SZTE Info

12_duhos_ember_kiemelt

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

Tizenkét ember sétál be a színpadra a nézőtérről. Ingben, zakóban, pólóban, nyakkendőben vagy kiskosztümben. Olyanok, mint mi. Leülnek velünk szembe, és nyugodt arccal, egyenes háttal végighallgatják a bíró szavait: ők azok, akikre a döntés súlya nehezedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintha rejtett kamerák felvételeit látnánk, vagy a színpad nézőtér felőli oldala egy hatalmas ablak lenne, és azon lesnénk az esküdtek tetteit, úgy bontakozik ki a történet a szemünk láttára. Bejönnek a civilek, elfáradva a hosszúra nyúlt tárgyalásban, teljesen meggyőződve a vádlott fiú bűnösségéről. Kicsit feleslegesnek érzik a procedúrát, furcsállják, hogy rájuk zárják az ajtót, és remélik, gyorsan kijutnak a teremből. Kedélyesen társalognak, viccelődnek, mindenki igyekszik udvarias lenni, csak egy-két elejtett megjegyzés utal a későbbi konfliktusforrásokra. Ugyan ki ütközik meg azon, hogy a 3. esküdt „bödüs kölök”-nek titulálja a vádlott fiút? Kinek jutna eszébe kételkedni?


12_duhos2web Nincsenek színészek: egyéniségek vannak. Az elnök segédedző, aki roppantul élvezi a rendfenntartó, tekintélyes szerepet, noha kudarcot vall az indulatok megfékezésében. A 2. esküdt fiatal, bátortalan fiú, ártatlan, talán először szembesül a világ és az emberek sötétebb oldalával. A 9. esküdt maga Miss Marple: apró részletekre ügyelő öreg hölgy, aki rendkívül bosszantja a felületesebb, gyorsan ítélő esküdteket. A 11. esküdt bevándorló, és a mai világban ez talán aktuálisabb és érzékenyebb pont, mint Reginald Rose idején volt; mit kezdünk az idegenekkel? Kik ők, hogy megmondják, milyen a helyes nyelvhasználat? Engem oktat ki az anyanyelvemről egy jöttment kelet-európai? Az 5. esküdt puszta személye bizonyíték az előítéletekkel szemben: ő is nyomornegyedből jött, annak a szennyét ápolja, és bátrabban, tisztábban viselkedik, gondolkodik, mint a tizenkettő közül néhányan. Az okos és csinos bróker, a 4. esküdt biztos érvei, a tanúvallomások tényei romba dőlnek a 8. esküdt kételyének köszönhetően. Nem marad más, csak az előítélet és a tehetetlenség szülte indulat.


Akik a darab folyamában érvelnek, kiabálnak, izgatottan járkálnak és sértődötten elfordulnak, valójában bennünket tükröznek. Nézőként önkéntelenül is valamelyikük pártjára állunk, szurkolunk az egyik tábornak, felsóhajtunk, mikor az elnök felénk fordulva közli az újabb véleményváltozást, és nevetünk a 7. esküdt megjegyzésein. Ettől válik igazán közelivé az előadás: a feszültségteremtéstől és feloldástól. Öröm hallgatni, milyen hálásan nevet a nézőtér a kritikus pillanatokban elsütött vicceken, és a dermedt csöndet az indulatok kitörésekor. Félelmetes végignézni, hogyan pártol el mindenki a súlyos keresztet cipelő 3. esküdttől, aki nem képes tisztán látni, és mi is elfordulnánk a rasszista szólamokat szajkózó 10. esküdttől. De gondoljuk végig: bennünk nincsenek ilyen hajlamok, előítéletek?


12_duhos_ember_galeria
Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember - GALÉRIA


Egy produkció sikere csak félig múlik az előadókon: a befogadó varázsolja maga számára felejthetetlenné. Mindenki eldöntheti, ő ki mellé állna; a darabot október 16-án, 17-én és 18-án játsszák a Kisszínházban, bár a jegyek már mind elfogytak. A nagy érdeklődésnek köszönhetően tervezik, hogy decemberben újra színpadra állhat a 12 dühös ember.


SZTEinfo - Szalai Anna

Fotó: Herner Donát

 

A szegedi egyetem hallgatói, a bíróság munkatársai és a Szegedi Nemzeti Színház színművészei állítják színpadra Reginald Rose legendás, Tizenkét dühös ember című darabját.


Korábbi cikkek:

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/egyetemistake-lett?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyiHYPERLINK "http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/12-duhos-ember-somogyi?objectParentFolderId=19392"?

objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/uj-kihivasok-ele-all?objectParentFolderId=19392

http://www.u-szeged.hu/sztehirek/2014-oktober/megnyilt-szte-oszi?objectParentFolderId=19392

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 19.
  10:00 - 13:00
  A Kar és a gyógyszerészképzés bemutatása, laborlátogatás
 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Országos konferencia a tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatairól, jövőjéről és fejlesztési lehetőségeiről, a Szegedi Tudományegyetem Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézete (SZTE KÖVI) szervezésében
  Előadók: dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály); Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs); Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma); Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója; dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20