SZTE Info

egyetem_napja_kiemelt

November 15-én ünnepeljük az Egyetem Napját

Ünnepi szenátusülést rendeznek a Szegedi Tudományegyetem Napja tiszteletére 2014. november 15-én (szombaton) 11 órakor.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az ünnepség helyszíne az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi terme (Szeged, Ady tér 10.). Ez alkalomból adják át a Szegedi Tudományegyetem rangos kitüntetéseit, díjait. Doctor Honoris Causa kitüntető címet kap Prof. Dr. M. Flint Beal (Cornell University), Prof. Dr. Walter Gropp (Justus-Liebig-Universität Giessen), Prof. Dr. Korchmáros Gábor (Universita della Basilicata), Prof. Dr. Reijo Sillanpää (University of Jyvaskyla) és Prof. Dr. Noël Tonnerre (Universite d'Angers). Senator Honoris Causa kitüntető címben részesül Prof. Dr. Daniel Buser (Universität Bern), Prof. Dr. Kovács György (Universität zu Lubeck) és Prof. Dr. Jose Luis Vazquez-Burguete (Universidad de Leon). Az eseményen a Pro Universitate díjat, a Kristó Gyula-díjat, a Klebelsberg Kunó-díjat, a Klebelsberg Kunó-díj emeritus fokozatát és a Professor Emerita/Emeritus kitüntető címet is átnyújtják.

Az Egyetem Napja hivatalos dátuma egyébként november 11. a Szegedi Tudományegyetemen. Ez több szempontból is jeles nap az intézmény történetében: 1872-ben ekkor kezdődött a tanítás a jogelődnek tekintett kolozsvári egyetemen, 1940-ben ekkor tartották a Szegeden újonnan alapított Horthy Miklós Tudományegyetem tanévnyitóját, továbbá 2002 óta ilyenkor ünneplik az integrációval létrejött Szegedi Tudományegyetem Napját. Szokás szerint minden esztendőben a november 11. napjához közel eső szombaton tart ünnepi ülést a Szegedi Tudományegyetem Szenátusa.


Az SZTE Egyetem napi ünnepségéhez kötődően:


Prof. Dr. Korchmáros Gábor előadást tart az SZTE Bolyai Intézet Szemináriumán „Véges testek feletti algebrai görbék és alkalmazásaik” címmel 2014. november 13-án (csütörtökön) 14.30 órakor az SZTE Bolyai épület II. emeletén, a Bolyai teremben.


Az ITI (International Team for Implantology) az egyik legnagyobb, svájci székhelyű, fogászati implantológiával foglalkozó tudományos és szakmai szervezet. Daniel Buser professzornak, az ITI legutóbbi elnökének, a Berni Egyetem Szájsebészeti Kinikája igazgatójának a Szegedi Tudományegyetem rektora „Senator Honoris Causa” megtisztelő címet adományoz. A kitüntetés átadását követően, 2014. november 15-én szombaton 13 órakor Buser professzor előadást tart „Potential and limitations in esthetic implant dentistry” címmel. Az SZTE Fogorvostudományi Kara, valamint a budapesti ITI Study Club által szervezett zártkörű program a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ alagsori előadótermében 13 órai kezdődik. A rendezvény regisztrációköteles, ezért a szervezők kérik, hogy az érdeklődők részvételi szándékukat a gyafras.ildiko@stoma.u-szeged.hu e-mail címen, vagy a 06 62 342 548-as telefonszámon 2014. november 12-ig jelezzék.


A Szegedi Tudományegyetem Napja ünnepség meghívója itt olvasható.

A kitüntetettek névora itt olvasható.

 

SZTEinfo

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.