Bezár

Hírarchívum

Újabb 4 évre MISZ-elnöknek választották Szabó Gábort, az SZTE rektorát

Újabb 4 évre MISZ-elnöknek választották Szabó Gábort, az SZTE rektorát

2015. március 10.
2 perc

A Magyar Innovációs Szövetség (MISZ) 2015. március 9-i közgyűlésén újabb négy évre elnöknek választották Szabó Gábor akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem rektorát. A rendezvényen Pálinkás József, az NKFIH elnöke szólt az innovációs programok hazai megújításáról.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Tisztújító és évzáró közgyűlést tartott a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ). A 2015. március 9-i budapesti rendezvényt a MISZ elnöki feladatait 2007 óta ellátó Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora nyitotta meg.

A MISZ 2014. évi média díjának az átadását követően tették mérlegre az elmúlt esztendő teljesítményét.

 


Érdekérvényesítés és innováció


12 alkalommal adott ki véleményt, illetve állásfoglalást 2014-ben a MISZ mint érdekérvényesítő. A MISZ-állásfoglalások középpontjában a hazai K+F, illetve az innovációs tevékenység szerepelt. Ezek közül kiemelkedett a Nemzeti Intelligens Szakosodási Stratégia (S3) tervezetről és a Fokozatváltás a felsőoktatásban című dokumentumról adott szakértői vélemény. Az innovációt népszerűsítő MISZ-rendezvények közül kitűnt a 23. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, a 22. Magyar Innovációs Nagydíj Pályázat.

 


A közpénz felhasználása befektetés


Az innovációs programok magyarországi megújításáról Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) elnöke szólt. „A Nemzeti, Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alap terhére történő kifizetések nem támogatásoknak, hanem beruházásoknak tekintendők” – jelentette ki a MISZ-közgyűlésen Pálinkás József. Az inforadio.hu-nak el mondta: a felfedező kutatások finanszírozása továbbra is az egyéni kutatói pályázatok alapján történik, ugyanakkor az innovációs pályázatokban a következő időszakban a korábbiaknál sokkal szigorúbban figyelembe fogják venni a „tényleges újdonság” vagyis az innovációs tartalmat. Az induló vállalkozások finanszírozásához hasonló, új pályázatokat is kiírnak majd. 2015-ben a Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Alapban 74 milliárd forint, a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Programban pedig hét év alatt 750 milliárd forint áll rendelkezésre – adta hírül az MTI.

A MISZ-elnök Szabó Gábor is „úgy vélte, hogy az innovációs pályázatoknál a szakmai bírálatot nem lehet kihagyni, automatizmussal helyettesíteni”.

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke – az inforadio.hu szerint – partnerséget ajánlott az Innovációs Szövetségnek, a Magyar Tudományos Akadémiának, az egyetemeknek és a Magyarországon innovációval, fejlesztéssel foglalkozó vállalatoknak.

 


szabo_gabor_misz_elnokRégi-új elnök


4 évre Szabó Gábort, a Szegedi Tudományegyetem rektorát újraválasztotta elnöknek a Magyar Innovációs Szövetség közgyűlése. A szegedi fizikus akadémikus 2007 óta a MISZ elnöke.

A 305 tagot számláló MISZ közgyűlése 6 alelnököt, 6 elnökségi tagot, 30 választmányi tagot és 4 tagból álló Felügyelő Bizottságot is választott.

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek