SZTE Info

Harsonafanfár a Rektori Hivatal épületében

A 19. Őszi Kulturális Fesztivál programsorozat részeként 2014. október 14-én 19 órakor a Premier Harsona Quartet koncertje várja a muzsika kedvelőit a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatal épületének díszteremében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A lassan egyéves Premier Harsona Quartet 2013 novemberében alakult az SZTE ZMK hallgatóiból, majd 2013 decemberében tartotta nagy sikerű bemutatkozó koncertjét. Az együttes idén harmadszorra ad önálló koncertet Szegeden. A tehetséges fiatalok több kisebb fellépés után sikeres koncertet adtak az egyetemi tavaszi fesztiválon. A kvartett tagjai külföldi egyetemeken, világhírű harsonaművészek mesterkurzusain tanultak, és professzionális zenekarokban járták be többek között az Egyesült Államokat, Németországot és Ázsiát egyaránt. Az idei évben egyénileg több versenyen is kiemelkedő helyezéseket értek el. A zenekar tagjai: Czirok Zoltán, Dobi János, Major Lilla, Sztranyák Dávid. A koncerten főként eredetileg is harsona kvartettekre íródott művek és átiratok csendülnek fel.

 

Műsoron:

Andrew Fox: Fanfár harsonákra

Johann Sebastian Bach: Contrapunctus

Anton Bruckner: Symphony No. 7 Adagio

Antonin Dvorak: 3 Szláv tánc

Georg Tibor: Bevezetés – Téma és variációk

Beat Ryser: 007 – James Bond

Bart Howard: Fly me to the moon

George Gershwin: A portrait

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.