Bezár

Hírarchívum

szivmutet_sajttaj_kiemelt_nagy

Újabb sikeres szívműtétet végeztek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikáján

Újabb sikeres szívműtétet végeztek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikáján

2015. április 16.
3 perc

Hatodik állomásához érkezett a Rotary Club Gift of Life programja, melynek támogatásával újabb szívműtött gyermek térhet haza Szegedről. A sikeres operációt a Szegedi Tudományegyetem Gyermekgyógyászati Klinika csapata végezte.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Rotary Club Gift of Life programba olyan határon túli szívbeteg gyermekek kerülnek, akik nem juthatnak műtéthez, vagy csak nagyon hosszú várakozási idő után.



Az adai Réka története


A gyermekek felkeresése a személyes ismertségek, a határon túli szakemberek révén történik ismertette Katona Márta a sikeres műtét apropóján tartott sajtótájékoztatón. Az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika professzora hozzátette: Szorcsik Benák Réka, a megműtött kislány betegsége egy hónappal a műtét előtt derült ki, Fehér Rózsa doktornő közbenjárásának köszönhetően jutott el a szegedi klinikára.


A beavatkozást Hartyánszky István szívsebész és szakmai stábja végezte. A professzor elmondta, hogy az adai kislány szívrendellenességének oka: a magzati keringésben nem következett be egy elzáródása, aminek eredményeként megfordult a véráram a kislány szervezetében, így a főütőérből a tüdő felé kezdett áramlani a vér. Különösebb probléma nem lépett fel, panaszmentesen sikert az operáció – összegezte a szívsebész.


szivmutet_sajttaj_galeria
Újabb sikeres szívműtétet végeztek az SZTE Gyermekgyógyászati Klinikáján - GALÉRIA


15 ezer új élet


Rácz Katalin, az SZTE ÁOK Gyermekgyógyászati Klinika adjunktusa hangsúlyozta: a gyerekek életében nem mindegy hogy az első évtizedek hogyan telnek, ezért nagyon fontos, hogy ha valakinél olyan szívfejlődési rendellenesség igazolódik, amely gyermekkorban műtétet igényel, akkor ezen mindenképpen át kell esnie. „A szegedi gyermekklinika kapacitásába be tudunk illeszteni olyan gyerekeket, aki határainkon túl hosszú ideje várnak. Réka teljesen jól van, a megfelelő műtétet követően jó általános állapotba került”- fogalmazott.


A sajtótájékoztatón Bartos Gyula, a Budapest-Tabán club elnöke elmondta: a világszerte ismert, több mint 70 országban zajló Gift of Life programnak köszönhetően ma már több mint 15 ezer gyermeknek sikerült új életet adományozni. A magyar rotaristák hazai és határon túli gyermekeket segítenek olyan műtéthez, melyet otthonukban nem tudnak elvégezni. A program sajátossága hogy éves etapokban történik, a most lezajlott programot a Rotary Budapest -Tabán szervezte és Réka a 18. megmentett kisgyermek.



A megmentett gyermek szemébe nézni


Nagy Miklós, a szegedi Szent-Györgyi Albert Rotary Club elnöke bejelentette: a szegedi club tovább folytatja a programot, a Szent-Györgyi Albert Rotary Club támogatásával az SZTE Gyermekklinikán indulásként 10-15 gyermeknek kívánnak segíteni.


Szorcsik Benák Rékát a győri club támogatta és fogadta örökbe. A győri rotary club vezetője Fónai László hangsúlyozta: kiemelt céljuk a hátrányos helyzetű és beteg gyermekek támogatása. Nincs szebb és felemelőbb érzés annál, mint amikor a megmentett gyermek szemébe nézhet az ember” – mondta. Heim Gábor a győri club tagja hozzátette: a műtétekhez szükséges anyagi támogatás összegyűjtésének nehézségeit mindig feledteti a sikeres műtét.


Őszinte hálánkat szeretnénk önöknek kimutatni és a kórház orvosi csapatának, a doktornőnek a vizsgálathoz, a doktor úrnak pedig a műtéthez. Az egész csapatnak, a nővéreknek és mindenkinek, aki valamilyen módon részt vett a műtétben és természetesen a Rotary Clubnak, akik lehetővé tették ezt a műtétet ismeretlenül úgy, hogy semmilyen kapcsolat nem volt közöttünk korábban” – fejezeti ki háláját könnyeivel küzdve Réka édesapja.


SZTEinfo – Gajzer Erzsébet

Fotó: Ócsai Gábor

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek