SZTE Info

giuvaduam_megallapodas_kiemelt_nagy

Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem

A környezetvédelmi, víz- és szennyvízkezelési valamint a légszennyezést csökkentő alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- Az egyetem számára rendkívül fontos az iparral való együttműködés mind az oktatás, mind a kutatás-fejlesztés területén - mondta el Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem tudományos és innovációs rektorhelyettese azon az október 14-i ceremónián, amelyen stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. Kemény Lajos hozzátette: mindkét fél profitál abból, ha megfelelő képességű szakembereket képez az egyetem a Givaudan számára. Az európai uniós pályázati lehetőségek 2020 után elfogynak, az egyetem saját bevételét csakis olyan ipari partnerektől remélheti, amelyekkel szakmai kapcsolatot és kölcsönös előnyök mentén működő kapcsolatot tud kialakítani. Az universitas kiváló szakembereket termel a cégeknek, azok pedig olyan megbízásokkal látják el az egyetemet, amely által kutatási lehetőségeit bővítheti.


Giuvaduan_SZTE_megallapodas_2015._oktober_14_BA
Együttműködési megállapodást írt alá a Givaudan Hungary Kft. és a Szegedi Tudományegyetem
 


Karkas Mihály, a Givaudan Hungary Kft. gyárigazgatója elmondta: az ízesítőanyag és illatanyag termelés globális piacán piacvezető vállalataként a Givaudan egyedi és innovatív íz és illatanyagokat állít elő a megrendelői számára szerte a világon. A svájci központú, globális vállalat, az élelmiszeripar jelentős képviselője piaci részesedése mintegy 25 százalék. A Givaudan által előállított ízesítőanyagokat felhasználják italok, sósalapú ízesítőanyagok, snack fűszerkeverékek, édesipari termékek és tejtermékek gyártása során. A komplexum Makóra telepítésében nagy szerepet játszott, hogy Szegeden található Magyarország egyik legjobb egyeteme. - Nagyon fontos számunkra, hogy megfelelő tudásbázis álljon rendelkezésre a működtetéséhez. Specialistáink 80-90 százaléka a szegedi egyetemről került ki. A megfelelő munkaerő biztosításán kívül ipari problémák megoldásában is várjuk a Szegedi Tudományegyetem kutatóinak közreműködését és segítségét - magyarázta.


A három évre szóló stratégiai együttműködési megállapodás az alap- és alkalmazott kutatások mellett az oktatásra és a közös projektek fejlesztésére is kiterjed. Az intézmény és a társaság főként az eddig elkezdett kutatási-fejlesztési tevékenységeket folytatják és bővítik ki, kiemelten az alábbi területeken: környezetvédelem, a víz- és szennyvízkezelés, a légszennyezés csökkentése, műszaki és karbantartási fejlesztések valamint minőség-ellenőrzés.


Mindemellett a Givaudan Hungary Kft. négyhetes szakmai gyakorlatra fogad mérnök szakon tanuló hallgatókat, valamint támogatja a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozási törekvéseit, például ösztöndíjjal, illetve a középiskolásoknak szervezett tanulmányi versenyek támogatásával. Ehhez – az SZTE Alma Materrel való együttműködésen belül – kapcsolódik az egyetemi értékek megőrzésének támogatása fundraising és anyagi támogatás formájában.


A rendezvény a TÁMOP-4.2.1.C-14/1/KONV-2015-0013 számú, "A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában" című projekt keretében valósult meg.


SZTEinfó

Fotó: Bobkó Anna

ACULATI_ELEMinfoblokk_kedv_final_CMYK__ESZA

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.