Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_BA_Agykutato_brainstorming

SZAB közgyűlés: előadás a közoktatásról, Média-díj az SZTE két munkatársának is

SZAB közgyűlés: előadás a közoktatásról, Média-díj az SZTE két munkatársának is

2016. február 27.
6 perc

A magyar közoktatás fejlődése – a tudomány felelőssége címmel tartott előadást Csapó Benő, az SZTE Prima Primissima díjas intézetvezető egyetemi tanára. A Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottsága közgyűlésén az évértékelés mellett átadták a Média-díjakat is. Elismerést kapott az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság két sajtós munkatársa.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mi a küldetése a – rövidítve SZAB-nak nevezett – Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Területi Bizottságának? A kérdésre válaszolt a SZAB 2016. február 25-én tartott közgyűlése.

 

A SZAB küldetései


Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke szerint feladatuk, hogy rendezvényeikkel közel hozzák egymáshoz a 3 dél-alföldi megyében és a hármashatár túloldalán élő kutatókat. E célt szolgálta a 2015-beli több mint ötszáz rendezvényük. Ezeknek jobbára a SZAB szegedi székháza adott otthont. Rendeztek itt a doktori védéstől kezdve a több száz fős konferencián át a könyvbemutatóig számos érdekes programot.


SZAB_1_Fulop_F

A SZAB-rendezvények közül kiemelkedőnek nevezte a Martinek Tamás (SZTE) tudományos előadásával kísért közgyűlést; továbbá a Magyar Tudomány Ünnepéhez kötődő, az SZTE-vel és az SZBK-val együtt szervezett programokat. Ezek közül is kitűnt a 2015. november 3-i nyitány, mikor Pál Csaba (SZBK) az evolúcióról tartott előadást. Hasonlóképpen jeles programnak számított az MTÜ november 9-i országos megnyitó ünnepsége, melyen a tudomány működéséről beszélt az MTA elnöke, Lovász László, majd saját intézménye kutatómunkáját vázolta Szabó Gábor, az SZTE rektora és Ormos Pál, az SZBK főigazgatója.

A tudománynépszerűsítő programok közül a SZAB elnöke elismerésre méltónak nevezte a Móra Múzeumban otthonra találó Akadémikusok nyakkendő nélkül című portré-sorozatot, melynek szerkesztője, Lipták Mária munkáját a SZAB ezüstérmével ismerték el.

SZAB_4_Liptak

Mert az is küldetése a SZAB-nak, hogy közvetítse a tudományt a társadalom irányába, ösztönözze a tudomány népszerűsítését például a médiumokban. Az ilyen jellegű programok közül kiemelkedik a sajtó szerepét elismerő, a minőségi tudományos ismeretterjesztésre ösztönző médiapályázat, amelynek termését először 2015-ben díjazták. Fülöp Ferenc megköszönte, hogy a regionális sajtó és a pályázók törekvése a tudományos eredmények minél jobb színvonalú közvetítése. Kifejezte reményét, hogy a korábbinál is több elismerésre méltó alkotás születik, az eddiginél több dél-vidéki médium munkatársa és közössége jelentkezik a SZAB 4 kategóriában kiosztható Média-díja 2016. évi pályázati felhívására.


 

A múlt leltára és a jövő tervei


Beszámolt Fülöp Ferenc a SZAB 2015. évi munkájáról, tájékoztatás adott a 2016. évi tervekről. Köszönetet mondott a támogatóknak, köztük Szeged város önkormányzatának. A Szegedtől támogatásként kapott évi 500 ezer forintot a SZAB a fiatalok díjazására fordítja.


SZAB_2


Görög Márta, a SZAB tudományos titkára adott „leltárt” a SZAB szakbizottságainak tavalyi munkájáról. Ismertette a Szegedi Akadémiai Bizottság Szervezeti és Működési Szabályzatával kapcsolatos változásokat is.

A SZAB Közgyűlése kézfeltartással elfogadta a beszámolókat, megszavazta a módosításokat. Majd Kosztándi István (SZTE) és Zimán János, a Szegedi Szimfonikus Zenekar két előadóművésze Bartók Béla 44 Hegedű duó című sorozatából válogatást mutatott be.

 


Érvek a tényekre alapozott oktatáspolitika mellett


– Kevés a pénz és hiányzik a tudás – adta a közoktatás bajainak diagnózisát Csapó Benő egyetemi tanár. Az SZTE BTK Neveléstudományi Intézet 2015. évi Prima Primissima díjas vezetője A magyar közoktatás fejlődése – a tudomány felelőssége című tudományos előadásában a hazai helyzet negatívumait a finnországi és az észt modell pozitív példáival ellenpontozta.


