Bezár

Hírarchívum

nyugat_balkani_konf_kiemelt

Újabb nyugat-balkáni intézményekkel működhet együtt az SZTE

Újabb nyugat-balkáni intézményekkel működhet együtt az SZTE

2015. március 11.
3 perc

A nyugat-balkáni régió és a hazai felsőoktatási intézmények Európán belüli helyzetéről, együttműködési lehetőségeiről tanácskoznak 2015. március 10-11. között a szegedi egyetem Rektori Hivatalában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

8 ország, közel 30 felsőoktatási intézményének mintegy 100 képviselője érkezett a Szegedi Tudományegyetemre. A Tempus Közalapítvány Regional Cooperation in Higher Education: Hungary and Western Balkans konferenciáján a hazai felsőoktatási intézmények képviselői, továbbá szerb, szlovén, koszovói, montenegrói, és horvát résztvevők tanácskoznak.



Együttműködések a nemzetköziesedés jegyében


A konferencia alapvető célja, hogy közelebb hozza egymáshoz a magyarországi és a nyugat-balkáni régió felsőoktatási intézményeit, a meglévő kapcsolatokat elmélyítsük és újakat generáljunk, hiszen sok olyan terület és lehetőség van, ami még kiaknázatlan vagy továbbfejlesztésre szorul, legyen szó hallgatói létszám növeléséről, oktatói és kutatói projektek elősegítéséről” – mondta Dobos Gábor. A Tempus Közalapítvány munkatársa kiemelte: Magyarország számára a nyugat-balkáni országok elsődleges célterület mind az európai integráció, mind a gazdasági kapcsolatok területén.

Kiemelt jelentőségűek az országok közötti oktatási partnerségek, cserekapcsolatok, így például a CEEPUS, az ERASMUS MUNDUS, az ECCE MUNDUS, az ERASMUS+ és a Stipendium Hungaricum ösztöndíjprogramok. Ezek nemcsak az oktatók, hallgatók cseréjét segíti elő, hanem az intézmények nemzetköziesedését is.


Nyugat_balkan_konferencia_RH_2015._marcius_10_GALERIA
Újabb nyugat-balkáni intézményekkel működhet együtt az SZTE - GALÉRIA


Tovább bővülhetnek az SZTE külkapcsolatai


„Ezen a konferencián a Szegedi Tudományegyetem fejlett külkapcsolatainak megerősítése, az SZTE és a nyugat-balkáni egyetemek kooperációjának fejlesztése kap igazán nagy hangsúlyt. A jövőbeni együttműködések megalapozása a célunk, a Szegedi Tudományegyetem 12 kara pedig számos területen nyújt kooperációs lehetőséget a nyugat-balkáni intézményeknek” – fogalmazott Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja elmondta: az ország déli és keleti irányba nyitó stratégiájának köszönhetően olyan lehetőséget kap a szegedi egyetem, mely a nyugat- balkáni régió felsőoktatási intézményeivel meglévő kapcsolatok felélesztését és újabbak kialakítását is lehetővé teszi.


A Tisza-parti universitas jelenleg két makedóniai és három szerb felsőoktatási intézménnyel áll együttműködésben. Az SZTE horvát, koszovói és albániai felsőoktatási intézményekkel is ápol partnerségi kapcsolatot. Már a konferencia kezdetén kiderült, hogy nagyon nagy az érdeklődés a szegedi egyetem külföldi képzései iránt – tette hozzá Nagy Katalin. A Tisza-parti universitasra érkező hallgatókat, oktatókat olyan magas színvonalú oktatási-, tudományos és kutatási tevékenység várja, amilyet kevés egyetem nyújt.



Két nap


A 2015. március 10-11. közötti nemzetközi konferencián gondolatébresztő előadások hangzanak el a nyugat-balkáni országok és Magyarország kapcsolatáról. Bemutatkoznak itt a régió felsőoktatási intézményei. A műhelymunka pedig lehetőséget ad olyan részletesebb kérdések megvitatására, mint a hallgatói-oktatói mobilitás szervezése vagy a közös tantervprogramok.

 

Korábban írtuk:


Nyugat-balkáni és magyar felsőoktatási konferencia az SZTE-n

Konferencia a magyar és nyugat-balkáni együttműködés jegyében

 

 

SZTEinfo – Szöveg és fotó: Gajzer Erzsébet

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek