Bezár

Hírarchívum

_MG_7715-2

Németországi és szerbiai egyetemmel is együttműködik az SZTE

Németországi és szerbiai egyetemmel is együttműködik az SZTE

2017. július 04.
2 perc

Két külön szerződést írt alá partnereivel a Szegedi Tudományegyetem vezetése. A Potsdami Egyetem és az SZTE évek óta sikeres együttműködésébe bekapcsolódik az Újvidéki Egyetem. A háromoldalú szerződés bővítéséről is szó esett a 2017. július 4-i aláírási ceremónián.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A németországi Potsdami Egyetem jogi karával 2008-ban indította a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézete a posztgraduális német jogi és szakfordító képzését, ami az új szerződés alapján, német-magyar közös diploma kiadásával zárul. E program bővítésébe bekapcsolódik a vajdasági Újvidéki Egyetem. A három intézmény közös kutatási és oktatási együttműködéséről a szándéknyilatkozatot 2017. július 4-én Szegeden írta alá a Potsdami Egyetem nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese: Florian Schweigert, az Újvidéki Egyetem rektora: Dušan Nikolić, valamint az SZTE rektora: Szabó Gábor és kancellárja: Fendler Judit. A háromoldalú megállapodás jogi területen teszi lehetővé az együttműködést, de e program bővítéséről is elkezdődtek a tárgyalások az SZTE Általános Orvostudományi Kar, illetve az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar vezetésével.


nemet_szerb_SZTE
Az SZTE, a Potsdami Egyetem és az Újvidéki Egyetem közötti szerződések aláírási ceremóniáján készült fényképek itt megtekinthetőek.
 

– A potsdami és a szegedi felsőoktatási intézmény közös LL.M-képzésén immár szerbiai hallgatók is részt vehetnek. Uniós pályázatokon közösen indulhat a potsdami, a szegedi és az újvidéki intézmény – hozott példát a háromoldalú együttműködésre az aláírási ceremónián megjelent Badó Attila, a szegedi LL.M-képzés vezetője, az SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézetet vezető egyetemi tanár.


1_MG_7698

 

A potsdami és a szegedi egyetem közös LL.M képzésének a szerződését is megújították a partnerek. A két intézmény hosszú évek óta sikeres közös képzését ugyanis Németországban és Magyarországon is akkreditálják, amelynek eredményeként ezentúl közös diplomát kapnak a német jogi és szakfordítói szakot sikeresen elvégző hallgatók. Sőt: különbözeti vizsgákkal a németországi egyetem jogi diplomáját is megszerezhetik az SZTE érintett hallgatói. A közös, Magyarországon és Németországban is elismert jogi diplomával rendelkezők könnyebb elhelyezkedési lehetőségre számíthatnak a hazai és az uniós munkaerőpiacon.


2_MG_7679


– Bővíti nemzetközi kapcsolathálóját a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara. A legrégebbi franciaországi és amerikai együttműködés, illetve a Potsdami Egyetemmel létező közös képzés szép hagyományai mellett nyitottunk Kína és legutóbb Vietnám irányába is – emlékeztetett Balogh Elemér. Az SZTE ÁJTK dékánja a legújabb, a trilaterális memorandum jelentőségét abban jelölte meg, hogy a vajdasági partner bevonásával új uniós projektekbe is bekapcsolódhat a Szegedi Tudományegyetem.

 

Az SZTE és partnerei között létrejött két szerződés aláírási ceremóniáját megtisztelte jelenlétével Palkovics László, az Emberi Erőforrások Minisztériuma oktatásért felelős államtitkára is.

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek