SZTE Info

veradas_kiemelt

Egy véradással három életet menthetünk meg

A Szegedi Tudományegyetem az elmúlt 9 évben minden alkalommal részt vett a Felsőoktatási Véradó Versenyen. 2014-ben az első helyezést szereztük meg, az tavalyi esztendőben azonban már a dobogóról is lecsúsztunk. Az SZTE elkötelezett a véradás mellet, arra kéri az egyetemi polgárokat, hogy menjenek el vért adni!

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem elkötelezetten kiáll a véradás mellett. Klinikáinkon és kórházainkban havonta átlag 2000 egység vörösvérsejt koncentrátumra van szükség. Orvosaink nap mint nap vívott, emberfeletti harcát tudjuk támogatni akkor, amikor elmegyünk vért adni. Egyetemünk a kezdetek óta, 9 éve folyamatosan részt vesz a Felsőoktatási Véradó Versenyen, 2014-ben az első helyezést szereztük meg, a 2015-ös esztendőben azonban már a dobogóról is lecsúsztunk. Jelenleg a véradó versenyen kategóriánkban – a tízezer feletti hallgatószámmal rendelkező intézmények között – az utolsó helyen állunk. Míg egyetemünk hallgatói közül 2013-ban 914-en, 2014-ben 1013-an adtak vért, 2015-ben már csak 567-en. A véradási kedv csökkenése veszélyezteti az egészségügyi ellátást, mert előfordulhat, hogy nem jut elegendő vérkészítmény azoknak, akiknek egy nagy műtét során szükségük van rá.


Minden egyes véradással három életet menthetünk meg. Fontos tudni azt is, hogy a vérellátó szolgálat által a véradásokon levett vér több mint 90 százaléka a régióban marad, 100 százaléka Magyarországon, magyar betegekhez jut el. Tény, hogy a véradásért nem jár pénz: a véradások európai uniós követelménye az önkéntesség és a térítésmentesség. A Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat a véradók önzetlenségét jelképes ajándékkal köszöni meg: élelmiszervásárlási utalvánnyal, kedvezményes fürdőbelépővel. A véradásért nem jár pénz – jár viszont érte elismerés, köszönet, és hála. Hála azoktól a betegektől, akiket az önkéntes donorok mentenek meg, azon betegek családtagjaitól, akik láthatják szerettüket felépülni.


Szegeden lehetőség van más jellegű vérkészítmény adására is – ezzel azonban nem biztosítható az elveszített, vagy hiányzó vörösvérsejt, illetve vérlemezke, amelyet a transzfúzió során kapnak a betegek.


Régiónk és városunk mindig is élen járt a véradásban. Magyarországon évente 350 ezer egység vérre van szükség, a régió tavaly 64 ezer egységgel vette ki részét. Tegyünk azért, hogy ez a szám minél magasabb legyen!


A véradások helyszínei és időpontjai megtekinthetők itt.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

fuveszkert

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.