Bezár

Hírarchívum

Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás

Miért az SZTE? Egyre intenzívebb mobilitás

2015. február 06.
3 perc

Tanulj Te is a Szegedi Tudományegyetemen, hazánk egyik legrangosabb felsőoktatási intézményében! De miért éppen az SZTE? Az okok közül egy: számos külföldi ösztöndíj lehetőség, megannyi nemzetközi partnerkapcsolat. További érvek: az SZTE 2015. február 7-i nyílt napján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

„Lyonban töltöttem Erasmus ösztöndíjjal négy hónapot. Azért ezt a helyet választottam, mert egy kisebb léptékű városba akartam menni, ahol az egyetem is családias. A kint töltött négy hónapra arra volt elegendő, hogy a nyelvtudásomat erős középfokra felhozzam. Minden hallgatónak azt ajánlom, hogy éljen az ösztöndíj lehetőségével, legyen bátor és menjen külföldre tanulni”- nyilatkozta Bagyinka Péter nemzetközi tanulmányok szakos hallgató a Szegedi Egyetem Magazinnak.

A Szegedi Tudományegyetemre felvételt nyert hallgatók előtt kitárul a világ, számos külföldi ösztöndíj-lehetőség várja már az elsőéveseket is. Az SZTE-n a Nemzetközi Mobilitási Iroda koordinálja a hallgatók, oktatók, egyetemi dolgozók nemzetközi mobilitását biztosító csereprogramokat. Az Iroda honlapján folyamatosan és naprakészen megjelenteti a külföldi ösztöndíjakkal, nemzetközi pályázati lehetőségekkel kapcsolatos információkat.

osztondijas_borze_2014_szeptember_kiemeltA szegedi egyetem évek óta sikeresen vesz részt a CEEPUS programban, mely a közép- és kelet európai országok között könnyíti meg az oktatói és hallgatói cserét, valamint a nyári iskolákon és szakmai kurzusokon való részvételt. A Szegedi Tudományegyetem CEEPUS hálózatainak száma a 2014/2015-ös tanévben egy hálózattal tovább bővült, így jelenleg nyolc hálózatban vesz részt az SZTE, egyben koordinátorként, hétben pedig partnerintézményként. A Tisza- parti universitas az 1998/1999-es tanév óta sikeresen vesz részt az ERASMUS programban, a mobilitási felhívás eddigi teljes időszakában felmutatott teljesítményével az SZTE elérte, hogy egyetlen magyar egyetemként bekerülhetett a világ legjobb 17 európai egyetemi tapasztalatot bemutató European Sucess Stories 2010 című kiadványba, 2011-ben pedig Nemzetközi Együttműködési Kultúráért Nívódíjat kapott. A 2014/2015. tanévtől kezdődő ERASMUS+ program keretében hallgatói részképzésben 261 SZTE-s hallgató vehet részt, míg szakmai gyakorlatra 60 hallgató jelentkezett, ugyanakkor a 2014/2015-ös tanév első félévre 210 külföldi hallgató érkezett a Tisza-parti universitasra. Emellett az ERASMUS+ program keretében a Tempus Közalapítvány felhívásai alapján a szegedi egyetem rendszeresen meghirdeti a fogyatékkal élő hallgatók, oktatók, személyzet kiegészítő támogatására, valamint a külföldi résztanulmányokra pályázó hallgatók szociális alapú kiegészítő pénzügyi támogatására szóló pályázati felhívásokat is. Sikeresen szerepel a szegedi egyetem a Campus Hungary ösztöndíj programokban is, melynek köszönhetően egyre több szegedi hallgató tanulhat ösztöndíjjal a világ bármely országában, fejlesztheti nyelvtudását és szerezhet tapasztalatot külföldön. A program támogatásával a kiutazó ösztöndíjasok ingyenes nyelvi felkészítő, túlélő, interkulturális tréningeken vehetnek részt külföldi tanulmányaikat megelőzően. Kiemelkedően teljesít az egyetem a legújabb EGT Finanszírozású Mechanizmus HU 08 felsőoktatási mobilitási akcióban is. Az intézmény Norvég Alap program első felhívására benyújtott pályázata a támogatott intézmények között a legtöbb támogatást nyerte el.

*

A felvételi eljárás menetéről és a Szegedi Tudományegyetem képzéseinek követelményeiről mindent megtudhatnak az érdeklődők a 2015. február 7-i összegyetemi nyílt napon. Az SZTE Rektori Hivatal épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) az egyetem képzéseit is bemutatják a szakok és karok legjobb ismerői, az universitas vezetői pedig ismét tartanak „szülői értekezletet”, ahol friss információkkal segítik a diákokat és a felnőtteket a továbbtanulásról szóló döntés meghozatalában.

Az SZTE felvételizőknek szóló honlapja, melyen további információ olvasható a Tisza-parti univesitas immár hagyományos februári nyílt napjáról, itt található: SZTE Felvételi


SZTEinfo

Korábban írtuk:
Miért az SZTE? Nyüzsgő kollégium vagy inkább albérlet?

Miért az SZTE? Kultúra és szórakozás

Miért az SZTE? Megannyi sportolási lehetőség

Miért az SZTE? Kiváló nyelvtanulási lehetőségek

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek