SZTE Info

Sportnap és futóbajnokság az SZTE-n - #Beactive

A Szegedi Tudományegyetem szeptember 20-án rendezi meg idén a már hagyományos őszi sportnapot, ahol ismét számos sportág kipróbálására nyílik lehetőség. Szeptember 25-én pedig az SZTE egyéni futóbajnoksága várja a futás szerelmeseit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az Unesco szeptember 20-át az Egyetemi Sport Nemzetközi Napjává nevezte ki, amely kezdeményezéshez a Szegedi Tudományegyetem is csatlakozik. Ezért ezen a napon rendezik meg az egyetem szokásos sportnapját. Az érdeklődő hallgatók szeptember 20-án, kedden reggel 8 órától kezdve 24 különböző sportágban próbálhatják ki magukat az SZTE Sportközpontban (Hattyas sor 10.). Az egyéni sportok kedvelői sok egyéb mellett megismerkedhetnek a falmászással, pilatessel, zumbával, a legügyesebbek a görkorcsolya akadálypályán is végig mehetnek. Aki inkább egy csapatban játszana szívesen, a foci csapatba jelentkezhet. Regisztrálni a helyszínen lehet reggel 8 órától. A részvétellel nyerni is lehet: a 6 sportegységet (ez hatszor 20 percnyi teljesítésért jár) összegyűjtő hallgatók között sportszereket, fitness bérleteket, vásárlási utalványokat sorsolnak ki. A Karok között versenyt is hirdetnek: az a kar nyeri el „Az Egyetem legsportosabb Kara” címet, amelyik a hallgatói létszám alapján arányosan a legtöbb sportegységet teljesíti.


Részletes információk elérhetőek a MEFS új honlapján és az esemény Facebook-oldalán, és a kihelyezett plakátokon.


EgyetemiSport_a2_bianko_Previewfintor_1_2


Azonban idén a sportolási lehetőségek nem érnek véget a sportnapon. A XV. Jubileumi Pick Utcai Futófesztiválhoz csatlakozva az SZTE egyéni futóbajnokságot hirdet nappali tagozatos hallgatóinak szeptember 25-ére. Nevezni szeptember 21-én 14:00-ig van lehetősége minden érdeklődőnek a Sportközpont Tanári irodájában, vagy Trényiné Rákóczi Zsuzsanna testnevelő tanárnőnél e-mailben (rakoczi@sport.u-szeged.hu).A jelentkezőknek egy 3,4 km-es távot kell majd teljesíteniük szeptember 25-én, vasárnap 11:30-tól, a Dóm térről indulva. Mind a női, mind a férfi első három helyezett hallgató díjazásban részesül.

 

A futófesztivál programja:

Időpont: 2016. szeptember 25. vasárnap

Táv: 3,4 km

Rajt: Dóm tér 11:30-kor

Nevezési határidő: szeptember 21. szerda 14:00 óra

A nevezési díjat 100 főig a Sportközpont fizeti. Akadályoztatás esetén a hallgató köteles más indulóról gondoskodni maga helyett vagy szeptember 21. szerda 14:00 óráig lemondani a jelentkezését.

Nevezés: a Sportközpont Tanári irodájában, vagy Trényiné Rákóczi Zsuzsanna testnevelő tanárnőnél e-mailben (rakoczi@sport.u-szeged.hu) lehet.

Nevezéshez szükséges: Név, Intézmény/ kar, évfolyam, születési év, EHA kód, Diákigazolvány szám, e-mail cím, póló méret

A női és férfi I.--III. helyezett SZTE hallgató díjazásban részesül.

Díjazás: Nők 1-3 helyezett, férfiak 1-3 helyezett

Gyülekezés: pólók és rajtszámok átvétele (diákigazolvánnyal) a Dóm téren az ÁOK oktatási épülete előtt 10:00–11:00 óra között.

A versenyben résztvevő hallgatókat arra kérjük, hogy regisztráljanak a következő (Sportpont) oldalon: http://sportpont.hu/db/register

A rajtszám bemutatása és az ott lévő oktatóknál történő lejelentkezés esetén egy órapótlást beszámítunk!SZTE-Info

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
 • január 24.
  10:00 - 13:00