Bezár

Hírarchívum

educatio_2015_kiemelt

Educatio kiállítás: „Keresd az SZTE standját!”

Educatio kiállítás: „Keresd az SZTE standját!”

2015. január 22.
9 perc

Lézerkísérlet, ELI modell, megannyi tájékoztató füzet, okostelefonhoz való toll és más ajándékok várják a továbbtanulás előtt álló középiskolásokat a 15. Nemzetközi Educatio Szakkiállítás F22-es standjánál. A Szegedi Tudományegyetem pultjánál az intézmény 12 kara és Tanárképző Központja bemutatja képzési palettáját.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Gondolkodom, tehát itt vagyok!” Ez a szlogenje a 15. Educatio oktatási szakkiállításnak. A budapesti SYMA Rendezvényközpontban 2015. január 22-24. között tartott börzén a Szegedi Tudományegyetem is bemutatkozik. A hazai felsőoktatási intézmények és a továbbtanulás előtt álló fiatalok országos találkozóján, a szakkiállítás F22-es standjánál várják azoknak a fiataloknak, szülőknek, pedagógusoknak a kérdéseit, akik az Európa 8. legjobb egyetemi városában, vagyis a Szegeden virágzó SZTE képzéseire kíváncsiak.

 


Mindent az SZTE-ről


A kiállítás F22-es standjánál az SZTE munkatársai, oktatói és hallgatói tájékoztatják a középiskolásokat és szüleiket a Tisza-parti universitas meghirdetett képzéseiről, a bementi követelményekről, pontszámokról, a hallgatóknak nyújtott támogatásokról és szolgáltatásokról, ösztöndíj-, szállás-, sport-és nyelvtanulási lehetőségekről.


Az SZTE „piros-kék standjánál” a Tisza-parti universitas mind a 12 kara – így az SZTE Állam és Jogtudományi Kar, az Általános Orvostudományi Kar, a Bölcsészettudományi Kar, az Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, a Fogorvostudományi Kar, a Gazdaságtudományi Kar, a Gyógyszerésztudományi Kar, a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar, a Mezőgazdasági Kar, a Mérnöki Kar, a Természettudományi és Informatikai Kar, a Zeneművészeti Kar –, valamint az SZTE Tanárképző Központja is képviselteti magát bemutatkozó kiadványokkal, ismertető szórólapokkal és ajándékokkal.

Az egyetem központi standjánál kék napszemüveggel, okostelefonhoz való tollal SZTE-s jojoval és poszt it-tel kedvesnek a lelkes érdeklődőknek. A lézeres kísérletek minden nap 10, 12, 14 és 16 órakor tekinthetők meg.

 

Változatlanul hatalmas az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem standjánál: több ezer diák kérdezett ott az Educatio napjaiban.

 


A kutatómunkáról is kérdeztek


martinek_tamas_kispeter_dora_educatioA szakokról konkrétumokat kérdeztek a középiskolások, de kíváncsiak voltak a szegedi kollégiumi elhelyezésre és annak díjára, a felvételi ponthatárokra is – osztotta meg velünk tapasztalatait Martinek Tamás. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese is válaszolt a kérdésekre, január 23-án délelőtt segítette a tájékoztatást az oktatói és kutatói munkahelyét jelentő Gyógyszerésztudományi Karárról érdeklődők körében. – Kellemes meglepetésként ért, hogy két diák azt szerette volna tudni, miként vehetnek részt a hallgatók a tudományos kutatómunkában – árulta el az MTA Lendület pályázata nyerteseként munkacsoportot irányító fiatal professzor.

A szegedi egyetemen a tudományos diákkörökben lehet ismerkedni a kutatómunka szépségeivel. A tapasztaltabb kutatók mentorként segítik a tudomány iránt érdeklődő fiatalok előrelépését.

 


Újdonság a duális képzés


A 2015-ös szeptemberi felvételi eljárás legnagyobb újdonsága a duális képzés, melyre a szegedi egyetemen továbbtanulók is jelentkezhetnek. 2015 szeptemberében az SZTE Mérnöki Kar gépészmérnök szakon hirdet felsőfokú duális képzést. A tervek szerint bővül a kör, várhatóan például a szociális munkás szakon is lehetőség lesz a következő tanévtől az eddigieknél is gyakorlatorientáltabb képzésre.

Mit jelent a duális képzési forma? – kérdeztük a szegedi egyetem standjánál. Az új forma lényege, hogy az elméleti tudás megszerzése mellett a hallgatók egy vállalatnál valós üzemi környezetben szerezzenek szakmai gyakorlatot. Így amikor kikerülnek a munka világába versenyképes munkavállalóként tudnak helyt állni. Röviden: elméletet tanulnak a gyakorlatban. A képzést államilag finanszírozott és költségtérítéses formában is meghirdeti a szegedi egyetem, ám fontos tudni, hogy a duális képzésre történő jelentkezés két lépcsős. A végzős hallgatóknak két jelentkezést kell beadniuk. Először az SZTE valamely partnercégéhez, így például a Linamar Hungary Autóipari és Gépgyártó Zrt-hez, majd a hagyományos felvételi eljárás keretében a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar gépészmérnök alapképzésére. Duális képzésre csak az a jelentkező jut be, aki sikeresen teljesít a vállalati regisztráció után és eléri a gépészmérnök szak ponthatárát. A duális képzéses hallgatók vállalati munkájukért bérezésben részesülnek, ugyanakkor jogosultak maradnak az SZTE hallgatóknak nyújtott támogatásaira is, így például: tanulmányi ösztöndíjat, szociális ösztöndíjat, jegyzettámogatást, tömegközlekedési bérletet kaphatnak – tudtuk meg.

 

A továbbtanulást tervező fiatalok január 22-én délelőtt találkozhattak a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettesével, Karsai Krisztinával, aki hasznos tanácsokkal és információkkal segítette az érdeklődőket „fogadóóráján”.

 


Szeged Európa 8. legjobb egyetemi városa


karsai krisztina educatioKarsai Krisztina, a Szegedi Tudományegyetem oktatási rektorhelyettese kérdésünkre elmondta: a középiskolások leginkább a ponthatárokról, a minimum ponthatár emelkedéséről, a pontszámítás módjáról, a többletpontokról, a finanszírozási formákról érdeklődnek. Sokan kérdeznek az önköltség csökkentésének módjairól, a lakhatási lehetőségekről, a kollégiumokról és a megélhetési lehetőségekről.

„Az egyetem munkatársai mellett az SZTE jelenlegi hallgatói is jelen vannak a rendezvényen, ez azért is olyan fontos, mert sok középiskolás arra kíváncsi, hogy valójában mit fog tanulni, hogy ha az adott szakra nyer felvételt. Az ő kérdéseikre az egyetem jelenlegi hallgatói tudnak legjobban válaszolni” – mondta a rektorhelyettes. Hozzátette: sokan kíváncsiak a nyelvtanulási lehetőségekre, valamint a különböző külföldi mobilitási lehetőségekre. Kiemelte: nemcsak a végzős középiskolások, hanem a 11. osztályos fiatalok is szép számban érdeklődnek az SZTE képzései iránt, mely mutatja, hogy a fiatalok milyen tudatosan és előre terveznek.

Szeged egyetemi város, ahol a nagyvárosi élet minden előnyével számolhatnak a fiatalok. A kiváló szakmai programok mellett a hallgatóknak nyújtott egyetemi szolgáltatások sokfélesége is kiemeli az SZTE-t” – mondta az oktatási rektorhelyettese a nemrégiben Európa 8. legjobb egyetemi városává választott Szegedről és felsőoktatási intézményéről. Emellett a szegedi egyetem erőssége a Mérnöki Karon gépészmérnök szakon újonnan indított duális képzés. Az egyetem vezetésének szándéka, hogy ezt a képzési formát a jövőben minden olyan egyetemi szakra kiterjeszti, mely alkalmas a duális képzés bevezetésére.

 


Játékos kísérletek lézerrel


A Szegedi Tudományegyetem standjánál játékos lézerkísérletekkel várja a kémia-fizika- biológiai iránt érdeklődő középiskolásokat a egyetem Természettudományi és Informatikai Kar Optikai Tanszékének munkatársa. A látványos kísérletekben a fény hullámtulajdonságaival ismerkedhetnek meg az érdeklődők, megtudhatják hogyan és mire használják napjainkban a lézert, mennyire veszélyes, milyen károkat okozhat az emberi szervezetben illetve milyen eszközökkel és hogyan védekezhetünk ellene. A kísérletek minden nap 10, 12, 14 és 16 órakor tekinthetők meg.

A természettudományi területen továbbtanulók számára is kínál jövőbeni lehetőséget a Szegeden épülő ELI Attoszekundumos Fényimpulzus Forrás (ELI-ALPS), melynek látványtervét az SZTE standjánál tekinthetik meg az érdeklődők. Emellett az ELI-ALPS főbb kutatási és alkalmazási területeivel is megismerkedhetnek a fiatalok. Az ELI-ALPS folyamatosan dolgozik azon, hogy felépítsen a mérnökökből, technikusokból, és lézerrel foglalkozó tudósokból álló csapatot – tudtuk meg. A központba körülbelül 2016 közepéig várják – többek között – gépészmérnök, elektronikai és informatikus mérnök, rendszermérnökök és elektromossági technikusok jelentkezését, ezzel a lehetőséggel a szegedi egyetemen végzett diákok számára is lehetőséget biztosítva.

 


A tanítók kötelező alkalmassági vizsgájáról


Rengetegen érdeklődnek a szegedi egyetem tanító és osztatlan tanár képzései iránt.

Mindenki kíváncsi a tanító alapszakra való bejutáshoz szükséges alkalmassági vizsgára – mondta az SZTE JGYPK képviselője. Az alkalmassági vizsgáról jó tudni, hogy 3 részből áll: testnevelés, beszédalkalmasság és ének-zene vizsga. A testnevelés alkalmassági vizsgán gimnasztikára és futásra számíthatnak a jelentkezők, míg a beszéd alkalmassági vizsgán egy szöveget kell hangosan felolvasni a bizottság előtt. A vizsga ének-zenei részén pedig előre választott 10 népdalt kell megtanulni és előadni. Fontos tudni, hogy ha egy jelentkező több felsőoktatási intézmény tanító szakára is jelentkezik, akkor az alkalmassági vizsgát csak egy alkalommal, a lakóhelyéhez legközelebbi intézményben kell letennie – tudtuk meg. A szegedi egyetem 4 éves tanító képzésében a hallgatóknak már a második szemesztertől hospitálniuk kell az egyetemi gyakorló általános iskolában, a harmadik és negyedik évben pedig kötelező tanítási gyakorlatot kell teljesíteniük.

A JGYPK tanár szakos hallgatója kérdésünkre elmondta: a tanári pályához elhivatottságra és gyerekszeretetre egyaránt szükség van, hiszen egy tanítónak nemcsak a gyerekek tudásával, de a lelkével is foglalkoznia kell.

Számos párosításban hirdet osztatlan tanárképzést a szegedi egyetem. Népszerűek az angol és természettudományos szakpárok. Tanárképzésre bejutni a pontszám elérésén felül pályaalkalmassági vizsga teljesítésével lehet.

A vizsga első részeként a jelentkezőknek egy motivációs levelet és esetenként önéletrajzot kell elkészíteniük, melyben megfogalmazzák, hogy miért is szeretnének tanári pályán továbbtanulni. Ezt követően kerül sor egy szakmai elbeszélgetésre, ahol pedagógiai szituációs feladatokat is teljesíteni kell a jelentkezőknek. Az osztatlan tanárszakra sikeresen bejutottak a Magyar Államhoz Klebelsberg képzési ösztöndíjra pályázhatnak, 25-50 és 70 ezer forint összegben, mellyel az igazán elhivatott hallgatókat jutalmazzák – tudtuk meg a Tanárképző Központ standjánál.


SZTEinfo – szöveg, fotók: Gajzer Erzsébet


Az SZTE az Educatio kiállításon


2015. január 22–24. között 15. alkalommal rendezik meg az Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállítást. A Szegedi Tudományegyetem is jelen van az ország legnagyobb oktatási börzéjén.


A SYMA Rendezvény és Kongresszusi Központba (1146 Budapest, Dózsa György út 1.) várják a továbbtanulást tervező fiatalokat, a diplomára vágyó középiskolások szüleit, a felvételizőket támogató pedagógusokat a 2015. január 22–24. között megrendezendő Educatio Nemzetközi Oktatási Szakkiállításra. Az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. által szervezett börzén a felsőoktatási intézmények mellett tankönyvkiadók, külföldi egyetemek, nyelviskolák, szakképző intézmények és oktatással foglalkozó kutatóintézetek is bemutatják kínálatukat. A felvételiző diákok mellett az iskolák tanárait és vezetőit is színvonalas szakmai programmal és előadásokkal várják.


Az SZTE örömmel várja standjához mindazokat, akik érdeklődnek az Európa 8. legszebb egyetemi városában, Szegeden elérhető képzések iránt. A nemzetközileg elismert, a minőség iránt elkötelezett Szegedi Tudományegyetem karairól, szakjairól az F22-es standnál érdeklődhetnek, ahol a Tisza-parti universitas rektorhelyettesei tartanak „fogadóórát”.


„Miért az SZTE?”. Erről is kérdezhetik az SZTE vezető professzorai közül például az Educatio kiállításon résztvevő oktatási, illetve a nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettest. 2015. január 22-én Karsai Krisztina oktatási rektorhelyettestől tájékozódhattak, míg január 23-án, pénteken 10 órától Martinek Tamás nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettestől közvetlenül kérdezhetnek az érdeklődők. Az oktatási kiállítás térképe itt elérhető: térkép.


Educatio_kiallitas_Bp_2015._januar_22
Az SZTE az Educatio kiállításon - GALÉRIA (fotók: Gajzer Erzsébet)


Közép-Európa legnagyobb oktatási kiállítása nemcsak az idén felvételiző diákoknak szól, hanem a másoddiploma vagy mesterképzés előtt álló hallgatók számára is szolgálhat hasznos információkkal.


A SYMA Központban a látogatók egy időben és egy helyen találkozhatnak az SZTE képviselőivel, érdeklődhetnek a felvételi esélyekről és lehetőségekről, a szakokról és a képzési rendszerről, a tanulmányi és szociális juttatásokról, a kollégiumi elhelyezésről, a kulturális és sportolási lehetőségekről. A továbbtanulásra készülő középiskolások „gyakorló” egyetemistáktól kaphatnak választ kérdéseikre. A kiállítás minden látogató számára ingyenes.

 

Az SZTE standját tavaly is sok ezren keresték fel, erről bővebben itt olvashatnak.


*


Az SZTE képzéseiről a Szegedi Tudományegyetem 12 kara 2014 ősze óta nyílt napokat tart. Például az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar 2015. január 25-én (vasárnap) ad tájékoztatást 10 és 12 óra között Szegeden, az Eötvös utca 6. szám alatt. A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar 2015. január 30-án (pénteken) 10 órától újszegei épületében (), míg az SZTE Mezőgazdasági Kar e napon 11 órától is tart még szülői értekezlettel egybekötött nyílt napot (Hódmezővásárhelyen, Andrássy út 15. szám alatti épületében).


A Szegedi Tudományegyetem összegyetemi nyílt napra és szülői értekezletre várja 2015. február 7-én (szombaton) délelőtt az érdeklődőket az SZTE úgynevezett központi épületébe (Szeged, Dugonics tér 13.).

 

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja itt elérhető.

 

SZTEinfo

 

Korábban írtuk a szegedi egyetemi tájékozódási lehetőségekről:

Az SZTE rektorhelyettesei fogadóórát tartanak az Educatio kiállításon

Nyílt napokon és az Educatio kiállításon is tájékoztat az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek