Bezár

Hírarchívum

_MG_4699

Vízvári László: „Az ápolók, hősök”

Vízvári László: „Az ápolók, hősök”

2017. május 26.
4 perc

Az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából ünnepségen köszöntötte és ismerte el a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kiváló dolgozóit és nyugdíjba vonuló munkatársait.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az ápolók, hősök – jelentette ki köszöntőbeszédében Vízvári László, az EMMI Ápolásügyi Osztályának vezetője május 25-én, a Szent-Györgyi Albert Oktatási Központ Ivánovics György termében tartott ünnepségen. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja kiváló dolgozóit köszöntötte az Ápolók Nemzetközi Napja alkalmából.


_MG_4634

Ezt a napot világszerte ünneplik. Hagyományos időpontja május 12., Florence Nightingale brit ápolónő születésnapja. A már életében legendává vált, rendkívüli akaraterővel megáldott brit hölgy a krími háború idején a brit katonai kórházakban a tisztaság és a megfelelő ellátás megszervezésével nagyságrenddel csökkentette a halálozási arányt. Florence Nightingale nemcsak az ápolóképzés és az ápolás gyakorlatának megújítója volt, hanem az ápolás etikai alapjainak megteremtője is, aki küzdött az ápolói hivatás képviselőiért.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja – a korábbi szórványos alkalmak után – 2010. óta rendszeresen, intézményi keretek között ünnepli egészségügyi szakdolgozóit. Az ünnepség – immár hagyományos – megtartásával a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ nyomatékosan hangsúlyozza, hogy milyen nagy jelentőségűnek és elismerésre méltónak tartja az egészségügyi szakdolgozók munkáját.


_MG_4652

E jeles alkalommal nem csupán az ápolói hivatást gyakorlóit méltatják, hanem elismerésben részesítik mindazon egészségügyi szakdolgozókat, akik a megelőző naptári évben öregségi nyugdíjba vonultak. Áldozatos munkájukat, hivatásuk iránti elkötelezettségüket emlékplakettel és díszoklevéllel köszönte meg a Klinikai Központ. Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nevében Prof. Dr. Lázár György a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, illetve Balogh Dénes, a Klinikai Központ főápolója ebben az esztendőben 21 nyugállományba vonuló munkatársat részesített elismerésben.

A rendezvényen nem csupán a lezáruló életpályák, hanem az aktív – és kiemelkedő teljesítményt nyújtó – munkatársak elismerésére is sor került. Számukra a Klinikai Központ immár hatodik éve ’kiváló’ illetve ’oktató’ címeket adományoz. A címek elnyeréséhez nem elegendő a tartósan magas színvonalú munkavégzés, ezen túl elengedhetetlenül szükséges a szakmai tudományos tevékenység (tudományos előadások, cikkek és publikációk), illetve az oktatómunka, az utánpótlás biztosítása érdekében végzett magas színvonalú teljesítmény. Idén három szakdolgozó részesült ilyen kitüntetésben.


Apolok_Napja_2017.05.26.BA
Képgaléria az ünnepségről.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ kiváló gyógytornász kitüntető címet adományozott Varga Mártának, a Központi Fizioterápiás és Rehabilitációs Részleg és Oktatási Csoport munkatársának, aki 1985 óta dolgozik gyógytornászként, elsősorban neurológiai területen. 1990 óta részt vesz a gyógytornász hallgatók oktatásában. Rendszeres előadó a szakmai tudományos fórumokon. Szakmai tudásával nagyban hozzájárult a neurológiai fizioterápia elismertségéhez.

Kiváló dietetikus kitüntető címben részesült Czene-Szilágyi Gabriella, az Ápolásvezetési és Szakdolgozói Oktatási Igazgatás Dietetikai Szolgálata munkatársának, aki 2007 óta dolgozik az intézményben. Betegellátó munkája mellett 2008-tól részt vesz az Élelmezési Munkacsoport és a Táplálási Team munkájában. Jelentős szerepet játszott abban, hogy a táplálásterápia kapcsán szoros együttműködés jött létre a dietetika és az ápolás között.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a szakdolgozóknak adható legrangosabb elismerésében, oktató védőnő kitüntető címben részesítette Baloghné Fűrész Veronika védőnőt, a Védőnői Alapellátási Egység vezető védőnőjét. Baloghné Fűrész Veronika vezeti azt védőnői szolgálatot, melynek része a területi és iskolai védőnői hálózat és az Anyatejgyűjtő állomás is. Munkáját rendkívüli alapossággal végzi, szakmai, oktatói és közéleti tevékenysége is példaértékű, ezt igazolja az is, hogy 2012-ben már kiváló védőnői címben részesült.

A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ – érzékelve az egészségügyi ágazatban észlelhető humán-erőforrás krízist, az utóbbi esztendőkben kiemelt figyelmet fordít az utánpótlás biztosítására a szakdolgozói foglalkozások területén is. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának betegellátó egységei évente több száz közép és felsőfokú egészségügyi szakképzésben résztvevő tanulónak és hallgatónak biztosítják a szakmai gyakorlat lehetőségét.

Ezen hallgatók és tanulók a tanév lezárásaként anonim tanulói elégedettségi kérdőívet töltöttek ki, amelyben felmérték többek között a Klinikai Központ betegellátó egységeiben történő gyakorlati oktatással összefüggő tapasztalataikat, véleményüket, valamint kérték, jelöljék meg és indokolják, hogy mely szakterületen töltött gyakorlatukat értékelik a leghatékonyabbnak, legjobbnak, és mely területi szakoktatót tartották a legjobb gyakorlati pedagógusnak.

A hallgatói-tanulói vélemények alapján a 2016/2017-es tanévben a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ legjobb gyakorlóterülete minősítést az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet Központi Intenzív Osztály nyerte el.

Prof. Dr. Facskó Andrea, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke nevében Prof. Dr. Lázár György a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnökhelyettese, illetve Balogh Dénes, a Klinikai Központ főápolója a kiváló gyakorlati oktatómunkáért, a szakember utánpótlás biztosítása érdekében végzett áldozatos munkáért elismerő oklevelet adott át a Központi Intenzív Osztály ápolóit képviselő négy részlegvezető szakdolgozónak – külön kiemelve, hogy az eredményt rendkívül nehéz, folyamatos változásokkal terhelt időszakban érték el.

A beérkezett kérdőívek adatainak összesítése alapján a legjobb gyakorlati oktatói címet Szandi Katalin, a Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ klinikai ápolásoktatója érdemelte ki, akinek ezen kiemelkedő teljesítményét a Klinikai Központ vezetése elismerő oklevél és érem átadásával ismerte el.

 

SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek