Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_zold_TIK_j

Továbbra is a legzöldebb magyarországi egyetem az SZTE

Továbbra is a legzöldebb magyarországi egyetem az SZTE

2017. december 15.
2 perc

Javított múlt évi „zöld eredményén” a Szegedi Tudományegyetem. A GreenMetric 2017-es világrangsorában az SZTE 88. lett, és a tavalyi 107. helyről úgy lépett előrébb, hogy egyetlen év alatt több mint 100 intézménnyel több töltötte ki a zöld kérdőívet. Az SZTE az európai green-listán a 42., Magyarországon őrzi pozícióját: a legzöldebb hazai egyetem.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 2017-es GreenMetric felmérés szerint 76 ország 619 felsőoktatási intézménye közül 88. helyezett a Szegedi Tudományegyetem. Az Indonéziai Egyetem toplistájának népszerűsége folyamatosan növekszik: míg a 2010-es első felhívásra 34 ország 95 intézménye, addig 2016-ban 74 állam 516 egyeteme válaszolt.

 

A kezdetek óta a zöld egyetemek élbolyába tartozik az SZTE. Sőt: 2016-os 107. helyezését úgy javította idén a 88. pozícióra, hogy egy esztendő alatt több mint százzal nőtt a GreenMetric kérdőívét kitöltő intézmények száma.


Kollazs_3


 

A hollandiai Wageningen Egyetem a világ legzöldebb (7552 pontot gyűjtött) felsőoktatási intézménye. A green-lista második helyezettje az angliai Nottingham Egyetem (7464), a harmadik az amerikai UC Davis (7365 pont). Az SZTE és e verseny „aranyérmese” között 1779, míg a szegedi eredményt a sereghajtóéval összevetve 4360 a pontkülönbség. Az SZTE által megelőzött egyetemek aránya a tavalyi 79 százalékkal szemben idén 86%.

 

Az európai zöld rangsor 42. helyét szerezte meg a szegedi universitas. Előtte – az Isztambuli Egyetemet kivéve – csak nyugat-európai intézmények találhatóak. A legzöldebb európai egyetemek toplistájának első 7 helyezettje közül 5 angliai. Az SZTE az európai zöld intézmények listáján szereplők 79 százalékát körözte le.

 

Az SZTE a maga 88. helyezésével és 5773 pontjával jelentősen megnyerte a kérdőívet kitöltő 9 magyarországi felsőoktatási intézmény zöld versenyét. Hiszen e hazai erősorrendben a második helyezett Pécsi Tudományegyetem a nemzetközi mezőnyben 179., a harmadik az ELTE: a teljes lista 322. helyén végzett. Az új hazai jelentkező, a Budapesti Műszaki Egyetem a magyarok közül a 6. helyen, az összes zöld törekvésű intézmény között a 494. helyen zárt. Az SZTE és a második legjobb magyar intézmény között 644, míg a szegedi eredményt az utolsó helyezett hazai egyetemével összevetve 3299 a pontkülönbség.

 

GreenMetric_SZTE_certificate


A zöld kérdőív hat témaköre öt éve változatlan: elhelyezkedés és infrastruktúra, energia és klímaváltozás, hulladék-, vízgazdálkodás, közlekedés, oktatás. Ezek közül a legnagyobb (21%) súlyú az energia és klímaváltozással, a legkisebb (10%) jelentőségű a vízgazdálkodással kapcsolatos kérdéskör. Az SZTE kategóriánkénti eredményei megmutatják, hogy jelenleg a hulladékgazdálkodásban a legjobb, hiszen a megszerezhető pontszámok 87%-át begyűjtötte, ugyanakkor leginkább javítania a környezettudatosság oktatásbeli megjelenítésén lehetne, ami megadja a jövőbemutató zöld feladatot.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek