Bezár

Hírarchívum

A nanotechnológiáról hallhattunk a Science Cafén

A nanotechnológiáról hallhattunk a Science Cafén

2014. március 04.
4 perc

A tavaszi szemeszterben 2014. február 27-én rendezték meg az SZTE Tehetségpont Science Café című tudománynépszerűsítő sorozatának első estjét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Ez az alkalom a nanotechnológia jegyében zajlott. Elsőként Ambrus Rita, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai Intézet adjunktusa lépett a katedrára, és tartotta meg előadását Nanotechnológia, avagy mit tehet a gyógyszertechnológus egy hatóanyaggal címmel. Őt követően pedig Pomázi Anita, az SZTE GYTK Gyógyszertechnológiai Intézet PhD-hallgatója vette át a szót, és vezette be a közönséget a gyógyszer-technológia további alkalmazási lehetőségeibe Port a tüdőbe, avagy porinhalációs készítmények a terápiában című előadásával.


 

Nanotechnológia a gyógyszerkészítésben

 

Ambrus Rita előadása kezdetén betekintést adott a nano mérettartomány meghatározásába, valamint szemléltette a technológia széles körű alkalmazásának lehetőségeit. Itt felmerült a különböző szövetek vízlepergető képességének létrehozása, az antibakteriális bevonattal rendelkező hűtők, sőt a napelemek grafén általi teljesítményének javítása is. Ezeken felül természetesen még számos területen biztosít fejlődési lehetőséget a nanotechnológia. Az előadó elmondta, hogy a gyógyszerészeten belül több területen is használják, kutatják a nanotechnológiát. Például állítanak elő ezen technika alkalmazásával különböző mesterséges szöveteket vagy a tumorterápiában használatos nanokagylót, mágneses nanoszondát, illetve olyan biorobotokat, melyek helyettesíthetik a fehér- és vörösvértesteket is. Számunkra ezen az esten viszont a gyógyszerkészítés terén felmerülő nanotechnológiás megoldások voltak a legfontosabbak.

 

Ambrus Rita kezdetben szemléltette a hagyományos gyógyszerkészítési módszert, majd ez alapján bevezette a hallgatókat a nanotechnológia által nyújtott előnyökbe. Mint megtudtuk, a nanotechnológiának egyrészről a gyógyszerkészítés folyamatai innovatív megoldásaiban van szerepe, másrészről a manapság diagnosztizált újabb és újabb betegségek kezelésében. Ezek az újabb kórok más, illetve sokszor radikálisabb gyógyszeres beavatkozást igényelnek, ezért a mellékhatások csökkentésére, valamint a hatóanyag mennyiségének optimalizálására nyújt új perspektívákat a nanotechnológia. Például a gyomorban felszívódó gyógyszereknek sokszor nagy részük kárba vész, ezért a gyógyszerkészítők kénytelenek nagyobb dózisokat használni. Ezt az oldékonysági problémát képes csökkenteni, megoldani a nanotechnológia. Tehát kisebb dózisú gyógyszer is eléri a kívánt hatást, ezért a mellékhatások is csökkennek. Ennek az eljárásnak a sikerei leginkább a rákterápiában mutatkoznak meg. Ezeket a nanogyógyszereket különböző szemcseméret-csökkentési technikákkal hozzák létre. Ambrus Rita úgy szemléltette ennek a folyamatnak a lényegét, mint a kockacukor és a kristálycukor oldódási tulajdonságai közötti különbséget. Minél kisebb az adott hatóanyag, annál könnyebb, gyorsabb és hatékonyabb a felszívódás. Az előadó végül kiemelte, hogy a különböző szemcsésítési technikák által kapott nano-hatóanyagokat még in vitro és in vivo vizsgálatok sorával ellenőrzik, mielőtt emberi felhasználásra alkalmaznák.

 

Port a tüdőbe, avagy porinhalációs készítmények a terápiában

 

Pomázi Anita a bevezetőjében felhívta a figyelmet az inhalációs kezelések messze visszanyúló hagyományára, hiszen Kínában és Indiában négyezer évre tekint vissza a gyógyításnak ezen módszere. A továbbiakban a hallgatóság egy általános képet kapott az inhalációs módszerekről. Kétfajta inhalációs módszer létezik, a por és a folyadék általi, melyek a természetben is reprezentálódnak füst, illetve pára képében.

Az előadó a következőkben az inhalációs gyógyszerek terén megfigyelt problémákról beszélt. A hátrányok között szerepel az eszközigényesség, továbbá az aktív vagy passzív együttműködés szükségessége, illetve bizonytalan lehet a dózisbevitel sikeressége. Felhívta a figyelmet, hogy ezek a problémák főleg az időseknél és a gyerekeknél jelentkeznek. Például nem tudják, hogyan kell alkalmazni, avagy egyszerűen nem hajlandóak együttműködni. Természetesen ezek sem megoldhatatlan dolgok. Megfelelő odafigyeléssel, tájékoztatással, valamint a gyerekek számára kialakított barátságosabb megjelenésű inhalátorokkal jelentősen csökkenthető ez a probléma. Ezek mellett azonban temérdek előnyük van az inhalációs gyógyszereknek. A porinhaláció közvetlen a tüdőbe jut, így gyorsabb, hatékonyabb a felszívódás, valamint biztonságos is, hiszen hajtógázt nem tartalmaz. Továbbá ilyen módon nem csak a helyi kezelésre van lehetőség, hiszen a tüdőben felszívódó gyógyszerek rendkívül gyorsan és hatásosan a véráramba is bekerülnek. Erre jó példa az inhalációs inzulin kifejlesztése.

 

Ezután a különböző inhalációs eszközökről beszélt az előadó. Pomázi Anita elmondta, hogy kétfajta beviteli eszköz létezik, az egyszer használatos és a többször használatos inhalátor. Az ideális készítmény kritériuma, hogy a hatóanyag több mint 50 százalékát eljuttassa a tüdőbe. A szakember végül felhívta a figyelmet, hogy ha valaki alkalmazni kényszerül ilyen eszközöket, mindenképp tájékozódjon a használatáról, mert rengeteg félreértés merülhet fel ezzel kapcsolatban.

 

Czakó Balázs

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek