Bezár

Hírarchívum

Kutatok_Ejszakaja_2014_kiemelt

Online diagnosztikus mérések és lézeres lövészet a Kutatók Éjszakáján

Online diagnosztikus mérések és lézeres lövészet a Kutatók Éjszakáján

2014. szeptember 23.
4 perc

Felsorolni nehéz lenne minden programot, amellyel a Kutatók Éjszakáján Szegeden és Hódmezővásárhelyen várják az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem munkatársai 2014. szeptember 26-án, pénteken.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Kutatók Éjszakáján idén kilencedik alkalommal számolnak be a felsőoktatási intézmények, kutatóintézetek az egyes tudományterületeken fellelhető aktualitásokról, érdekességekről. Minőségi ismeretterjesztés és szórakoztatás egyszerre, mely évről évre egyre több látogatót vonz, ingyenes programokkal, máskor nem látogatható különleges helyszínekkel, neves kutatók közreműködésével. Szegeden 2014. szeptember 26-án délután 5 órától este 11-ig várják érdekes és látványos programokkal azokat, akik szeretnének betekinteni egy-egy tudományterületbe.

 

kutatok_ejszakaja_oktataselmeletA Szegedi Tudományegyetem honlapján aloldal foglalja össze a rendezvény programjait, itt olvashatnak az érdeklődők azokról a hihetetlenül izgalmas kísérletekről, bemutatókról, előadásokról, amelyeket a tudományos világ legizgalmasabb fesztiválja kínál.

 

Az SZTE Oktatáselmélet Kutatócsoport online diagnosztikus mérési rendszerét mutatja be a Kutatók Éjszakáján. Nincs messze az idő, amikor az iskolai feleltetést, röpdolgozatot, témazárót leváltják a tableteken, mobil eszközökön megoldott feladatok. Pedagógiai kutatók világszerte jelentős energiát fordítanak az új értékelő eszközök kidolgozására. Ebbe a folyamatba illeszkedik a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoport által kidolgozott eDia online diagnosztikus mérési rendszer. Az általános iskolások tanulását segítő eDia a három fő műveltségi terület (olvasás, matematika és természettudomány) mellett számos képesség (például informatikai műveltség, problémamegoldás, zenei képességek, vizualitás) innovatív értékelését teszi lehetővé. A számítógép-alapú tesztek a korábbiaknál változatosabb feladatformákat alkalmaznak. A gyerekek a feladatok utasításait nemcsak elolvashatják, hanem meg is hallgathatják. A hangok mellett képek, animációk, videók teszik még színesebbé, életszerűbbé a feladatokat, miközben a tanulók változatos formában adhatják meg válaszaikat. Az eDia rendszer a számítógép-alapú tesztelésben rejlő lehetőségek kihasználásával alkalmas arra, hogy azonnali visszajelzést adjon a tanulók tudás- és képességszintjéről. Az eDia végleges formájában lehetővé teszi majd a tanulók fejlődésének folyamatos nyomonkövetését, az esetleges lemaradások pontos jelzését, a tanítás személyre szólóvá tételét. A kutatócsoport tagjai szeretettel várnak minden érdeklődőt a Szent-Györgyi Albert Agóra Informatóriumába a Kutatók Éjszakáján. A vendégek megismerkedhetnek egy gyorsan fejlődő kutatási területtel, a rendszer fejlesztői bemutatják a pedagógiai kutatómunka érdekességeit. Aki kedvet érez hozzá, felmérheti saját tudását és képességeit, kipróbálhatja az eDia innovatív tesztjeit. A program a „Diagnosztikus mérések fejlesztése” című TÁMOP 3.1.9-11/1-2012-0001 projekt keretében valósul meg.

 

A JGYPK Földrajzi és Ökoturisztikai Tanszék Tudástárában (Szeged, Boldogasszony sgt. 6.) a II. emeleten is várják az érdeklődőket. A részletes program:

 

18:00-18:30: GeoArt fotókiállítás (Különleges színek és formák a kanyonok földjén)

18:00-20:00: Kalandozások vadnyugati nemzeti parkokban

A JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék 1051-es termében este 6 órakor kezdődnek a programok.

18:00-19:00: Játék Lego robotokkal

20:00-21:00: Játék Lego robotokkal

A JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára II. emeleti nagy előadójában este 8 órától várják a látogatókat.

20:00-21:00: Herman Ottó munkássága c. előadás

A JGYPK Interaktív Természetismereti Tudástára, II. emelet programjai:

18:00-22:00: A nem látható tartomány

18:00-22:00: Erőltetett erőterek

18:00-23:00: Legyél egy éjszakára természetbúvár!

19:00-20:00: Művészet a kutatásban és Kutatás a Művészetben

A JGYPK Kémiai Informatika Tanszék, Kémia laboratórium programja:

18:00-00:00: Légy ifjú kémikus!

A JGYPK Technika Tanszék programja, Díszterem:

17:00-20:00: Energiatudatosság, környezettudatosság


kutatok_2014_jgypk

 

A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karán, Vásárhelyen számos programmal jelentkeznek. Lesz lézeres lövészet, a vadászat technikai eszközeinek bemutatása, Tenger a szobában és Csapdák használata a vadgazdálkodásban címmel előadás, ismertető hangzik el Társállatok testközelből címmel, lesz kórbonctan „élőben”, képek magokból, termésekből, ki mit tud az állatokról, interaktív talajtan kicsiknek és nagyoknak, trófeabírálat, csináld magad dísznövény-szaporítás in vivo és in vitro módszerekkel, előadás az állatról emberre terjedő betegségekről, növény- és rovarismereti teszt, „Tejút” -–a tehéntől az asztalig, előadás a homoki sztyepprétek vadméh-közösségének változásáról az éghajlat-változás következményeként.


 

A Szegedi Tudományegyetem minden kar minden tanszéke szervez programokat erre az estére, felsorolni is lehetetlen, hányféle témát dolgoznak fel ezen az éjszakán.

 

A részletes program itt tekinthető meg.

 

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek