SZTE Info

Szegediek is rajthoz állnak a Tudás útján

Tizennegyedik alkalommal rendezik meg Budapesten a Tudás útja futóversenyt, a rajt 2014. november 9-én 11 órakor lesz a Nagyvárad téren. A futók hat kilométerre és félmaratoni távra jelentkezhetnek rendkívül kedvezményes áron. A versenyen szegediek is rajthoz állnak.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Akadémiai 6-osra, vagyis 6 kilométeres versenyre és félmaratonra is nevezhetnek azok, akik a Tudás útja futóversenyt választják. Előbbire hallgatói jogviszonnyal rendelkezők és oktatók 500, hallgatói jogviszonnyal nem rendelkezők 1500 forintért nevezhetnek. Rendkívül alacsony nevezési díjjal várják a félmaratoni távot futókat is: a 21,1 kilométeres versenyre 500, illetve 2000 forintért lehet nevezni online és személyesen. Előnevezni online 2014. november 1-jéig lehet, ezt követően már csak a helyszínen, a verseny napján, készpénzes fizetéssel.

A versenyt idén is a Semmelweis Egyetem szervezi azzal a céllal, hogy javítson az egyetemisták mozgásszegény életmódján, és megszerettesse a sportot a fiatalokkal.

A versenykiírás itt olvasható, az útvonal az Akadémiai 6-os és a félmaraton esetén is egyetemi épületek között kanyarog. A félmaratoni távon 4 frissítőpontot helyeznek el, az 5., 12., 16. és 21,1. kilométernél. Az első 400 félmaratoni távot teljesítő befutó csomagot is kap.

A szintidő a nagy versenyeken elfogadott, a félmaratóné 2 óra 30 perc, a 6 kilométeres versenyen 45 perc, amit egy kicsit több mint 7 perces ezrekkel laza tempóban lehet teljesíteni.

A szervezők az SZTE MédiaCentrum érdeklődésére elmondták: a Tudás útja futóversenyen szegediek is részt vesznek.

 

SZTEInfo – Nyemcsok Éva Eső

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.