Bezár

Hírarchívum

_MG_8589

Több mint 6500 új hallgató a Szegedi Tudományegyetemen

Több mint 6500 új hallgató a Szegedi Tudományegyetemen

2017. július 27.
3 perc

Első körben több mint 6500 új hallgató kezdheti meg tanulmányait 2017 szeptemberétől az SZTE-n. Jelentősen nőtt az informatikai, mérnöki és művészeti területre felvettek, valamint a távoktatásban résztvevők száma. A korábbi évekhez hasonlóan emelkedik a Szegeden tanuló külföldiek aránya. A gólyák beilleszkedését beiratkozási hét és az SZTE Felvettek honlapja is segíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2017-es központi felvételi eljárás eredményeként összesen 5725 új hallgató kezdheti el tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen. Közülük 3672-en alap-, 775-en mester-, 906-an osztatlan, 372-en felsőoktatási szakképzésre jutottak be. Állami ösztöndíjas képzésen 4679, önköltséges finanszírozási formában 1046 új hallgató tanul szeptembertől a szegedi egyetemen. A felvételi eredményeket 2017. július 27-én sajtótájékoztatón ismertette Prof. Dr. Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, Prof. Dr. Karsai Krisztina, az SZTE oktatási rektorhelyettese és Dr. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója.

 

Az SZTE-re felvettek átlagpontszáma (alap, osztatlan és felsőoktatási szakképzés együtt): 370,79, míg a mesterképzés 100 pontos rendszerében 82,44. A legmagasabb pontszámmal – 467 ponttal – a jogász és a nemzetközi tanulmányok szak állami ösztöndíjas helyeire lehetett bejutni. A legjelentősebb – mintegy 27 százalékos – bővülés a művészeti képzési területen figyelhető meg, 60-ról 76-ra emelkedett a gólyák száma.


_MG_8586

 

A munkaerő-piaci igényekhez igazodva jelentősen, a tavalyihoz képest 20 százalékkal (782-re) emelkedett az informatika képzési területre felvettek száma. Mintegy 6 százalékkal több – összesen 399 – új hallgató tanul majd a mérnöki képzési területen - emelte ki Prof. Dr. Szabó Gábor rektor. Annak érdekében, hogy ez a javuló tendencia folytatódjon, a szegedi egyetem uniós és hazai forrásból 2021 májusáig tartó programot indított. A projekt célja, hogy növelje az egyetemre felvételiző diákok arányát, elsősorban a hátrányos helyzetű járások középiskolásai között. Kiemelt figyelmet kap a természettudományos, mérnöki és informatikai képzési terület, az eddigi beiskolázási programok fejlesztése és a leendő hallgatók körének szélesítése.


Még népszerűbbé vált a távoktatás, a tavalyi 54 helyett idén 85 elsős kezdheti el tanulmányait. A Szegedi Tudományegyetemen idén nyolc szakon indul duális képzés - közölte Prof. Dr. Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettes.


Nőtt az osztatlan tanárképzés iránti érdeklődés is. A legnépszerűbbek az angol-, a történelem és a magyar- tanári szakok valamilyen más szakkal párosítva - tájékoztatott Dr. Forgács Tamás, az SZTE Tanárképző Központ főigazgatója.

 

A központi felvételi eljárásban 410 külföldi állampolgár jelentkezett az SZTE-re, a legtöbben szerb állampolgárok (jellemzően vajdasági magyarok). A Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramban előreláthatólag 196 új hallgató érkezik a szegedi egyetemre. Mellettük több száz külföldi diákot várnak az önköltséges idegen nyelvű képzésekre is. Ezeken a szakokon jelenleg is zajlik a felvételi eljárás, de várhatóan e képzéseken a hallgatók száma meghaladja a 670-et.

 

A központi felvételi eljárásban felvett hallgatók, a kormányzati ösztöndíjprogram támogatásával és az önköltséges idegen nyelvű képzésekre érkező külföldi fiatalokkal együtt több mint hatezer-ötszázan kezdik el tanulmányaikat a Szegedi Tudományegyetemen.

 

Az SZTE új hallgatói előre egyeztetett időpontra érkeznek a beiratkozásra augusztus 28. és szeptember 2. között a József Attila Tanulmányi és Információs Központba. Az adminisztratív feladatok elvégzése után sokszínű kulturális és szabadidős programok várják a résztvevőket. A gólyák megismerhetik azokat az egyetemi egységeket, melyek a következő években segítséget nyújtanak nekik a minél sikeresebb tanulmányaikhoz. A rendezvény nem titkolt célja, hogy az egyetemre érkezők már az első nap érezzék, Szeged legnagyobb közösségének tagjaivá váltak. A gólyák beilleszkedését az SZTE Felvettek honlapja is segíti, ahol minden szükséges információt megtalálhatnak egyetemi éveik megkezdéséhez.

 

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZAAzok számára, akik nem jelentkeztek a 2017-es általános felsőoktatási felvételi eljárás során vagy jelentkeztek, de nem nyertek felvételt egyetlen felsőoktatási intézménybe sem, a Szegedi Tudományegyetem pótfelvételit hirdet. A jelentkezéssel kapcsolatos részletes információk július 28-tól érhetők el az SZTE Pótfelvételi 2017 oldalon.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek