Bezár

Hírarchívum

Szavazzon az SZTE projektjeire a LUMA Center StarT pályázatán!

Szavazzon az SZTE projektjeire a LUMA Center StarT pályázatán!

2017. május 18.
2 perc

Az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport hat projekttel vett részt a finn LUMA Center StarT pályázatán. A projektalapú tanulást népszerűsítő pályázaton két SZTE-s projekt is a legjobb 10 közé került. Május 21-ig a közönség szavazataival támogathatja a két pályamunkát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A finn LUMA Center StarT pályázatra hat projekt készült a Szegedi Tudományegyetem két kutatócsoportja, az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport és az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoport támogatásával.


A versenyen az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport „Gesztenye matematikája” pályamunkáját beválogatták a 10 legjobb projekt közé. A „Természettudományos vásár - Projektek nagyító alatt” rendezvény pedig a 10 legjobb jó gyakorlat közé került a 36 országból érkezett több mint 800 pályázat közül.


Május 10. és 21. között a közönség is szavazhat az SZTE projektjeire. Szavazni a YouTube-on lehet a kisfilmek lájkolásával az alábbi linken: szavazás Az MTA-SZTE Természettudomány Tanítása Kutatócsoport kisfilmjei az első sorozatban a 3., a második sorozatban pedig a 2.


A Gesztenye matematikája projekt a Kisteleki Szivárvány Óvoda Gézengúz csoportjában valósult meg 25 gyerek (4-5 évesek) részvételével, Virágné Szűcs Éva vezetésével. A csoport projektje alapvetően a matematika köré szerveződött, de az elemi számolási készség fejlesztésén túl számos más területhez is kapcsolódott. A gyerekek a gesztenyével sokféle feladatot végeztek, mely interdiszciplinárissá tette a projektet. A foglalkozások kapcsolódtak az anyanyelvhez, a természetismerethez, a mozgáshoz, a zenéhez, a rajzhoz és a kézművességhez. A foglalkozások időtartama körülbelül 30 perc volt, de egy délelőtt több 30 perces blokk is megvalósulhatott. Ezek időben elhúzódó tevékenységek voltak, gyakran forgószínpados megoldással. A gesztenyéket felhasználó mozgásos foglalkozásba a szülők is bekapcsolódtak.


A StarT pályázatra készült hat projekt koordináló tanárok jelenleg az MTA Tantárgy-pedagógiai Kutatási programjában a természettudományos gondolkodás fejlesztésére irányuló kutatásban vesznek részt. A hat projekt az óvodától a középiskoláig átfogja a közoktatás teljes spektrumát. A projekteket vezető tanárok és diákjaik Természettudományos vásáron mutatták be munkájukat, és a projektek témájához kapcsolódó interaktív feladatokkal várták a résztvevőket. A vásár a gyakorló tanárok közötti kapcsolatépítés mellett a tanárképzéshez is kötődött. A vásáron ugyanis részt vettek biológia, kémia tanár szakos hallgatók is, akik interjúkat készítettek tanárokkal, diákokkal a projektmódszer alkalmazásáról a „Projektek nagyító alatt” című munkájukhoz.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek