Bezár

Hírarchívum

Az SZTE a Középiskolások Hetén – a fény jegyében

Az SZTE a Középiskolások Hetén – a fény jegyében

2015. március 09.
4 perc

A Kö7 idején, azaz a Középiskolások Hetén, vagyis 2015. március 9-13. között a szegedi IH Rendezvényközpontot a diákok veszik birtokukba. A Kö7 rendezvény-sorozatba a Szegedi Tudományegyetem 2015. március 12-én (csütörtökön) délután különleges programkínálattal kapcsolódik be.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az IH-D2 Ifjúsági Fejlesztő- és Médiaközpont a ’90-es években megvalósított Középiskolások Művészeti Hete hagyományaira építve 2014. tavaszán rendezte meg az első Középiskolások Hetét. 2015-ben március 9-13. között délutánonként várják a diákokat az IH rendezvényközpontba.

 


  A 11. hét hétköznapjain


A megnyitó 2015. március 9-én 15 órakor kezdődik az IH Rendezvényközpont Boncz Géza termében.

A Fény nemzetközi évében, 2015-ben a fény áll a Kö7 rendezvény-sorozat középpontjában. Zene, tánc, alkotás, ismeretterjesztő és egyéb előadás, drámagyakorlatok, hangszerkészítés vonzzák az IH különböző termeibe az érdeklődőket. A Kö7-napok témái öt kontinenshez (Ausztrália, Ázsia, Afrika, Európa, Amerika) igazodnak. A programok a 11. héten minden hétköznap 15 órakor kezdődnek, estig tartanak – olvasható a Kö7 honlapján: http://ko7.hu/


 

  A szuperlézerről beszél az SZTE akadémikus rektora


A Szegedi Tudományegyetem több bemutatóval is jelentkezik a Kö7 programkínálatában. Az öt napon más-más kontinenst mutatnak be az SZTE oktatói.

A Tisza-parti universitas több egysége is bemutatkozik 2015. március 12-én délután: http://ko7.hu/#top

Március 12-én, csütörtökön 15 órától – Európa napján – Szabó Gábor fizikus, akadémikus, az SZTE rektora tart előadást az ELI-ről, azaz a „szuperlézerről” az IH Boncz Géza termében.

Ugyanitt 16-17 óra között az SZTE Média Centrum által fölkért előadó fotóelemzést tart: „nagyító alá” teszi a középiskolások oda hozott fényképfelvételeit.

E napon 15-18 óra között az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Optika Tanszék előadásokkal és kísérletekkel is várja az érdeklődőket a Tisza teremben.

 


  Tudomány és áltudomány határán


Tudós bloggerekkel, a tudománynépszerűsítés „nagyágyúival” találkozhatnak, készíthetnek csoportos interjút a diákújságírók az IH Maros termében 2015. március 12-én. Az SZTE Média Centrum felkérésére Boldogkői Zsolt professzor (SZTE ÁOK Orvosi Biológiai Intézet), az Index.hu Tudomány rovatának népszerű a szerzője 16:30 és 17:30 között válaszol például arra a kérdésre is, hogy „Hol tart ma a tudomány és áltudomány harca?”

Csendes Tibor professzort (SZTE TTIK Informatikai Tanszékcsoport, Számítógépes Optimalizálás Tanszék), a TudósBlog alapítóját 17-18 óra között arról is faggathatják, hogy „Az online média és a blog miként változtatta meg a tudománynépszerűsítés műfajait, szerepét?”

 


  SZTE-alkotók és szolgáltatók


A Kö7-en föllép a Szegedi Egyetemi Énekkar.

Színész mesterség tréningre várják az IH Maros termébe a középiskolásokat a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) művészei 2015. március 12-én 16-17 óra között.

Örkény Egypercesek című produkciójával lép a közönség elé a SZESZ az IH Kávézó Színpadán 2015. március 12-én 18-19 óra között.

Az SZTE-standon e napon 15-19 óra között az SZTE Alma Mater, a Karrier Iroda, a Füvészkert, a Kulturális Iroda és más egyetemi egységek munkatársai várják a középiskolásokat érdekes programokkal, bemutatókkal, játékokkal.



Karrier tanácsadás, öregdiákok és Füvészkert


Pörgethető kerék, pályatervezésről és karrierről szóló beszélgetés, személyiség és motivációs teszt, szabad asszociációs játék várja az SZTE Karrier Iroda standjához látogatókat, akik útravalóul feltekercselt kis idézeteket, színes ismertetőket vihetnek magukkal. Játékos feladatokkal várják a középiskolásokat az egyetem öregdiák szervezetének standjánál.

Az SZTE Alma Mater munkatársai a világ kontinenseit ábrázoló térképpel várják az érdeklődőket, ahol az SZTE-hez valamilyen módon kötődő öregdiákok fényképét kell helyszínhez párosítani, valamint jellegzetes ételek, épületek, tárgyak képeit kell az egyes földrészekhez, országokhoz csatolni. A középiskolások emellett az idegen nyelven használt tudományterületek jelentéseivel is megismerkedhetnek, illetve az Alumni horgászatban ügyességüket is kipróbálhatják.

Az SZTE standjához látogatók az egyetemi Füvészkert növényvilágáról is hasznos információkat tudhatnak meg, különös tekintettel a növények változatos körülményekhez való rendkívül nagyfokú alkalmazkodására. A kert munkatársai a Fény évében felvillantanak néhány érdekességet a növények és fény kapcsolatáról; a fény szerepéről a fotoszintézisben, a túlzott napsugárzás elleni hatékony védekezésről, vagy a kevés fényben való túlélésről. A fiatalok játékos formában szerezhetnek újabb ismereteket arról, hogy a napraforgó miért fordul a fény felé vagy az eukaliptusz erdőnek miért nincs árnyéka, de megtudhatják azt is, hogy a kavicskaktuszok hol tartják zöld színtestjeiket.

 

A Kö7 2015. március 9-13. közötti programjairól itt olvashatnak.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek