segítő kezet nyújt abban, hogy például egy jogász hallgató milyen szakirányt, milyen modult válasszon. Fontos információs és tapasztalatszerzési forrás ez a kapcsolat a mentorált számára. A mentor elmondja, annak idején mit csinált jól, mit tenne másként, ha élhetne a mai hallgatók számára kínálkozó lehetőségekkel – sorolta Görög Márta.

 

 

Lépcsőről lépcsőre a munkaerőpiacig

– A zárás adminisztratív része, hogy a mentor és a mentorált beszámolót készít egymásról és az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramról. Ebből tudunk építkezni a következő szemeszterben és a program jövőjét tervezve. A résztvevők 90 százaléka a legjobb minősítéssel illette ezt a programot. A mentoráltak felénél folytatódott a kapcsolat – például tudományos diákköri- vagy szakdolgozat, esetleg szakmai gyakorlat formájában. Sőt: szinte minden szemeszterben akad egy olyan mentorált, aki állásajánlatot kapott. E program kellően motiválja a mentort és a mentoráltat is, klasszikusan win-win, vagyis mindenki nyer szituáció – húzta alá SZTE alumni ügyekért felelős rektori megbízottja.

 

Az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogram a munkaerőpiaci elhelyezkedést támogató SZTE-szolgáltatások első lépcsője: kötetlen formájú szemlélődést, ismerkedést jelent a munka világával. Ezt követi a kötelező szakmai gyakorlat, majd a harmadik szint az alternatív szakmai gyakorlat. Ezt a hosszabb elköteleződést jelentő – az SZTE jogi karán három hónapos – szakmai gyakornoki program követi. Az SZTE Alma Mater, együttműködve az SZTE Karrier Irodával, számos szolgáltatást nyújt a hallgatóknak – a karriertervezési tréningtől kezdve az állásbörzéken át az állásinterjúkra való felkészítést jelentő motivációs levél és önéletrajz-írási tanácsadásig. Ezek a szolgáltatások az SZTE-program sikerét szolgálják, illetve a hallgató szemszögéből a munakerő-piachoz vezető út stációi.


Újszászi Ilona

Fotók: Schwimmer-Tóth Tímea


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek