Bezár

Hírarchívum

Sokakat érdekelt az Erasmus+ és az önkéntesség a SZIN-en

Sokakat érdekelt az Erasmus+ és az önkéntesség a SZIN-en

2014. szeptember 02.
3 perc

A Szegedi Ifjúsági Napokon – amely 2014. augusztus 31-én zárta kapuit – összesen 78 ezer látogató fordult meg az Újszegedi Partfürdőn. Azok, akik nem csupán a programokra voltak kíváncsiak, a Civilek utcájában számos izgalmas programon vehettek részt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Vasárnap zárta kapuit a Szegedi Ifjúsági Napok, a 78 ezer látogatónak majd kétszáz programot kínálva. A koncertek mellett idén is nagy sikere volt a Civilek utcájának, ahol több mint félszáz szervezet, alapítvány mutatkozott be – itt kapott helyet a Szegedi Tudományegyetem sátra is.


A hátsó bejárat mellett az Erasmus Student Network standjánál az érdeklődőknek részletesen ismertették az új Erasmus+ programot.


- Az Erasmus+ változásával kapcsolatosan sokan kértek tájékoztatást – mondta a szervezetet képviselő Fedor Péter Mózes. - Az Európai Unió összes ifjúsági, kulturális és sportprogramját ebbe a programba gyúrták össze, a korábbi költségvetéshez képest negyven százalékkal emelte meg az unió ennek a területnek a forrásait. Az Erasmus mint felsőoktatási csereprogram mellé bekerültek a rövid távú ifjúsági cserék, a sport- és kulturális programok, valamint az önkéntes szolgálat is. Hirdettük az önkéntességet is, hiszen nálunk arra is van lehetőség, hogy valaki külföldi fiatalokkal foglalkozzon mentorként – mondta.


szin2014 01Sokan érdeklődtek arról, hogyan lehet külföldön tanulni, milyen ösztöndíj-lehetőségek vannak, és a személyes mobilitással foglalkozó programokról is számos látogatót tájékoztattak.


- Újdonság az önkéntes szolgálat, melyben 18-30 éves európai uniós polgárok vehetnek részt, rövid és hosszú távra mehetnek ki, pár héttől akár egy évig tartó időszakra lehet elmenni egy másik uniós országba önkéntesként. Az esetben az Európai Önkéntes Szolgálat a ki-beutazást fedezi 90 százalékos költségtérítéssel, emellett biztosítják az étkezést és a lakhatást, és egy pici zsebpénzt is adnak, 80-120 euró közötti összeget. Az önkéntes munka mellett munkát vállalni nem lehet, de egy másik kultúrában lehet élni és dolgozni.


Fedor Péter Mózes elsősorban diplomás fiataloknak javasolja, hogy keressenek olyan önkéntes programot, amely a szakmájukhoz közel áll, mert remek tapasztalatot szerezhetnek, és még jobban megtanulhatják a nyelvet is.


A Civil utca másik végén kapott helyett az SZTE Sátor, ahol Vass Viktória, az SZTE Alma Mater kommunikációs referense arról beszélt: az egyetem egyes karai mellett az SZTE Karrier Irodája is képviseltette magát.A fesztivál apropóján csillámtetoválást kérhettek itt a látogatók, és népszerű játék volt a régi egyetemi épületek fotóinak felismerése.


szin 2014 erasmus+Vass Viktória, az SZTE Alma Mater kommunikációs referense elmondta: az egykori diákoknak számos szolgáltatást kínálnak, ezeket az SZTE Alma Mater honlapján lehet teljességében megnézni.


- Kiemeltek a munkaerő-piaci szolgáltatások, vagyis az életpálya összes szakaszában jöhetnek az irodába az öreg diákok munkaerő-piaci szolgáltatások iránt érdeklődni. Egyre inkább jellemző, hogy a cégek kifejezetten olyan munkatársat keresnek, akikaz SZTE-n végzett. 2014. október 1-jén az állásbörzén rendezzük meg az Alumni Órát, hogy a rájuk kíváncsi cégekkel vehessék fel a kapcsolatot.


Vass Viktória beszélt arról is: tavasszal már sikerrel vizsgázott a munkaerő-piaci mentorprogram, erről is sokan érdeklődtek. Ez a program kevéssé kötött, mint a gyakornoki: a mostani hallgatók négy hónapos mentorálási időszakot tölthetnek a partner cégeknél. Ebben a lazább szövetségben a mentorálási időszak alatt a hallgatók a mentorral megbeszélt időbeosztás alapján járhatnak be az adott céghez vagy szervezethez, és kivehetik a részüket a munkafolyamatokból, járhatnak a cég által szervezett előadásokra, olvashatják a mentorok blogjait.


A Civil faluba látogatók egyik standról sem távoztak üres kézzel: volt, ahol kitűzőt vagy táskát gyárthattak maguknak, a kézműves-foglalkozások legalább annyira népszerűek voltak, mint a sportos vagy ügyességi játékok.

 

Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek