Bezár

Hírarchívum

Korszerű mikroszkópizáló rendszerrel bővült az SZTE Pathologiai Intézete

Korszerű mikroszkópizáló rendszerrel bővült az SZTE Pathologiai Intézete

2015. április 09.
2 perc

A pathologia oktatásának korszerűsítését szolgáló digitális mikroszkópizáló rendszert mutattak be 2015. április 8-án a Szegedi Tudományegyetem Pathologiai Intézetében. Az új rendszernek köszönhetően egyszerre akár 70 hallgató mikroszkópizálhatja saját számítógépével a metszeteket.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szövettani gyakorlóterem alapvető felszerelése a mikroszkóp, a mikroszkóphoz tartozó téka és benne a metszetek. A tékát azonban nagyon nehéz azonos színvonalú metszetekkel ellátni, mivel az újabb betegségeknél újabb metszeteket kell készíteni, a régieket selejtezni- fogalmazott Dr. Iványi Béla. A szövettani elváltozások oktatásának 21. századi alapvető oktatási módja lesz a digitális mikroszkópizálás, melynek lényege, hogy a digitalizált metszet a képernyőn olyan minőségben jelenik meg, mintha valóban mikroszkóp alatt lenne. A rendszer előnye többek között, hogy a metszeteket nem kell pótolni így archiválásuk is egyszerű. A metszet állandóan fókuszban van, a festés színei nem halványulnak el, a metszet mellé különböző jelölések és magyarázatok helyezhetők- tudtuk meg. Az intézetvezető hozzátette: a 49 millió forintos beruházás elemei a tantermi zárt rendszer 30 hallgató részére, a világhálón keresztül nyitott elérhetőség egyszerre 70 hallgató részére, a professzionális digitális tárgylemez szkenner, valamint az oktatáshoz szükséges számítógépek és szoftverek. Dr. Iványi Béla kiemelte: a rendszer segítségével a hallgatók a központi szerveren elhelyezett metszeteket az interneten keresztül bármikor mikroszkópizálhatják saját számítógépükkel, így otthon is felkészülhetnek a tanórákra, vizsgákra. Ugyanakkor az elektronikus mikroszkópizálás a számonkérés újabb formáját is lehetővé teszi.


Pathologiai_muszerbemutato_2015._aprilis_09_HD_galeria
Korszerű mikroszkópizáló rendszerrel bővült az SZTE Pathologiai Intézete - GALÉRIA

Az SZTE Pathológiai Intézet szövettani gyakorlótermében dr. Nagy Bence mutatta be a hazánkban már több intézetben elérhető rendszer működését. A metszetek elérését a CaseCenter szoftver biztosítja minden felhasználó számára. Ezen a felületen heti tematika szerint rendszerezik a metszeteket. A rendszer valós telekommunikáció kialakítását is lehetővé teszi, melyhez minden felhasználó csatlakozhat. A tanterem 30 számítógépén egyszerre ugyanazok a metszetek, ugyanabban a minőségben jelennek meg, a metszetek különböző részei között pedig az egérrel lehet navigálni. Az oktató jogosult a 30 gép képernyőjének az irányítására, így a hallgatók azt látják, amit az oktató láttatni akar- tudtuk meg.

A digitális mikroszkópizáló rendszer fejlesztése 20 évvel ezelőtt indult a Semmelweis Egyetemen. Nagyon hamar világossá vált, ahhoz hogy a rendszer használható legyen olyan szintű optikákat, kamerákat és szoftvereket kell felhasználni, ami a diagnosztikának a legfelső csúcsát jelenti. A rendszer, melyet ma már ezer helyen használnak a világon, mindig a legnagyobb minőséggel diagnosztizál- mondta Molnár Béla, a rendszert kidolgozó 3DHISTECH vezetője.

SZTEinfo

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek