Bezár

Hírarchívum

fuveszkert_ciklamen_kiemelt

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

Sétáljon az SZTE „zöld szigetén”, a Füvészkertben!

2015. március 13.
2 perc

Kicsiknek és nagyoknak egyaránt remek kikapcsolódási lehetőséget nyújt a szegedi egyetem Füvészkertje. Az SZTE „zöld szigetén” a tavasz beköszöntével több növény hajtásnak indult vagy már virágba is borult.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Füvészkert könnyen elérhető kirándulóhely, ahol a látogatók megismerkedhetnek a hazai és távoli tájak sokszínű növényvilágával. A tavasz beköszöntével aki csak teheti, mozduljon ki, tegyen egy kellemes sétát az egyetem „zöld szigetén”!



Közel 5000 növény 17 hektáron


Park, Arborétum, Társulások – ez az SZTE Füvészkertjének három nagy egysége. A 17 hektáros „zöld szigeten” közel 5000 növényfajjal és fajtával ismerkedhetnek meg a látogatók.

A Parkban a kert nevezetességei közül kiemelkedik az Európában ritka élő kövületeket bemutató gyűjtemény, a Közép-Európában egyedülálló méretű indiai lótusz állomány, valamint a trópusi és mediterrán növényeket bemutató üvegház.

Az Arborétum a különböző növénycsaládokba tartozó fák és cserjék bemutatója. A Társulások legnagyobb részét pedig a hazai erdőtársulások fáit és cserjéit bemutató erdőfoltok foglalják el.



Az egyetem színfoltja


A még mindig nyíló hóvirágok mellett rügyező fák, zöldellő vagy már virágba borult növények csalogatják az egyetem botanikus kertjébe a természetjáró növénybarátokat.

A védett kistermetű, évelő májvirágok mellett a hunyorok tündökölnek. A gyönyörű hunyor erősen mérgező n övény, gyöktörzsét méregitalok készítéséhez is felhasználták. Hazánkban három, kora tavasszal virágzó hunyor faj fordul elő a természetben. Ezek közül kettő, a zöldes virágú illatos hunyor és a vöröses-ibolyás virágú pirosló hunyorfaj képviselői szép számban virágzanak a szegedi Füvészkertben is.

Pompás színekben virítanak a kankalinok. A régóta ismert gyógynövények használatát már a 16-17. századi füveskönyvek is ajánlják ideg és szívgyengeség, reuma, vesekő, köhögés ellen. Bimbózik a pettyegetett tüdőfű is.

Szépségesek a fehéren márványozott levelű, dugóhúzószerűen megcsavarodott kocsányú ciklámenek. A szegedi Füvészkert sziklakerti gyűjteményében a kislevelű ciklámenek több példánya is virít. A virágok színe változatos: élénkbíbor, rózsás, de fehér is lehet.



Környezettudatos szemléletmód


Az oktatás és kutatás mellett a Füvészkert igen fontos feladata a környezettudatos szemléletmód kialakítása és az ismeretterjesztés. Ezt szolgálják az óvodásoknak, általános- és középiskolásoknak szervezett természetismereti és tanórán kívüli foglalkozások, az egyes világnapokhoz, ünnepekhez kötődő rendezvények, a hétvégi családi programok és az eseti kiállítások is.

A víz világnapjához kapcsolódóan „Még a kaktusz sem élhet víz nélkül” címmel interaktív kiállítás és foglalkozás várja az ovisokat és általános iskolásokat 2015. március 16-27. között a szegedi Füvészkertben.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek