SZTE Info

kiemelt_fulbright

Ösztöndíjjal az Egyesült Államokba

A Fulbright Bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról tartottak előadást az SZTE-n. Az ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet, az Egyesült Államok bármelyik felsőoktatási intézményébe.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság szervezésében Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója tartott tájékoztató előadást a bizottság 2017-2018-as tanévre meghirdetett ösztöndíjairól és a pályázási folyamatról 2016. április 6-án az SZTE Rektori Hivatalában.


A résztvevőket Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE nemzetközi ügyekért felelős rektorhelyettese köszöntötte. – Mint volt Fulbright ösztöndíjas 2001-ben jártam Amerikában és az ott szerzett élmények és tapasztalatok az egész karrieremet meghatározták – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: a Szegedi Tudományegyetem és Fulbright Bizottság 2015-ben kötött együttműködése kiemelkedő lehetőségeket nyújt a pályázóknak.


A Fulbright, az USA egyik legrégebbi csereprogramja, amely a világ több mint 150 országára kiterjed. A program nemcsak tanulmányi, oktatói, kutatói ösztöndíjakat kínál, hanem egy életre szóló kulturális és társadalmi élményt nyújt. Évente körülbelül 25-30 amerikai ösztöndíjas érkezik Magyarországra, és körülbelül ugyanennyi magyar pályázó utazik ki az Egyesült Államokba. A program 1978-as megalakulása óta Szeged 60 amerikai pályázót fogadott, Szegedről 55 fő utazott ki – tájékoztatott Dr. Jókay Károly, a Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója.


fulbright eloadas_2016A Fulbright Csereprogram két alapvető ösztöndíj lehetőséget kínál: Phd fokozattal rendelkezőknek és posztgraduális hallgatóknak. Fulbright ösztöndíjra azok a magyar állampolgárok pályázhatnak, akik felsőfokú végzettséggel, valamint magas szintű angol nyelvtudással rendelkeznek és az Egyesült Államokban szeretnének oktatni, kutatni, vagy továbbtanulni. Pályázni bármely tudományterületen és művészeti ágban lehet. A pályázók az Egyesült Államok bármelyik egyetemét választhatják.


Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjak


Az ösztöndíj három formában biztosít továbbtanulási vagy kutatási lehetőséget:

 1. fokozatot nem adó (Non-Degree) egyetemi képzésben (max. 9 hónap) vagy
 2. fokozatot adó (Degree: Master’s, PhD vagy DLA) egyetemi képzés első tanévében (max. 9 hónap) illetve
 3. PhD fokozat megszerzéséhez kapcsolódó kutatás végzése (max. 6 hónap) céljából.

A pályázat benyújtásának alapfeltétele a pályázott témában legkésőbb 2016. július 15-ig szerzett legalább BA/BSc szintű diploma, kiváló angol nyelvtudás és magyar állampolgárság. További pályázati feltétel – többek között – három ajánlólevél angol nyelven, sikeres TOEFL nyelvvizsga és az online pályázat kitöltése. Az elnyert támogatás a havi ellátmányon felül többek között könyv és kutatási támogatást, egészségügyi és balesetbiztosítást és az egyszeri oda-vissza repülőjegy 50%-át is tartalmazza.


A pályázatok beadási határideje 2016. május 23, kiutazás 2017. augusztusától.

A Posztgraduális Hallgatói Ösztöndíjakról további információ itt.


Oktatói és kutatói ösztöndíjak Phd fokozattal rendelkezőknek


Fulbright oktatói ösztöndíjra pályázni bármely tudományterületen vagy művészeti ágban lehet. Az ösztöndíjak időtartama egy vagy maximum két egyetemi félév, a fogadó egyetem anyagi hozzájárulásától függően. A sikeres pályázat előfeltétele a magyar állampolgárság, a kiemelkedő oktatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig. Az ösztöndíj fedezi többek között a szállás és a megélhetés költségeit, az egészségügyi és balesetbiztosítást, szakkönyvvásárlási és kutatási támogatást.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

Az oktatói ösztöndíjakról további információ itt.


A 2017-2018-as tanévben bármely tudományterületen vagy művészeti ágban biztosít kutatási lehetőséget a Fulbright kutatói ösztöndíj. Az elbírálásnál az amerikai partnerekkel folytatandó közös kutatás előnyt élvez. Az ösztöndíj időtartama tipikusan három – öt hónap. Előfeltétel a magyar állampolgárság, a kiemelkedő kutatói szakmai tevékenység, a magas szintű angol nyelvtudás, a szakmai meghívólevél és a PhD vagy DLA fokozat megléte, vagy megszerzése 2016. december 1-ig.


Pályázat beadási határidő: 2016. október 10. Az ösztöndíjas időszak leghamarabb 2017 augusztusában kezdhető meg, és legkésőbb 2018 augusztusában fejezhető be.

A kutatói ösztöndíjakról további információ itt.


Fulbright_ismerteto
Az előadáson készült képek itt megtekinthetőek.


Kiemelt Fulbright-SZTE ösztöndíj


A Szegedi Tudományegyetem és a Fulbright Bizottság kapcsolata és együttműködése már hosszú ideje sikeres, az SZTE mintegy húsz éve fogad és küld ösztöndíjasokat az Egyesült Államokba. A szegedi egyetem és a Fulbright Bizottság 2015. novemberében együttműködési megállapodást írt alá, amelynek értelmében megalapították a Fulbright-SZTE ösztöndíjat. A kiemelt ösztöndíj-lehetőség értelmében az SZTE a 2017/2018-as tanévtől kezdve szemeszterenként 1 fő angol anyanyelvi, amerikai ösztöndíjas oktatót fogad az alábbi tudományterületeken: bölcsészettudományok; társadalomtudományok; természettudományok; orvostudományok; egészségtudományok; műszaki és mérnöki tudományok; agrártudományok; művészetek, zeneművészet és vizuális művészetek.


Egy ösztöndíjas tapasztalatai


Saját tapasztalatairól beszélt az SZTE TTIK Matematikai Tanszékcsoport munkatársa dr. Vas Gabriella Fulbright-ösztöndíjas, aki a Rutgers University-ről tért vissza.


Vas_Gabriella_fulbright- A sikeres pályázathoz megfelelő meghívó levél szükséges, ehhez nemcsak saját kapcsolatainkat, hanem a Phd témavezetőnk kapcsolatait is ki érdemes kihasználni. A pályázat elkészítése nagyon sok időt vesz igénybe, ezért időben kezdjük el megírni és a szükséges ajánlásokat beszerezni. Természetesen a Fulbright Bizottság rengeteg segítséget nyújt az ügyintézésben. A pályázat megírásánál figyeljünk arra, hogy közérthető nyelven fogalmazzunk, hogy ne csak a szakmabeliek értsék. A kiutazás előtt is rengeteg az intéznivaló, például szállás keresés, vízum igénylés. Ha megérkeztünk először társadalombiztosítási számot kell igényelni, mert e nélkül nem lehet bankszámlát nyitni, telefont venni. Ha kisvárosi környezetben lakunk, érdemes autót venni, mert a tömegközlekedés rossz. Fontos, hogy körülbelül egy hónapra elegendő kézpénzt is vigyünk magunkkal – osztotta meg tapasztalatai dr. Vas Gabriella, aki 4 hónapot töltött családjával New Jersey-ben.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)