Bezár

Hírarchívum

Bartók Béla-emlékszobát avattak Szegeden

Bartók Béla-emlékszobát avattak Szegeden

2014. március 31.
2 perc

A 133 éve született világhírű zeneszerzőre, zongoraművészre emlékeztek 2014. március 28-án a Tisza Hotelben, ahol emlékszoba örökíti meg a magyar komponista, Bartók Béla életművét és Szegedhez fűződő kapcsolatát.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

bartok koszoruzasA VI. Nemzetközi Bartók Béla zongoraversenyhez kapcsolódó ünnepi program a Bartók Béla-emléktábla koszorúzásával kezdődött. „1910 – 1939 között hét alakalommal hangversenyzett Bartók Béla ebben az épületben” – olvasható a táblán. Szeged város képviseletében Szabó Sándor, Kardos János és Kozma József, Budapestről Vásárhelyi Gábor, Bartók Béla jogutódja és felesége, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar nevében Lucz Ilona zongoraművész, a Bartók Társaság képviseletében Tamás Sándor és Kerekes Ferenc helyezett el koszorút. Nagyszentmiklós polgármesteri hivatalának képviseletében Demeter Zsolt, a Szegedi Szimfonikus Zenekar nevében Kecskés György, valamint a Somogyi-könyvtár igazgatónője, Palánkainé Sebők Zsuzsanna is koszorúval emlékezett a zeneszerzőre. Az emléktáblán koszorút helyezett el a Király-König Péter Zeneiskola vezetője, Katona Judit, Ordasi Péter, a Bartók Béla Női Kar vezetője, valamint a Tisza Hotel képviseltében Balogh Ferencné.

 

A Tisza Hotel kezdeményezésére emlékünnepség előzte meg az emlékszoba átadását, melyen Binder Norbert, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar zongora szakos hallgatója adta elő Bartók: Táncszvitjét, Ordasi Péter karnagy vezényletével fellépett a Bartók Béla Női Kar, majd Péter László professzor előadásban emlékezett meg a világhírű zongoraművészről. Bartókot különleges kapcsolat fűzte Szegedhez, Budapest után legtöbbször a Tisza-parti városban hangversenyezett – tudtuk meg. Végül ünnepélyesen átadták a magyar zeneszerző előtt tisztelgő emlékszobát, melyben számos dokumentum és fotó őrzi a komponista életművét, munkásságát és szegedi koncertjeit.


 

Bartok_emlekszoba_avatas_galeria
Bartók Béla-emlékszobát avattak Szegeden - GALÉRIA


Gajzer Erzsébet

Fotó: Üllei Kovács László

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek