Bezár

Hírarchívum

irinyi_kemia_verseny_kiemelt_nagy

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét az SZTE rendezi

Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét az SZTE rendezi

2015. április 26.
3 perc

A Magyar Kémikusok Egyesülete és az Szegedi Tudományegyetem Kémiai Tanszékcsoportja 2015. április 24-26. között ad otthont az immár 47. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének. A nagy múltú vetélkedőt tavaly is az SZTE rendezte, 2018-ig minden évben Szeged a döntő helyszíne.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A 47. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjén 204 diákot (közöttük 10 határon túli fiatalt), továbbá 52 kísérőtanárt lát vendégül a Szegedi Tudományegyetem. A diákok a 9. vagy a 10. középiskolai osztályokban tanulnak.

 

Korosztályuk legjobb kémikusait Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese köszöntötte a 47. Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjének 2015. április 24-i megnyitó ünnepségén. A professzor elárulta: egykor maga is megméretkezett az Irinyi versenyen. Középiskolásként dilemmázott, hogy matematikus, fizikus vagy kémikus legyen, végül az élettudományok ragadták meg érdeklődését, mert úgy vélte: ha mégsem a kutatói pályára lép, gyógyító orvosként is számíthat szakmai sikerekre. Saját történetével is érzékeltette az egyetemi oktatóként, kutatóként és bőrgyógyászként praktizáló professzor, hogy a Szegedi Tudományegyetem nagy lehetőségeket tartogat a természettudományok iránt érdeklődő fiatalok számára. Az SZTE rektorhelyettese kifejtette: a szuperdöntő eredményétől függetlenül sikeresnek tekintheti magát minden olyan fiatal és tanár, aki eljutott, illetve aki tanítványait elkísérhette e nagy múltú kémiaverseny záró fordulójába.


Irinyi_kemia_verseny_2015._aprilis_23
Az Irinyi János Országos Középiskolai Kémiaverseny döntőjét az SZTE rendezi - GALÉRIA


A Magyar Kémikusok Egyesület elnöke, Simonné Sarkadi Lívia professzor a vetélkedés hasznosságáról ejtett szót köszöntőjében. Kifejtette: e verseny célja a tehetséget felismerni, gondozni, a tehetség kibontakoztatását segíteni a magyarországi és a határon túli magyar oktatásban. A verseny egyik céljaként azt határozta meg, hogy az egész magyar kémiaoktatást pozitív irányba befolyásolja, mégpedig a képességközpontú, gyakorlatorientált tanítás irányába.


A szervezőbizottság nevében Wölfling János, az SZTE TTIK Szerves Kémiai Tanszéket vezető egyetemi tanár beszélt a versenyről és a döntő előkészítéséről. Elmondta: a versenyfeladatokat úgy választották ki, hogy azok a versenyző tudásának mélységét és ne csak a mennyiségét mérjék, vagyis a probléma megértése, vagy a megoldáshoz vezető út késztessen gondolkodásra.


A felkészítő tanárokat az Országos Középiskolai Tanulmányi Versenyről szóló fórumra invitálta Zagyi Péter, a budapesti Németh László Gimnázium tanára. A versenybizottság elnöke, Pálinkó István egyetemi docens (SZTE TTIK Szerves Kémiai Tanszéket) pedig a záró fordulóval kapcsolatos gyakorlati információk mellett megemlékezett az Irinyi verseny alapítójáról, névadójáról, honlapjáról is: http://www.irinyiverseny.mke.org.hu/

 

A döntő írásbeli fordulóját 2015. április 25-én 8-tól 11 óráig tartották, majd 11 óra 30 perctől 13 óra 30 percig, illetve 14 óra 30 perctől 16 óra 30 percig gyakorlati fordulón mérték meg a versenyzők tudását az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport (Szeged, Dóm tér 7-8.) termeiben. Este Fülöp Ferenc akadémikus (SZTE Gyógyszerésztudományi Kar), az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság elnöke a dizájner drogokról tartott élvezetes és új ismereteket nyújtó előadást.

A 2015. április 25-i sajtónyilvános szóbeli forduló 8 órakor kezdődött az SZTE Általános Orvostudományi Kar Oktatási épületében (Szeged, Dóm tér 13.). Az eredményhirdetést e napon 11 órakor tartják.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek