Bezár

Hírarchívum

Hátborzongatóan magával ragadó világ a Szegedi Nemzeti Színházban

Hátborzongatóan magával ragadó világ a Szegedi Nemzeti Színházban

2014. október 06.
2 perc

Sötétség, félelem, rettegés jellemzi Verdi Macbeth operáját, amely lebilincselő látványvilággal kápráztatja el nézőit a Szegedi Nemzeti Színházban.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Giuseppe Verdi tizedik operája az 1847-es firenzei bemutató után a szerző egyik legsikeresebb műveként hódította meg Itáliát. 1865-ben átdolgozták, de a Szegedi Nemzeti Színház előadásában az 1847-es verzió látható, amelyet Magyarországon eddig csak egy évvel később, azaz 1848-ban láthatott a nagyközönség.

A történet a 11. századi Skóciában játszódik, ahol két győztes hadvezér jóslatot kap boszorkányoktól. Macbeth a jövendölés szerint Cawdor, aztán Skócia királya lesz, Banquónak pedig utódai fognak Skócia trónján ülni. Macbeth ezután saját kezébe veszi sorsát, és arra törekszik, hogy a jóslat minél előbb valóra váljon. Gonosz tervet forral a király ellen, hogy ezzel is közelebb jusson a trónhoz. A merénylet után már nincs visszaút, a királyi szék megtartása újabb áldozatokat követel.

Macbeth erős jellemként mutatkozik, ám belül állandó feszültség és félelem uralkodik benne. Becsvágyó feleségének csak a hatalom lebeg a szeme előtt. Céltudatos nő, aki mindenáron eléri akaratát. Férje cinkosává válik, de a lelkiismerete őt sem hagyja sokáig nyugodni. Lady Macbeth szerepében a moldáviai művésznő, Nadia Cerchez látható.

A darabot modern köntösbe öltöztette a rendező, Galgóczy Judit. A lebilincselő látványvilág, az újszerű öltözékek és eszközök mellett még egy futószalag is a díszlet részét képezi.

Az opera négy felvonásban, két részben, olasz nyelven, magyar nyelvű szövegkivetítéssel 2014. október 8-án és 9-én megtekinthető még a Szegedi Nemzeti Színházban. Közreműködik a Szegedi Nemzeti Színház énekkara és tánckara, a Szegedi Szimfonikus Zenekar, valamint a Fricsay Ferenc Városi Fúvószenekar is.

 

SZTEinfo – Hegedűs Bianka

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek