Bezár

Hírarchívum

Közkívánatra: újra színpadon a 12 dühös ember

Közkívánatra: újra színpadon a 12 dühös ember

2014. november 11.
3 perc

Merész elgondolás civil szereplőgárdával profi körülmények között színre vinni egy ilyen ismert és sokrétű darabot; ha nem is kétkedéssel, de nagy kíváncsisággal várta a közönség a bemutatót. Megérte a várakozás: még a legkritikusabbak is kiemelték, milyen könnyen bele tudták képzelni magukat a döntés súlyával terhelt helyzetbe. 2014. december 14-én, 15-én és 16-án újra műsorra kerül a Kisszínházban a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Iroda produkciója, a 12 dühös ember.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Barnák László rendezte, a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház együttműködésében színre vitt darab költségtakarékos a megjelenés, díszlet szempontjából, a hangsúly sokkal inkább a felvetett kérdéseken van, melyek a nézőhöz is szólnak: „élveboncolással mutatja meg az előítélet természetét”. Ennek a boncolási folyamatnak érdekes, szinte más dimenzióból származó keretet ad az esküdtek be- és kivonulásakor szóló zene, melynek könnyedsége után rázuhannak a közönségre a bíró döntésre kötelező szavai. Noha egyes jelenetek kissé didaktikusak, például a hangsúlyos kinézések a közönségre, a nagy többség ezt fel se rótta. Volt, aki úgy fogalmazott, hogy még a legmodernebb 3D-s moziban ülve se tudta volna magát annyira beleélni a történetbe, mint a színházban.


Az előadás azért képes ilyen hatást gyakorolni, mert a karakterek hitelesek, fokozatosan kibontakozó egyéniségükkel, jellemhibáikkal, gondolataikkal képesek azonosulni a nézők. Szimpátiát kelt a humanista 8. esküdt, a zöldfülű 2. esküdt, a kissé idegen 11. esküdt, és ellenszenvet a rasszista 10. Nincs olyan vélemény, amely ne méltatná a 3. esküdtet játszó Kosztolányi József színpadi érzékét, beszédkultúráját. A kritikusok figyelmét ugyan nem kerüli el egy-egy bátortalanságból, színpadi gyakorlat hiányából adódó hiba, de ez nem megy a hihetőség, az adaptáció rovására: a darab „működik”.


Az októberi előadásokra a jegyek villámgyorsan elfogytak: sokan érezték úgy, hogy Reginald Rose műve nekik, sőt róluk szól. A nézőtéren helyet foglaló jogász az esküdtek szájába adva hallhatja a sztereotípiákat; az ügyvéd felületes munkát végez, lefizethető, a bíró dilettáns, és az ügyészt már meg se merjük említeni. A hétköznapi embertől itt, Európában egyre távolabb kerül az igazságszolgáltatás, döntéshozás intézménye, könnyebben is kritizálja. Az előadás alatt a civilek át tudják érezni a jogászok felelősségét, saját vállukon érezve a terhet.


A Nyitott Bíróságok program keretében a szegedi középiskolás diákoknak is lehetőségük nyílik közelebbről megismerni a bíróság munkáját. A Szegedi Ítélőtábla jogászai előadásokat tartanak az osztályoknak, érdekesebbé, emberközelibbé téve a törvények és saját munkájuk világát, valamint a diákok részt vehetnek bírósági és börtönlátogatáson is. A program minden résztvevő szerint sikeres: két év alatt közel 60 ezer tanuló vett részt az eseményeken. 2014. október 20-án a jogi témába illeszkedő 12 dühös ember előadást láthatták az érdeklődő középiskolások és egyetemisták, szintén a Nyitott Bíróságok keretében. A darab kezdete előtt Handó Tünde, az Országos Bírósági Hivatal elnöke köszöntötte az összegyűlteket; ő is fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy a jogi kérdések mellett általános emberi problémákat vet fel a darab, és különleges ezt jogász képzettségű emberek interpretálásában látni.


Noha a meghirdetett októberi időpontokon túl a diákok számára még egyszer játszották a Kisszínház „sztárdarabját”, a színházba járók és érdeklődők tábora ugrásra készen várja a következő előadás-sorozatot. Az Őszi Kulturális Fesztivál programjaként megrendezett 12 dühös ember decemberi előadásaira az összes jegy elkelt.

 

SZTEinfo – Szalai Anna


 

Korábban írtuk:

Amikor esküdtekké válunk – színpadon a 12 dühös ember

12 dühös ember: egyetemisták, bírók, jogászok, színészek egy színpadon

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek