Bezár

Hírarchívum

kiemelt_veradas

Adj vért az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen!

Adj vért az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyen!

2017. április 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén is bekapcsolódott a Felsőoktatási Véradó Versenybe. A véradás komoly segítség a betegeknek, hiszen évente 400 ezer vérre, vérkészítményre szoruló beteget kell ellátni az egészségügyi intézményekben- közöttük az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem számos oktatója és hallgatója rendszeresen ad vért. Az önkéntes véradás életet is menthet. Évente közel 400 ezer azoknak a betegeknek a száma, akiknek vérre vagy vérkészítményre van szükségük, ezért is fontos, hogy folyamatosan rendelkezésre álljon a megfelelő mennyiség. A vér ugyanis semmivel sem pótolható, a vörösvérsejt-koncentrátum pedig legfeljebb 35 napig tárolható. A folyamatos és kiegyensúlyozott vérellátást a véradók biztosítják, és szükséges az első véradók számának növelése is, hiszen Magyarországon a 4 millió lehetséges véradóból csupán 250 ezer rendszeres önkéntes véradó, más néven donor van.


A véradással egyetemünk minden polgára hozzájárulhat a gyógyításhoz vagy életmentéshez, az egyetemi hallgatók pedig bekapcsolódhatnak az országos véradó versenybe is.

A következő napokban az alábbi helyszíneken várják az önkéntes véradókat TAJ-kártyával és fényképes igazolvánnyal, lakcímkártyával:

2017. április 4. szerda, 16:00 - 19:00: Szegedi Tudományegyetem Teleki Blanka Kollégium ( 6725 Szeged Semmelweis utca 5.)

2017. április 5. csütörtök, 09:30 - 12:30: Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar (6726 Szeged Temesvári körút 31.)

2017. április 5. csütörtök, 14:00 - 16:00: Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (6722 Szeged Ady tér 10.)


A Magyar Vöröskereszt idén 11. alkalommal rendezi meg az Országos Felsőoktatási Véradó Versenyt, amely a nappali hallgatói létszám alapján, három kategóriában zajlik: 1000 fő alatti, 1000 és 10.000 fő közötti és 10.000 fő feletti. Kategóriánként az az intézmény nyer, aki a nappalis hallgatói létszámához képest a legtöbb nappalis hallgatót mozgósítja véradásra. A Magyar Vöröskereszt az elmúlt években neves támogatókat állított a jövő véradónemzedékének megalapozását célzó program mellé. A szponzorok jóvoltából évről-évre hasznos ajándékokat kapnak a verseny során vért adók és minden évben értékes nyeremények találnak gazdára. A verseny minden évben szeptemberben indul és május közepén ér véget. Az eredményhirdetést minden évben június 14-én, a Véradók Világnapján tartják. A versenyről bővebb információ itt olvasható.


SZTEinfo


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek