Bezár

Hírarchívum

anyaszallas

Anyaszállás a koraszülött osztálynak

Anyaszállás a koraszülött osztálynak

2016. június 29.
2 perc

A SZAKK Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika második emeletén alakították ki azt a három szobás anyaszállót, amelyen egyszerre négy olyan anyuka lakhat átmenetileg, akinek gyermeke a koraszülött osztályon van. A szobákat kedden adták át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés



anyaszallasNémeth Gábor, a klinika igazgatója az átadón azt mondta: a létesítmény lehetőséget ad a kismamáknak arra, hogy a koraszülött csecsemők közelében maradjanak a világrajövetelüket követő hetekben.

A koraszülés már önmagában komoly lelki terhet ró az édesanyákra. Ezt a helyzetet még inkább nehezíti, hogy ha néhány nappal a szülés után, amikor az anyukákat hazabocsátják a klinikáról, távol kerülnek a kisbabától és csak telefonon tudnak az állapota felől érdeklődni. Ezért nagyon hasznos az anyaszálló. A szállást nemcsak a koraszülött babák anyukái vehetik igénybe, hanem azok is, akiknek a gyermeke a születése után valamilyen fertőzés vagy rendellenesség miatt nem bocsátható haza az intézményből, hosszabb kezelésre szorul.


anyaszallas


Míg országosan a gyermekek 9 százaléka érkezik korábban a tervezettnél, addig ez az egyetemi klinikán magasabb arány: a régióban élő, a szegedi klinikához tartozó édesanyák 13 százaléka szül hamarabb a tervezettnél.


anyaszallasA Korábban Érkeztem Dél-alföldi Regionális Újszülött Intenzív Osztályért Alapítvány alapítója, Rádi Katalin elmondta: tavaly ősszel jótékonysági koncertet szerveztek a megújult szegedi Dómban a Szent Gellért Fesztiválon, a Szeged-Csanádi Egyházmegyével együtt. A koncerten Miklósa Erika és a Szegedi Szimfonikus Zenekar lépett fel. A bevételt az anyaszállás létrehozására fordították, azonban emellett magánszemélyek és cégek támogatása is kellett a szállás kialakításához.



Az anyaszállást közel 6 millió forintból alakították ki, a legnagyobb adományozó a Richter Gedeon Zrt. volt. A komfortos, berendezett szobák mellett melegítőkonyha, étkezőhelyiség is biztosított az anyukák számára a klinika második emeletén. A három szoba négy édesanya számára teszi lehetővé, hogy folyamatosan a gyermekük mellett tudjanak leni, ezzel is támogatva csecsemőjük felépülését.

 

SZTE Info

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek