Bezár

Hírarchívum

Szegedi bölcsészkari vizsgafilm a Duna Televízióban

Szegedi bölcsészkari vizsgafilm a Duna Televízióban

2014. november 26.
2 perc

„Azért születettünk a világra, hogy valahol otthon legyünk benne!'” címmel készítette el vizsgafilmjét Béres Barbara. Az SZTE BTK kommunikáció szakos hallgatója a vajdasági fiatalok „itthon” – „otthon” dilemmáit jeleníti meg. A 2014 tavaszán készült alkotást a Duna Televízió is bemutatja 2014. december 1-jén 23 órától.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A szülőföld elhagyása, a boldogulás más országban keresése nemcsak magyar sajátosság, szinte minden, gazdasági, társadalmi problémákban bővelkedő ország küzd azzal, hogy fiataljai a jobb megélhetés reményében, elvándorolnak. Vajdaság helyzete azért speciális, mert az elköltöző magyar fiatalok nemcsak az ország, hanem a magyar kisebbség számára is érzékeny veszteséget jelentenek.


E kérdést járta körbe Béres Barbara, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar kommunikáció szakos hallgatója 2014 tavaszán. Az ,,Azért születettünk a világra, hogy valahol otthon legyünk benne!'” című vizsgafilmje témavezetője Babiczky László Balázs Béla-díjas rendező volt.


Az SZTE-diplomás fiatal filmjét – a téma fontossága miatt – a Duna Televízió is bemutatja 2014. december 1-jén 23 órától.


Béres Barbara jelenleg Németországban él és dolgozik. Filmjét az alábbi mondatokkal ajánlja a leendő nézőknek: „A világon sehol sem könnyű élni. De mi van akkor, ha ezt az életet megnehezíti a történelem, az ország anyagi és fejlettségi szintje, adott esetben egy idegennyelv vagy egy sajátos kultúra!? Ez mindennapi élethelyzet a mai világban. Vajdasági fiatalok szólalnak meg filmemben, hogy miként látják helyzetüket, elsősorban a továbbtanulás terén. Lelki vívódás válaszolni a kérdésre: ’Merre is menjünk tovább?’ Az ’otthon’ és az ’itthon’ kettőssége mellett, az ország fejlettsége, a közoktatás, a szerb nyelv tudásának hiányossága is felmerül, amikor ezek a fiatalok a ’Hogyan tovább?’ kérdésen gondolkodnak. Őszinte vallomásokat kaptam, tömören, tanulmányokkal alátámasztva. Azért készítettem el a filmet, hogy ismertessem a vajdasági magyar fiatalok helyzetét, és hontalanságuk érzését, mindezt az oktatáson keresztül bemutatva, a tolerancia reményében.”


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek