Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_konyvheti_nyitany_20160709j

87. Ünnepi Könyvhét: Év könyve díjas a Szegedi Egyetemi Kiadó Tudástár sorozata

87. Ünnepi Könyvhét: Év könyve díjas a Szegedi Egyetemi Kiadó Tudástár sorozata

2016. június 10.
12 perc

A 87. Ünnepi Könyvhét szegedi programjait Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész nyitotta meg. Solymos László szegedi alpolgármester adta át a Szegedi Egyetemi Kiadónak az Év könyve díjat a Szegedi Egyetemi Tudástár sorozatért.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

18 helyszínen 147 rendezvényen találkozhatnak egymással szerzők, kiadók és az olvasók a könyv ünnepén, Szegeden. A 2016. június 9-13. közötti napokra koncentrálódó szegedi programsor szervezője, immár kilencedik alkalommal, a Somogyi-könyvtár. A 87. Ünnepi Könyvhét nyitányát a rendezvények fő helyszínén a Szegedi Tudományegyetem központi épülete előtt, a Dugonics téren tartották.


Konyvhet_satrak

 

  Szeged a tudomány városa

Könyvheti köszöntőjében Solymos László szegedi alpolgármester hangsúlyozta: a helyi értékek felmutatása és elismerése is célja a rendezvénynek.


Solymos

A szegediség és a hagyományok ápolása mellett a tágabb környezetet érintő kitekintés ugyancsak jellemzője a könyvheti programoknak.

Spiró György Kossuth-díjas író mellett a könyvhét szegedi szereplője – többek között – Grendel László Kossuth-díjas író, Gárdos Péter, a Balázs Béla-díjas filmrendező, több József Attila-díjas alkotó: Dragomán György, Grecsó Krisztián, Szilasi László, Darvasi László – sorolta az alpolgármester.

– Egyetemi város Szeged, a kultúra és a tudomány városa – jelentette ki Solymos László, aki szerint örömteli, hogy az SZTE jelen van tudósaival, oktatóival, alkotóival, és a könyvünnepen utcára viszi a tudományt.

 

  Alkotók elismerése

Könyve megjelentetéséhez összesen 12 alkotó – köztük az SZTE oktatója, hallgatója is –, illetve kiadó nyert el 2 millió forint támogatást Szeged önkormányzatától. Az elismeréseket Solymos László alpolgármester adta át.

Az ünnepi könyvhét tiszteletére alapított Év könyve díjat 2016-ban két alkotói közösség nyerte el. Dusha Béla a Szeged, a fénnyel rajzolt város című albumáért vehette át a 200 ezer forinttal járó elismerést. A Szegedi Egyetemi Kiadó a Szegedi Egyetemi Tudástár sorozatért kapta meg az Év könyve díjat, amelyet Pál József professzor, az SZTE korábbi rektorhelyettese vett át az alkotó csapat vezetőjeként.


Tudastar_Ev_konyve_1


A 8 kötetes Szegedi Egyetemi Tudástár készítésében körülbelül 150 szerző közreműködött. Képviseletükben is megjelentek a díjátadón a Szegedi Egyetemi Tudástár szerkesztőbizottságának a tagjai – Dux László professzor, Hannus István professzor, Pál József professzor, Újszászi Ilona, az SZTE közkapcsolati koordinátora továbbá Kokas Károly mint a sorozat elkészítésében közreműködő Klebelsberg Könyvtár főigazgató-helyettese, Korcsik Rafael mint a nyomdai kivitelezés koordinálója, illetve a műszaki szerkesztői munkát elvégző és a borítót tervező Losjak László. A Szegedi Egyetemi Kiadó most először nyerte el a rangos Év könyve elismerést.

 

A mese mindenható

Az egyetemisták körében szerzett élményei alapján az olvasási szokások változását ecsetelte a 87. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvényeit megnyitó beszédében Spiró György. A Kossuth-díjas író, irodalomtörténész szerint az elemezhető művek hossza rövidült az egyetemi szemináriumukon.


Spiro

Az elmesélhető történetű könyvekre sokkal jobban emlékeztek az egyetemisták, mint az esszéisztikus részletekben gazdag művekre. A cselekményekben gazdag művek népszerűbbek, mint a történet nélküliek – osztotta meg oktatói tapasztalatát a könyv ünnepére összegyűlt publikummal. – Színházi tapasztalataim is hasonlóak – mondta, majd Shakespeare drámáival példázódott Spiró.

A mű hatását vizsgálni, befogadás szociológiával foglalkozni leginkább a színházban, a moziban vagy az iskolában lehet.

– A befogadás szempontjából emlékezetünk kétféle: auditív és vizuális. Az elmúlt évtizedekben a vizuális emlékezetünk egyoldalúan fejlődött. A füllel befogadható műfajok háttérbe szorultak – magyarázta. – Közös pontnak maradt: a mese fontossága. Elvont, száraz, noha okos fejtegetéssel sem szóban, sem írásban nem lehet hatást elérni. De ha ugyanezt mesébe, még ha tanmesébe is, csomagoljuk, akkor hatni kezd.

A mese szeretete az ember sajátja.

– Nincs olyan épnek született gyerek, aki ne imádná a meséket. De a közönyössé nevelt felnőttből is előbukkan a mesére áhító gyerek, ha békén hagyják – vélekedett. – A mesék révén lehetett az életmentő tapasztalatokat a következő nemzedékeknek átadni.

A viccek, a kerek történetek őrzik a XIX-XX. század históriáját és nem a történelemkönyvek. Spiró György szerint amit igazán tudunk, azt hazulról, a számunkra már nem is igazán ismert elődök különös történeteiből, és persze a népmesékből tudjuk.

– Alaptörténeteket nem lehet egyénileg kitalálni, csak variálni – szólalt meg az író. A mai szerzők is az egykori, névtelen, népmeséket költők titkait lesik és módszereiket alkalmazzák. – Ha mutatványunk sikerül, a szerző neve elhalványul, a mese pedig él tovább.


Félszáz SZTE-program

Szegeden 28 könyvkiadó és 81 szerző, 14 féle program szolgálja az olvasót. Az SZTE oktatói, hallgatói munkatársai félszáz könyves rendezvényen vállalnak szerepet a 87. Ünnepi Könyvhéten. A könyvheti kínálatról itt olvashat.


87. ÜNNEPI KÖNYVHÉT, 15. Gyermekkönyvnapok

2016. JÚNIUS 9-13. – szegedi programok AZ SZTE SZEMSZÖGÉBŐL

 

A 2016. évi könyvhét szegedi programjaihoz az SZTE, a Szegedi Egyetemi Kiadó is hozzájárul.

 

I. KÖNYVBEMUTATÓK:  Az SZTE oktatói közül többen is könyveket és szerzőket mutatnak be, illetve szerzőként könyvheti beszélgetések főszereplői. Az SZTE Szegedi Egyetemi Kiadó által szervezett programok mottója: „Az SZTE utcára viszi a tudományt”.

 

JÚNIUS 9. (csütörtök)

16.00 – Dugonics tér, a SZEK JGYF Kiadó sátra

Környezetfizika – a kötetet szerkesztője, Sós Katalin, egyik szerzője, Nánai László és lektora, Karancsi Zoltán mutatja be.

 

16.30 – Dugonics tér, színpad

A 87. Ünnepi Könyvhét megnyitója

Köszöntőt mond: dr. Solymos László, Szeged város alpolgármestere

A könyvhetet megnyitja: Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténész

Könyvkiadási támogatások és az Év Könyve díj átadása

Közreműködnek: Rúzsa Vivien (Tömörkény István Gimnázium), Lendel Tímea, Gál József (SZTE), Szeged Táncegyüttes

 

17.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Szajbély Mihály: A homokvárépítés öröme. Irodalomtörténeti tanulmányok című könyvének (JATEPress Kiadó) bemutatóján a szerzővel Mikola Gyöngyi beszélget.

 

17.00 – A Tiszatáj szerkesztősége (Roosevelt tér 10–11.)

Békési Imre Nyelvész mestereim című kötetének bemutatója – a szerzővel és a szerkesztővel, B. Fejes Katalinnal Nagy L. János beszélget.

 

17.45 óra – Dugonics téri színpad

Történészek a levéltárban. Hogyan készül a szegedi egyetem történetét feldolgozó könyv? Marjanucz Lászlóval, Antal Tamással és Vajda Tamással, az egyetemtörténeti kötet főszerkesztőjével és két szerkesztőjével (Szegedi Egyetemi Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Spiró György Kossuth-díjas író, irodalomtörténésszel Válogatott esszék 1979–2016 (Magvető) című legújabb könyvéről Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

 

18.15 óra – Dugonics téri színpad

100 kémiai mítosz – az Amerikában „Kiemelkedő Akadémiai Mű” minősítést nyert könyv szegedi szerzőivel Csupor Dezsővel és Kovács Lajossal (Akadémiai Kiadó, Springer Kiadó) Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

 

JÚNIUS 10. (péntek)

12.20 óra Dugonics tér, az SZTE központi épülete előtt álló Szent-Györgyi szobortól

Egyetemtörténeti séta: 2016-ban arra emlékezünk, hogy 95 éve fogadta be Szeged a Kolozsvárról száműzött egyetemet, 90 esztendeje kezdődtek meg a Tisza-parton az egyetemi építkezések, 60 éve a szegedi egyetemen pattant ki az 1956-os forradalom és szabadságharc szikrája, 30 éve hunyt el a szegedi egyetem Nobel-díjas kutatója, egykori rektora, Szent-Györgyi Albert.

A séta az SZTE központi épülete (Szeged, Dugonics tér 13.) előtt álló Szent-Györgyi szobortól indul.

A sétát vezeti: Vajda Tamás, az SZTE Egyetemi levéltár igazgatója.

 

18.00 – a LOBBY Café terasza

Az ápolók munkáját részletesen bemutató, Betegágyak őrzői (Medicina) című könyvről Pusztai Virág televíziós szerkesztő beszélget a szerzővel, Szekszárdi Miklóssal.

A könyv húsz interjút és négy hónap klinikai ápolás személyes tapasztalatait dolgozza fel.

 

18.30 – Dugonics tér, színpad

Hommage à Tömörkény

Beszélgetés Tömörkény Istvánról, születésének 150. évfordulója alkalmából

Résztvevők: Bene Zoltán író, Bíró-Balogh Tamás irodalomtörténész

 

19.00 – Dugonics tér, színpad

Gyenge Zoltán Kép és mítosz II. (Typotex) című kötetéről Vass Nóra művészeti marketingszakértő, a Hermann Ottó Múzeum osztályvezetője beszélget a szerzővel.

 

19.30 – Dugonics tér, a Typotex Kiadó sátra

Dedikál: Gyenge Zoltán

 

 

JÚNIUS 11. (szombat)

10.00 – Dugonics tér, színpad

Szegedi Írók Napja – délelőtti beszélgetés szegedi írókkal és költőkkel

Vendégek: Horváth Dezső, Lázár Bence András, Simai Mihály, Tandi Lajos

A beszélgetést vezeti: Veszelka Attila író

Közreműködnek a Baka Irodalmi Kör tagjai: Antal Anikó, Fabulya Andrea, Paulovics Tamás

A beszélgetés idején legyen egy kávéra a vendégünk! A kávét az EUROCAF biztosítja.

 

14.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Egy digitális könyv megvalósulása – A szegedi dalmaták (bunyevácok) története

A kötet szerzője: dr. Heka László PhD, egyetemi docens (SZTE ÁJTK Összehasonlító Jogi Intézet)

Beszélgetőpartner: Marjanovic Dusán, a Szegedi Horvát Nemzetiségi Önkormányzat elnöke

A kötet a Dugonics András Horvát–Magyar Kulturális Egyesület támogatásával készült.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

16.00 – Dugonics tér, színpad

„Könyvek nélkül a könyvhéten ...” Dalok, táncok Szatmárból, Kalotaszegről és Nadabról, valamint cigánytáncok Szászcsávásról, Nagyecsedről és a Dél-Alföldről

Jankov Gyöngyvér és a Suhancok műsora

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Dragomán György József Attila-díjas íróval legújabb, Oroszlánkórus (Magvető) című novelláskötetéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.

 

18.00 – Dugonics tér, színpad

Gárdos Péter Balázs Béla-díjas filmrendezővel Hajnali láz (Libri) című regényéről Balog József újságíró beszélget.

 

18.00 – a Tiszatáj szerkesztősége

Tiszatáj Szalon: Bíró-Balogh Tamás Az irodalom személyessége című könyvének bemutatója. A szerzővel Ilia Mihály irodalomtörténész beszélget.

 

 

JÚNIUS 12. (vasárnap)

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

A Szegedi Tudományegyetem Füvészkertje közel száz éve nyújt sokszínű látványosságot Szeged város lakóinak, a környékbelieknek, kicsiknek és nagyoknak egyaránt. Idén a Vadasparkkal karöltve „Engedd élni” kampányba kezdtek, melynek célja, hogy ötletekkel segítse a házak vagy lakások tájának növényekkel és állatokkal való benépesítését. Standjukon a gyerekek megtanulhatják, hogy kis ügyességgel akár egy ásványvizes palack, vagy balkonláda is lehet kellemes élettér megannyi élőlény számára. Gondoskodással saját állatkertet vagy botanikus kertet varázsolhatunk környezetünkbe.

 

15.00–19.00 – Dugonics tér, Olvasó- és Játszóliget

Az Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Interaktív Természetismereti Tudástár állattani és növénytani gyűjteménye a 19. század végétől az oktatáshoz kapcsolódó, rendszeres terepi kutató- és gyűjtőmunka eredménye. 2000-ben vált a nemzeti kulturális örökség részévé.

A kitelepült kísérletek elsődlegesen az általános és középiskolás fiatalok számára készülnek, de a családokat és a szépkorúakat is szeretnénk bevezetni a tudományos kísérletezésbe, a mindennapok tudományába.

 

15.30 – Dugonics tér, színpad

Könyvheti térzene a Fricsay Fúvószenekarral

 

18.00 – Dugonics tér, a Líra Könyv Zrt. Fókusz Könyváruház sátra

Dedikál: Darvasi László

 

18.15 – Dugonics tér, színpad

Darvasi László József Attila-díjas író, költő, újságíróval Taligás (Magvető) című, legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget.

 

18.45 – Dugonics tér, színpad

Grecsó Krisztián József Attila-díjas író, költő Jelmezbál – egy családregény mozaikjai (Magvető) című legújabb regényéről Szilasi László József Attila-díjas író, irodalomtörténész beszélget a szerzővel.

 

19.00 óra – Lobby Café terasz

T. Horváth Ágnes: Augustus Foruma Rómában című könyvének (Belvedere Meridionale, kiadó) bemutatóján a szerzővel Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

19.30 – Grand Café Várkert

Tiszatáj Szalon: Lengyel Zoltán A Sors kritikájáról. Vizsgálódások Walter Benjamin sorsfogalma mentén című könyvének bemutatója

A szerzővel Gyulai Zoltán (SZTE BTK Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék) beszélget.

 

JÚNIUS 13. (hétfő)

16.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Lábjegyzetek Platónhoz: Az emlékezet című tanulmánykötetről (Magyar Filozófiai Társaság – Pro Philosophia Szegediensi Alapítvány, kiadó) Laczkó Sándor (szerkesztő), Gyenge Zoltán és Tóth I. János beszélget.

 

16.00 óra – SZAB székház, díszterem

Az MTA SZAB Szociológiai munkabizottság köteteinek bemutatóján (Belvedere Meridionale, kiadó) Pászka Imre, Nagy Gábor Dániel, Balogh Péter, Jancsák Csaba köteteiről a szakirodalom olvasói beszélnek.

 

16.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Vendégünk Grendel Lajos és Wlachovszky Károly

Grendel Lajos Kossuth-díjas íróval Elek Tibor irodalomtörténész (Bárka Kiadó), Wlachovszky Károly műfordítóval Szörényi László irodalomtörténész beszélget.

 

16.30 óra – Lobby Café terasz

Könyv vagy cikk? – a kutató publikációs dilemmái. A mikrobák „zöld áram” hasznosító erőművek is lehetnek? A szakmai folyóiratbeli szenzációkról Kovács Kornél professzorral Újszászi Ilona beszélget. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

16.30 – Somogyi-könyvtár, Hangoskönyvtár

Czilczer Olga Szavakban egy erdő – új és válogatott versek című könyvének bemutatója. A szerzővel Keserű Gizella irodalomtörténész, egyetemi oktató beszélget.

 

17.00 óra – Lobby Café terasz

Számadás az Alaptörvényről. A szegedi egyetem jogtudósainak legújabb tanulmánykötetét (Magyar Közlöny Lap- és Könyvkiadó Kft.) Balogh Elemér professzor, a könyv szerkesztője mutatja be Újszászi Ilona kérdései nyomán. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

17.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

Az Érték és értelem. Önéletírás korrajzzal címmel megjelenő Kristó Gyula-emlékiratokról (JATEPress Kiadó) Almási Tibor, Makk Ferenc, Petrovics István, Tóth Sándor beszélget.

 

17.30 – Dugonics tér, színpad

Bátyi Zoltán: Hálózsák a felhőn (novellák)

A szerzővel Bene Zoltán beszélget.

A program a Magyar Írószövetség Csongrád megyei Írócsoportja, a Szegedi Írók Társasága és a Szegedi Akadémiai Bizottság Művészeti Szakbizottsága Szépírói Munkacsoportjának közös rendezvénye.

 

17.30 – a LOBBY Café terasza

Marjanucz László Trianon szülötte. Fejezetek Gyálarét történelméből, különös tekintettel a két világháború közötti időszakra (Gyálaréti Civil Összefogás Közhasznú Egyesület) című könyvének bemutatója

Dr. Marjanucz Lászlóval, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Modernkori Magyar Történeti Tanszék vezetőjével Csicsai Antal népművelő beszélget.

 

18.00 óra – Dugonics téri színpad

Hiénák a betegágy körül. Boldogkői Zsolt professzort e legújabb könyve (Akadémiai Kiadó) bemutatóján a tudomány és áltudomány harcáról, a tudománynépszerűsítés új formáiról is kérdezi beszélgetőpartnere, Újszászi Ilona. Mottó: „Az SZTE utcára viszi a tudományt.”

 

18.00 – Grand Café Várkert

Bencsik Orsolya Több élet (Magvető – Fórum) című regényéről Virág Zoltán irodalomtörténész (SZTE BTK Magyar Irodalmi Tanszék) beszélget az íróval.

 

 

JÚNIUS 14. (kedd)

16.00 óra – SZTE Klebelsberg Könyvtár, Audmin

A Belvedere Meridionale 2016 tavaszi és nyári (szociológiai) lapszámának bemutatója. A lapszámokat bemutatja: Prof. Dr. Rácz Lajos intézetvezető (SZTE JGYPK), Prof. Dr. Pászka Imre szerkesztő, dr. Kiss Gábor Ferenc főszerkesztő.

 

17.00 – Somogyi-könyvtár, 1. emeleti folyóirat-olvasóterem

Végtelen vonzásban – Simai Mihály József Attila-díjas költő új verseskötetének bemutatója

A költővel beszélget: Marton Árpád újságíró

A kötetből felolvasnak: Beslin Anita és Kosztolányi József

 

Konyvhet

 

II. AZ SZTE SZEGEDI EGYETEMI KIADÓ SÁTRÁBAN árusítják az egyetemi oktatók, az SZTE munkatársai által jegyzett, illetve az egyetemi kiadó(k) által gondozott könyveket.


A 87. Ünnepi Könyvhét szegedi honlapja.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek