Bezár

Hírarchívum

sofi_osztondijasok

Tizenkét tehetséges egyetemista kapott Sófi-ösztöndíjat

Tizenkét tehetséges egyetemista kapott Sófi-ösztöndíjat

2016. július 05.
2 perc

Kiemelkedő tudományos és tanulmányi teljesítményéért 12 tehetséges egyetemista kapta meg a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány ösztöndíját. A közel másfél millió forint értékű elismeréseket biológus, orvos, vegyész, zenész és tanár szakos hallgatók vehették át.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tizenötödik alkalommal osztotta ki ösztöndíjait a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az SZTE Szegedi Tehetségpont részeként működő Sófi ösztöndíj célja a legjobb tanulmányi és tudományos teljesítményt nyújtó egyetemisták anyagi támogatása. Az alapítvány létrehozása óta 17 millió forinttal támogatta a szegedi egyetem legjobbjait.


Az ösztöndíjra idén 83 hallgató pályázott, közülük 12-en vehettek át elismerést 2016. július 3-án az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A hagyományokhoz híven a díjakat a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar diplomaátadó ünnepségén adták át. Hagyomány az is, hogy az elismerések átadásában a magyar kulturális élet nemzetközileg elismert személyisége is részt vesz. Idén Melocco Miklós Kossuth-, Munkácsy-, valamint Prima Primissima-díjas szobrászművész, Szabó Gábor professzor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, valamint a Sófi alapítvány kuratóriumának vezetői és támogatói adták át a díjakat.


Szeredi Ivett Dorina, a Természettudományi és Informatikai Kar biológushallgatója 100 ezer forintos ösztöndíjat kapott a perifériás idegsérülések kutatásáért. Ő vihette haza az alapítvány vándorserlegét is. A biológia doktori iskola kategóriájában az elismerést a vér-agy gát felépítésével foglalkozó Nyúl-Tóth Ádámnak, az Általános Orvostudományi kar másodéves PhD-hallgatójának ítélték.


Az alapítvány öt fődíjast jutalmazott, akik egyenként 200 ezer forint jutalmat vettek át. Gehér-Herczegh Tünde vegyészhallgató az ionok diffúzióját, Gubó Richárd vegyészhallgató az alacsony hőmérsékletű szén-monoxid katalitikus oxidációját vizsgálja. M. Tóth Orsolya orvostanhallgató az agyi vérkeringés, Schuszter Tamás pénzügy szakos hallgató pedig az európai régiók devizapiacainak kutatásáért kapott ösztöndíjat. Szombati Julianna zongoraművészt számos hazai és nemzetközi díja miatt jutalmazta a kuratórium – írja a delmagyar.hu.


Az alapítvány további 5 hallgató munkáját is elismerte: 50 ezer forint értékű Sófi-különdíjat kapott Bordé Ádám biológushallgató, Iván Sára zeneszerző, Kovács Balázs némettanár szakos hallgató, Mészáros János vegyészhallgató és Szili Petra biológushallgató.


Az alapítvány korábbi díjazottjait a tervek szerint bevonják majd a pályakezdők támogatásába is. - Az alapítvány fontos feladata, hogy a végzett diplomás hallgatók pályáját is nyomon kövesse. A végzetteket fejenként 1 millió forint összegű életpálya ösztöndíjjal szeretnénk támogatni. Az ösztöndíjat korábban elnyert hallgatókkal azóta is jó kapcsolatot ápolunk, megpróbáljuk őket olyan szinten beszervezni, hogy a mostani fiatalokat támogassák – mondta el a városi televíziónak Sófi József.


SZTEinfo

Fotó: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek