Bezár

Hírarchívum

kiemelt_Bert Sakmann

Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak az SZTE leendő hallgatói

Nobel-díjas tudósoktól tanulhatnak az SZTE leendő hallgatói

2016. május 23.
3 perc

Új dimenziók nyílnak a szegedi tehetséggondozásban Bert Sakmann Nobel-díjas tudós igazgatásával. A Szegedi Tudós Akadémia célja: Magyarországon tartani a legtehetségesebb kutatókat, és megteremteni a Nobel-díj elnyerésének lehetőségeit. A programot évente mintegy 30 millió forinttal támogatja az SZTE.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudós Akadémia a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány 2012 óta tartó munkájának köszönhetően érte el azt a szintet, hogy a Magyar Kormány kiemelt tudománypolitikai beruházássá nyilvánította és 2 milliárd forintos támogatást ítélt meg a programnak. A Szegedi Tudós Akadémia képzési igazgatója Bert Sakmann Nobel-díjas német fiziológus.


Bert Sakmann- Harmadik alkalommal járok Szegeden, így tanúja lehetek annak a fejlődésének, amely a szegedi diákok oktatásában ment végbe. A diákok amellett, hogy udvariasak, hihetetlenül motiváltak abban, hogy tudóssá váljanak. A motiváció és a jó tanárok mellett azonban nagyon fontos az az atmoszféra is, amelyben tanulnak, kutatnak – osztotta meg benyomásait a Nobel-díjas tudós a Radnóti Miklós Gimnázium természettudományos laboratóriumába tett látogatásáról.


A német fiziológus kiemelte: az utánpótlás nevelésre és tehetséggondozásra irányuló kezdeményezés egyedülálló Magyarországon. A program nemcsak Magyarországra, hanem egész Kelet-Európa természettudományos oktatására jelentős hatással lehet. - Mint képzési igazgató, a hasonló területen szerzett tapasztalataimat szeretném felhasználni és megtalálni a fiatalok oktatásának legjobb és leghatékonyabb módját. Célunk, hogy az elméleti ismeretek mellett a gyakorlati, laboratóriumi munkát is megtanulják a fiatalok. Minél több természettudományi területről szeretnék neves nemzetközi kutatókat, Nobel-díjas tudósokat megnyerni az Akadémia számára – fogalmazott Bert Sakmann.


Kemény LajosA szegedi egyetem évente mintegy 30 millió forinttal járul hozzá a fiatal tehetségek képzéséhez. Dr. Kemény Lajos professzor, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese arról beszélt, hogy a Szegedi Tudományegyetem jövőjét az itt tanuló diákok és az őket oktató tanárok jelentik. – A képzési színvonal biztosításával és megfelelő mentorálási programokkal nemcsak a régióból, hanem az ország más kiemelkedő középiskoláiból is számíthatunk továbbtanulókra. A szegedi egyetem hallgatói lehetőséget kapnak arra, hogy a legkiválóbb nemzetközi kutatásokba kapcsolódjanak be, ezzel is külföldi munkatapasztalatot szerezve. A program azonban nem ér véget az egyetem elvégzésével. Bízunk abban, hogy néhány év külföldi munka után tapasztalat kutatóként visszatérnek majd az SZTE-re – fogalmazott.


Varró András, a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány és a Szegedi Tudós Akadémia elnöke azt emelte ki, hogy az Akadémia munkájában új dimenziók nyílnak a kormány, a város és az egyetem támogatásával. Hozzátette: Szeged tudományos centrummá válásában a Szegedi Tudományegyetem, a Szegedi Biológiai Kutatóközpont és az ELI lézerközpont mellett a Szegedi Tudós Akadémiára is jelentős szerepet hárul. Mindehhez ötödik intézményként csatlakozik a jövőben az a molekuláris medicina központ, amely kiválósági centrumként segíti elő Szeged tudományos központtá válását.


Nobel díjas sajtót


Botka László, Szeged Megyei Jogú Város polgármestere azt hangsúlyozta: a program Szeged európai tudományos központi szerepét erősíti majd, segíti, hogy az SZTE-n világszínvonalú orvosképzés működjön. A város folyamatosan támogatja a programot, amely a szegedi fiatal kutatókat hozza össze a tudomány legrangosabb nemzetközi képviselőivel. A kiemelt tudománypolitikai beruházássá nyilvánított programhoz a város megfelelő ingatlant biztosít a Bartók Béla Művelődési Házban, valamint évente 30 millió forint anyagi támogatást nyújt.

 

SZTEinfo- Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek