A XXII. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napok nyitányán tartott konferenciát az élelmiszerbiztonság és a gasztronómia összefüggéseiről a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Mezőgazdasági Kara (MGK).
Tudásról, hozzáadott értékről, piacirés-termékről, a fiatalok felkészítését szolgáló új jegyzetekről, a növénytermesztés és az állattenyésztés élelmiszer-biztonsági összefüggéseiről, funkcionális élelmiszerláncról esett szó az SZTE MGK Takács Ferenc Képző Központban tartott kerekasztal-beszélgetésen.
– Az együttműködést kell az Élelmiszerbiztonság és gasztronómia vonatkozású egyetemi együttműködés (TÁMOP-4.1.1.C- 12/1/KONV-2012-0014) projekt fókuszába helyezni – hangsúlyozta a 2015. április 24-én szervezett program nyitányaként a projektet ismertető Gila Göngyi projektmenedzser (SZTE Természettudományi és Informatikai Kar). Gyimes Ernő, az SZTE Mérnöki Kar egyetemi docense példákat sorolva emelte ki: a hazai egyetemek, egyetemi karok együttműködése mellett bővült a külföldi partnerintézmények hálózata is – Malajziától és Vietnámtól kezdve Törökországon át az Amerikai Egyesült Államokig.
|
|
– Nem lehet eleget beszélni az élelmiszerbiztonságról – jelentette ki Süth Miklós címzetes egyetemi docens, a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács elnöke. Miközben e szervezetnek az egészséges és kiváló minőségű élelmiszerek előállításában játszott szerepéről és feladatáról szólt, arra is emlékeztetett, hogy a fogyasztók tájékoztatása központi kérdés. – Nagy a felelőssége mindazoknak, akik a földtől az asztalig tartó élelmiszerláncban szerepet játszanak – hangsúlyozta. Kiemelte, hogy mindez elvezet a fenntartható fejlődéshez.
– Éléskamrája Európának Magyarország – hangsúlyozta Süth Miklós. – Az éghajlati és földrajzi adottságok mellett kiváló a szakmai felkészültség is ahhoz, hogy biztonságos, jó minőségű élelmiszerek előállításáról legyen ismét nevezetes az országunk – érvelt a hagyományokra is utalva. A réstermékek szerepére irányította a figyelmet, ami alternatívája a tömegtermelésnek. Példaként említette a sertéságazatot, amely nem lehet már versenyképes a tőkeerős, helyzeti előnyt élvező térségekben virágzó állattenyésztéssel szemben. Ám a hozzáadott értéket tartalmazó réstermékek piacán megállja a helyét. Ez a hozzáadott érték lehet az egészségből fakadó is. Tehát a réstermék az, amelynek a különböző összetevői pluszt hordoznak. A hamburgerhúst említette példaként, mert ez lehet szabadtartású baromfiból is, amihez szabadföldi salátát, makói hagymát kínálhatunk, miközben kedvező hatású gabonából készített a cipóban tálaljuk.
Tudományos és a gazdasági lábakon áll a Funkcionális Élelmiszerlánc Terméktanács – közölte Süth Miklós. Hangsúlyozta: az agráriumhoz, az élelmiszeriparhoz kötődő egyetemi karok mellett az orvosi és a gazdasági karok is gazdagítják az együttműködést, az alakuló ÁLDOMÁS brandet. Mindez a tudatos élelmiszerfogyasztók nevelését szolgálja.
Az SZTE MGK által készített tananyagokat a kar oktatói mutatták be. A növénytermesztés élelmiszerbiztonsági kérdéseiről Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli-Zakar Tímea adjunktus (SZTE Mezőgazdasági Kar) beszélt. Az állattenyésztés élelmiszerbiztonsági kérdéseit Kocsisné dr. Gráff Myrtill főiskolai docens (SZTE Mezőgazdasági Kar) és Süli Ágnes tudományos segédmunkatárs (SZTE Mezőgazdasági Kar) ecsetelte.
|
Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar). |
Élelmiszerbiztonság és rezisztencianemesítés címmel Mesterházy Ákos akadémikus, kutatóprofesszor (Gabonakutató Nonprofit Kft.) tartott előadást. Az élelmiszerbiztonság aktuális kérdéseit Oravecz Márton elnök (Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal) vette sorra. Az élelmiszerbiztonság területéről Deim Zoltán főiskolai docens, élelmiszerbiztonsági igazságügyi szakértő (SZTE Mezőgazdasági Kar) hozott példákat.
Monostori Tamás intézetvezető, főiskolai tanár (SZTE Mezőgazdasági Kar) összegzésében kifejezte: az élelmiszerbiztonság önálló, féléves tantárgy. Megkerülhetetlen kérdés napjainkban ez a téma. Az SZTE MGK dékánhelyettese elárulta: e konferencia jelentőségét növeli, hogy ez a rendezvény és az OTDK Agrár-tudományi szekciójának a megszervezése „helyettesítette” az SZTE MGK szép hagyományú Wellmann konferenciáját, amelyet idén nem hívtak életre.
A kerekasztal-beszélgetés vendégei között a szakmai szervezetek, partner gazdaságok képviselői mellett láthattuk a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) szegedi állomásának munkatársát, mellette szakmai partnerét, aki Elefántcsontpart egyik neves kertészmérnökeként töltötte gyakorlatát Magyarországon, és örömmel tette eleget az SZTE MGK meghívásának.
SZTEinfo – kép és szöveg: Ú. I.