Bezár

Hírarchívum

kiemelt_kekfenylampa

Modern kékfény lámpa az SZTE újszülött osztályán

Modern kékfény lámpa az SZTE újszülött osztályán

2016. április 13.
3 perc

Közel nyolcszázezer forint értékű, nagyteljesítményű kékfény lámpát adományozott a Szeged Első Lions Club a szegedi újszülött osztálynak. A készülék az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét csökkenti és javítja a betegellátás színvonalát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztálya eddig kettő LED fényforrással felszerelt eszközzel rendelkezett, amelyekkel az újszülöttek sárgaságát kezelik. A Szeged Első Lions Club támogatásának köszönhetően egy újabb, modernebb kék fényt kibocsátó lámpával bővült az osztály berendezéseinek száma. A készülék bruttó ára 749.300 forint volt. Az új eszköznek köszönhetően megrövidül az az idő, melyet az újszülött az édesanyjától részben szeparálva tölt el, valamint rövidül az ápolás időtartama is.


Németh GáborA készüléket bemutató sajtótájékoztatón Dr. Németh Gábor tanszékvezető egyetemi docens elmondta: a Szeged Első Lions Club nem első alkalommal támogatja a klinikát, 2003-ban egy pulzoximéterrel segítették az intézmény működését. A most megvásárolt kékfény lámpa az újszülöttek fiziológiai sárgaságának kezelésére szolgál, a modern készülék elősegíti, hogy az újszülöttek és az anyukák minél hamarabb hazatérhessenek. Az eszköznek köszönhetően a klinikai betegellátás színvonala is nagymértékben javul.


- A sárgaság esetében normális és krónikus sárgaságról beszélhetünk, ami nagyon sok újszülöttnél jelentkezik – magyarázta Prof. Dr. Orvos Hajnalka, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztályának vezetője. - A méhen belül az újszülötteknek több a vörösvértestük, ez szállítja az oxigént. A születés után ezek a vörösvértestek szétesnek, amiből bilirubin szabadul fel. Ezt sárgának látjuk a bőrön. Ha a bilirubin-szint elér egy bizonyos fokot, akkor fototerápiás kezelés szükséges. Ha nem kezeljük az újszülöttet, akkor a sárgaság akár olyan szintet is elérhet, amely átmegy a vér-agy gáton, és károsíthatja az agyat. Az osztályvezető hozzátette: a most megvásárolt készülék a harmadik fototerápiás eszköz a klinikán. A modern lámpa fényhullámhossza abba a szűk és ideális tartományba esik, amire az újszülöttek terápiájához szükség van. A hagyományos készülékek használatánál felmerült, hogy közönséges és atípusos anyajegyek kialakulását eredményezhetik, ezért fontos a modern, szűkebb hullámhossz-tartományt kibocsátó készülék alkalmazása. Hangsúlyozta: az új LED-es fényekkel ma már csak 1-2 napos fénykezelésre van szükség a korábbi 3-4 naphoz képest.


kekfenylampa
A készülék az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét csökkenti és javítja a betegellátás színvonalát.


Novák Gyula, a Szeged Első Lions Club soros elnöke elmondta: nagy örömmel segítettek a klinikának. - A Club tavaly ősszel határozta el a támogatást, először egy csekélyebb összegben gondolkodtunk, de miután kiderült, hogy a klinikának erre a fénylámpára lenne szüksége, támogatókat kerestünk, akiknek a segítségével meg tudtuk vásárolni a berendezést. Az eddigi jó kapcsolatainkra való tekintettel a jövőben is örömmel fogjuk támogatni az intézményt, hiszen tagjaink olyan célokat segítenek, amelyek fontosak és hasznosak – fogalmazott.


_MG_9353
Nagyteljesítményű kékfény lámpát adományozott a Szeged Első Lions Club a szegedi újszülött osztálynak.


Nagy István, a Szeged Első Lions Club kincstárnoka hozzátette: a Lions Club céljai világosak, tevékenysége átlátható, eredményei kézzelfoghatóak. A szervezet jószolgálati céljai között elsősorban a gyerekek és az egészségügy támogatása szerepel, évtizedek óta segítik például a koraszülött mentőket.

 

SZTEInfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek