Bezár

Hírarchívum

szent_gyorgyi_koszoruzas_kiemelt

Paprikakoszorú Szent-Györgyi Albert szobránál

Paprikakoszorú Szent-Györgyi Albert szobránál

2014. szeptember 17.
3 perc

Hagyományteremtő megemlékezést tartottak Szent-Györgyi Albert születésnapi évfordulóján, 2014. szeptember 16-án a Szegedi Tudományegyetem polgárai. Az SZTE egykori rektorának, Nobel-díjas kutatójának az intézmény Dugonics téri épülete előtti szobránál paprikakoszorúval tisztelgett Szabó Gábor rektor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szent-Györgyi Albert a Szegedi Tudományegyetem nemes örökségének fontos alapköve. Életművéből olyan hagyományokat őrzünk, amelyekre lehet építeni, ami továbbvihető. „Mi ezeket a hagyományokat szeretnénk életben tartani” – fogalmazott köszöntőjében Szabó Gábor akadémikus. A Szegedi Tudományegyetem rektora egy paprikákkal díszített koszorút helyezett el a tudós Dugonics téri egész alakos szobránál, az SZTE Rektori Hivatal épülete előtt.



  Egyetemi polgárok tisztelgése


A 2014. szeptember 16-i koszorúzással az egyetem egykori vezetőjének születésnapi évfordulójára és a Nobel-díjas tudós egész alakos szegedi szobrának egy évvel ezelőtti avatására emlékeztek. A hagyományteremtő tisztelgésen megjelentek az SZTE Rektori Hivatalának tisztségviselői, több kar dékánja és dékánhelyettese, valamint a felsőoktatási intézmény számos professzora, oktatója, kutatója, munkatársa, továbbá több egyetemi hallgató.

„Szent-Györgyi Albert szimbolikus személyisége az universitasnak. Anno Klebelsberg Kunó kultuszminiszter személyes megkeresésére jött Szegedre, és itt olyan szintű munkát folytatott, amely minden szempontból értéknövelő volt. Mindenki előtt ismert: 1937-ben orvosi és élettani Nobel-díjat kapott. Utolsó Szegeden töltött évében egy izomműködéssel foglalkozó témán dolgozott, de talán nem ez a lényeges, hanem, az a fajta gondolkodás és iskolateremtő munkásság, amit itt hagyott” – értékelt Szabó Gábor. Példaként említette Straub F. Bruno alakját, aki Szent-Györgyi közeli munkatársa volt és, aki később megalapította a Szegedi Biológiai Kutatóközpontot. Ebből is látszik, hogy nemcsak a szegedi egyetem, hanem a biológiai központ számára is fontos Szent-Györgyi és az a fajta attitűd és friss szellem, melyet élete során minden területen képviselt. A mai koszorúzás egy olyan első alkalom, mely egy hagyomány megindítását célozta meg. Szeretnénk még közelebb hozni és még élőbbé tenni Szent-Györgyi örökségét.”

 

Szent-Gyorgyi_szobor_koszoruzasa_2014._szeptember_16
Paprikakoszorú Szent-Györgyi Albert szobránál - GALÉRIA


  November: 3 részes Szent-Györgyi Napok


Szabó Gábor reményét fejezte ki, hogy a jövőben Szent-Györgyi Albert szobrának évfordulós koszorúzása lesz az egyetem őszi Szent-Györgyi program-sorozatának a beharangozója. Az idei Szent-Györgyi Napok fontos programeleme lesz az SZTE egészségügyi karain megrendezett tudományos előadás sorozat, valamint a középiskolásoknak kiírt Szent-Györgyi Albert Tanulmányi Verseny, továbbá a legtehetségesebb fiatalokat a Tisza-parti egyetemre vonzó Szegedi Tudós Akadémia. Ez a 2014. november 24-27. közötti, három részből álló rendezvény alkalmat ad arra, hogy az egyetem a fiatalabb korosztályt is megszólítsa. „Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny és a Szegedi Tudós Akadémia a tehetséggondozásnak is műhelye. Ez lehetővé teszi, hogy már a leendő elsős hallgatók is bekerülhessenek egy tehetséggondozó programba” – fejtette ki a rektor.

 





  A Nobel-díjas tudós példája


„Szent-Györgyi Albert példa arra, hogy miként kell kutatni, hogyan kell átlépni a tudományok határait, milyen fontos az ép testben ép lélek elv. Munkássága arra is fölhívja a figyelmet, hogy a siker kulcsa: az ember ne csak szakember legyen, hanem értelmiségi is – a szó nemes és komplex értelmében” – fogalmazott Szabó Gábor rektor, aki szerint bármilyen szempontból nézzük Szent-Györgyi alakját és munkásságát, biztos találunk valami olyasmit, amiből ma is tanulhatunk, amit megszívlelhetünk.


SZTE-info – Göblyös Sára

Fotók: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek