SZTE Info

Amerikai világrangsoron az SZTE

Felkerült a Szegedi Tudományegyetem a U.S. News 2015-ös felsőoktatási rangsorára. A friss világranglistán az intézmény a 745. helyen áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A top 750 felsőoktatási intézményt rangsoroló lista közel 60 ország egyetemét méri fel 12 indikátor alapján. Az összeállításakor elsősorban az intézmények tudományos elismertségét vették figyelembe. Vizsgálták – többek között – hogy milyen helyezést értek el a Thomson Reuters akadémiai elismertségi listán, milyen kutatási eredményeket és publikációkat mutatnak fel. Emellett figyelembe vették az idézettségi mutatókat és a PhD-fokozatot szerzett hallgatók számát is.


A rangsorra öt magyar egyetem is felkerült, köztük a Szegedi Tudományegyetem, mely a 745. helyen áll. Az SZTE mellett az ELTE, a Debreceni Egyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem és a Semmelweis Egyetem jutott a legjobb 750 közé.


A teljes lista itt elérhető.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.