SZTE Info

Úszók Éjszakája – olimpikonok állnak ki a pikkelysömörrel élő társaikért

Minden év október 29-én a Világ Pikkelysömör Nap alkalmából a Magyar Dermatológiai Társulat kezdeményezésére rendezik meg az Úszók Éjszakáját. Tavaly számos olimpikon csatlakozott a programhoz, Szegeden például Kanyó Dénes és Molnár Tamás is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A pikkelysömör világnapján, 2014. október 29-én ezúttal is megrendezik az Úszók Éjszakáját. A rendezvény célja, hogy felhívja a figyelmet a betegségre, az olimpikonokkal együtt fejezik ki szolidaritásukat és úsznak együtt pikkelysömörrel élő társaikért.

Az Úszók Éjszakája rendezvényt Szegeden is megtartják, idén a négy város nem verseng egymással, hanem közösen küzdenek azért, hogy minél több leúszott métert gyűjtsenek együtt, a pikkelysömörrel élőkért, és együtt próbálják megdönteni a tavaly elért eredményt, ami 136 ezer 350 méter volt. A rendezvény az úszók és a szurkolók számára egyaránt ingyenes.

A pikkelysömör világnapról való megemlékezést ezé vben magyar kezdeményezésre sikerült európai színtérre emelni, és Brüsszelben is megrendezik a programot.
A brüsszeli esemény fő szervezője Kemény Lajos, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az európai társaság vezetőségi tagja, a kezdeményező Magyar Dermatológiai Társulat elnöke pedig Bata Zsuzsa, a Szegedi Tudományegyetem bőrklinika professzora, így mind a magyarországi, mind a brüsszeli esemény szorosan kötődik a szegedi egyetemhez.

Az Úszók Éjszakáját október 29-én rendezik meg, Szegeden a városi sportuszodában 18 és 20 óra között lehet úszni és szurkolni.

Részletes információ az esemény honlapján, folyamatosan friss hírek pedig az esemény Facebook-oldalán olvashatók.

 

SZTEinfo – Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.