SZAB_3_Csapo

A pénz hiányának nagyságrendjét azzal érzékeltette, hogy 2013-ban a közoktatásba fordított összeg a 2003-as évi 69 százaléka. Így Magyarország a fejlődő országok olyan csoportjába csúszott le, ahol a diákok tanítására, 15 éves korukig, személyenként kevesebb mint 50 ezer dollárt (körülbelül 11 millió forint) költenek.

A tudás hiányára – mint a PISA igazgatótanácsa magyar tagja és alelnöke – bemutatta: e nemzetközi kompetenciaméréseken 2009 óta radikálisan romlik a magyar gyerekek teljesítménye, főleg matematikából.

De a döntéshozók tudása is hiányosnak minősíthető az oktatáspolitikát illetően. Például azért, mert Magyarországon jelenleg 30 intézményben képeznek pedagógusokat. Holott e széttagoltság helyett – Csapó professzor szerint – elég lenne, ha csak a 4 legnagyobb egyetem – közte az SZTE – indítana tanár szakokat.

A tudományos lemaradás is jelentős. A magyar neveléstudomány messze elmarad a nemzetközi mezőnytől, illetve más tudományterületek (például az orvostudomány, az agrártudomány) magyarországi művelőinek az eredményeitől is. Holott a közoktatás fejlesztése nem lehet eredményes a neveléstudomány fejlesztése nélkül.

 

4 kategóriában díjazták a sajtómunkásokat


A SZAB 2015 évi Média pályázatának bíráló bizottsági elnöke, Csernus Sándor elmondta: idén 12 pályázó 21 pályaművét tették mérlegre. Kifejezte reményét, hogy jövőre több médiamunkás választja témának a tudományos eredmények népszerű ismertetését, mutat be kutatót, majd művét elküldi a SZAB – a támogatóknak köszönhetően – pénzdíjas Média pályázatára.

A legjobbaknak járó elismerést egy-egy szponzor képviselője mellett Fülöp Ferenc, a SZAB elnöke adta át.


SZAB_5_dijazottak


A Fotó kategóriában I. díjban részesült Bobkó Anna (az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság sajtós munkatársa): Agykutató akcióban című fotósorozatának Agykutató brainstorming elnevezésű fotója. (A nyertes alkotás e tudósítás kiemelt fotójaként, míg a fénykép-sorozat itt megtekinthető) A díjat Gellért Ákos, a Naturtex Kft. ügyvezető igazgatója nyújtotta át (Bobkó Anna külföldi tartózkodása miatt Bobkó Juditnak). Díszoklevél elismerésben részesült: Frank Yvette Pál Csaba Bolyai-díjas szegedi biológusról készült foto sorozata.

Rádióriport kategóriában I. díjat vehetett át: Balázs Alexandra az Euroheadpain projekt című rádióriportjáért. Az elismerést Szeri Istvánné, a Bucó Kft. ügyvezető igazgatója adta át.

A Mozgókép kategória I. díjában részesült a Szeged Televízió (Szegedi Rendezvény- és Médiaközpont Nonprofit Kft.) Kvantum című, a szegedi tudósok munkáját bemutató magazinjának a 2015. május 5-i műsora. A nyertes pályaműben közreműködő munkatársak: Márok Tamás, D. Tóth Attila, Aradi Mónika, Rajhona Péter, Sümegi Nóra, Rajki Róbert. A kitüntető díjat Ormos Páltól, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont főigazgatójától az alkotó csoport nevében a Kvantum című műsor felelős szerkesztője, Márok Tamás, és a Szeged Televízió főszerkesztője, Kozó Attila vette át.


Az Írott kategóriában megosztott I. díjat adott ki a zsűri: Cservenák Zoltánnak a Kocsis Krisztián: a kábellopástól is vezet út az agykutatásig – Romatelepről jutott az SZTE doktori képzésbe című interjújáért; illetve Török Erikának a Nagy Tibor, az ízig-vérig tanárember című riportjáért. Díszoklevél elismerésben részesült Gajzer Erzsébet (az SZTE Közkapcsolati Igazgatóság sajtós munkatársa) a Világhírű tudósokkal együttműködve végez kutatásokat az SZTE Embertani Tanszék című tudósításáért itt elérhető. (Munkatársunk betegsége miatt nem tudott jelen lenni a díjátadón.) Valamint Kiss Tímea a Szinte nem ember, kinek szelfije nincsen című cikke. E kategória elismeréseit König Marianna, a MTA Területi Akadémiai Bizottságok Titkárságának igazgatója adta át Fülöp Ferenc társaságában.

A SZAB 2016. évi közgyűlése fogadással zárult, a SZAB székházában bemutatták Görbe Tamás, SZTE fiatal matematikusának kiállítását a szimmetriáról.


Szöveg és fotók: Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek