Bezár

Hírarchívum

Szeretet- és tiszteletteljes köszöntés Fried István emeritus professzor kettős jubileumán

Szeretet- és tiszteletteljes köszöntés Fried István emeritus professzor kettős jubileumán

2014. szeptember 19.
3 perc

Kettős jubileum alkalmából köszöntötték az SZTE BTK-n 2014. szeptember 18án Fried István emeritus professzort: három évtizede tanít a szegedi egyetemen, és augusztusban töltötte be 80. életévét. A rendkívül szeretetteljes ünnepségen – amely az ebből az alkalomból rendezett konferenciát nyitotta – a professzor tanítványai, kollégái és tisztelői is megjelentek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszéke tudományos ülést szervezett a 80 éves Fried István professor emeritus tiszteletére. A BTK konferencia terme zsúfolásig megtelt: eljöttek a professzor tisztelői, kollégái és tanítványai is, hogy osztozzanak a születésnapos köszöntésében.

Elsőként Szajbély Mihály dékán köszöntötte Fried professzort, akit egyszerre nehéz és könnyű köszöntenie: könnyű, mert tudományos pályafutását végigkísérte egészen egyetemista korától mostanáig, és nehéz, mert tudományos pályafutását végigkísérte egészen egyetemista korától mostanáig. Számos anekdotát mesélt el az elmúlt évtizedekből, amely egytől egyik a professzor hivatása iránti elkötelezettségét, a tanítványok felé mutatott értő figyelmét és végtelen támogatását, humanitását és rendkívüli tudását bizonyította. A kar dékána felidézte: elsőként az ITK hasábjain olvasta Fried professzor tanulmányait és üdítő kritikáit 1972 táján. Személyesen azonban az egyetemen találkozott vele először. Attól a perctől, hogy bemutatták őket egymásnak, kapcsolatuk folyamatosan megmaradt. Az emeritus professzor a 80-as években egy-egy előadást tartott már a szegedi egyetemen, amelynek 30 éve oktatója. A dékán arról is beszélt, hogy Fried István tanár úr számos diákja tudományos pályáját kísérte végig figyelemmel, lehetetlen energiával. Munkáját mindig hihetetlen lelkiismeretességgel és odaadással végezte. Tudása pótolhatatlan, rendkívül széles körű, és az általa tanított irodalmat eredeti nyelven olvassa – oroszul, szlovákul, szerbül, hogy csak néhány nyelvet említsünk. A dékán kijelentette, hogy Fried István emeritus professzor szegedi tevékenysége még nem zárult le, és azt kívánva neki, hogy minél tovább tartson még, és tartsa meg lelkesedését, derűjét és energiáját, majd kijelentette, hogy a tanszék továbbra is számít rá. A kar többi oktatójának pedig azt kívánta, hogy ennyi idősen majd ugyan erre legyenek képesek.


80_eves_Fried_Istvan_koszontese
Szeretet- és tiszteletteljes köszöntés Fried István emeritus professzor kettős jubileumán - GALÉRIA


Fogarasi György, az SZTE BTK Magyar Nyelvi és Irodalmi Intézet Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék tanszékvezető egyetemi docense köszöntőjében – amely magát az ünnepeltet és a közönséget többször is megnevettette – többek között azt is megemlítette, hogy Fried professzor mitikus alak, de nemcsak akadémiai történetek szereplője, hanem általános iskolások, óvodások körében is ismert. A Fried István-féle csokiszállítmányokon sokan nevelkedtek, hiszen a nagy tudású professzor az európai finomságok importőreként is tevékenykedett az elmúlt évtizedekben, ellátva kollégái gyermekeit. A professzor iránti tiszteletet és megbecsülést mi sem mutatja jobban, hogy tanítványai külön Facebook-csoportot hoztak léptre.


FRIED_ISTVAN_80_plakat


A köszöntőket követően vastapssal ünnepelték a résztvevők Fried István professzort, aki felidézte: annak idején neki is kellett Rákosinak vastapssal, ütemesen tapsolnia, viszont nem állt fel, arra hivatkozva, hogy beteg. Amiről egyébként orvosi igazolást kellett beszereznie.

A vidám hangulatú ünnepségen ezt követően számos ajándékot adtak át a nemzetközileg is elismert professzornak, egyebek mellett Tandori Dezső költő, író, intermediális grafikus és jó barát ajándékát is, aki személyesen nem jelent meg a köszöntésen, arra hivatkozva, hogy jelenleg eleven elzárkózását éli, de üzente: a papír hitelesebben képviseli őt, mint a jelenléte.

Ezt követően nyolc előadást hallgathattak meg az érdeklődők, többek között Arany János, Szabó Lőrinc, Márai Sándor és Heidegger munkáiról.

Fried István magyar irodalomtörténész, egyetemi tanár, az irodalomtudományok doktora 1934. augusztus 1-jén született Budapesten. 1955-ben végzett az ELTE BTK-n. 1955–1973 között tanított. 1973–1984 között az Országos Széchényi Könyvtár munkatársa volt. 1981–1982 között a József Attila Tudományegyetem összehasonlító irodalomtörténeti tanszékén adjunktus, 1982–1988 között docens, 1985–2004 között tanszékvezető, 1988–2004 között pedig egyetemi tanár volt. 80. születésnapját a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán egy konferencia keretein belül ünnepelték meg 2014. szeptember 18-án.


Sajtóértesítő

 

SZTEinfo - Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek