Bezár

Hírarchívum

szalay_70_kiemelt

A 70 esztendős Szalay Istvánt köszöntötték

A 70 esztendős Szalay Istvánt köszöntötték

2014. március 30.
3 perc

Az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító- és Óvóképző Intézet Matematika Szakcsoport főiskola tanára, Szeged korábbi polgármestere tiszteletére a JGYPK dísztermében rendeztek bensőséges ünnepséget.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hetvenedik születésnapja alkalmából köszöntötték 2014. március 28-án Szalay Istvánt, az SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Tanító- és Óvóképző Intézet Matematika Szakcsoport főiskola tanárát, Szeged 1994–1998 közötti polgármesterét, a helyi Közéleti Kávéház kuratóriumi elnökét. A Juhász Gyula Pedagógusképző Kar dísztermében megtartott ünnepségen részt vettek a város, az egyetem és a kar vezetői, munkatársai.

 

Marsi István, a JGYPK dékánja azt mondta, bár közel száz magyar és nemzetközi közlemény szerzőjét tisztelhetjük Szalay István személyében, de mégis elsősorban tanáregyéniségként állított példát a következő nemzedékek elé. Számára mindig az átadott tudás volt a legfontosabb, minden körülmények között megőrizte kíváncsiságát, diákjaiban pedig fenntartotta azt. Oktatóként a konstruktivitás, a játékosság, a kreativitás és a sokoldalúság jellemezte pályafutása során: rejtvényekkel, feladványokkal ébresztette fel a fiatalok érdeklődését a matematika iránt. A főiskola, majd egyetemi kar munkáját számos tisztségben segítette: főigazgatóként, különböző bizottságok tagjaként – jelenleg is ő a JGYPK stratégiai bizottságának elnöke.

 

Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektorának köszöntő szavait Homoki-Nagy Mária oktatási rektorhelyettes tolmácsolta. A rektor hangsúlyozta, Szalay István csaknem félszáz éve szolgálja lelkes és lelkiismeretes munkával a szegedi universitast. Közéleti szerepvállalásaival is annak hírnevét öregbítette, öregbíti. A főiskolai tanár egykori diákjaként pedig személyes tapasztalata, hogy nála még a vizsgákon, a vizsgáztatása során is tanulhattak a fiatalok. Homoki-Nagy Mária a maga részéről annyit fűzött ehhez hozzá, azt kívánja a Szegedi Tudományegyetemnek, hogy a jövőben is legyenek olyan tanáregyéniségei, mint Szalay István.

 

A hetvenéves oktató eredményeit, munkásságát egy másik korábbi legendás főigazgató, Békési Imre is méltatta. A tanítványok nevében Dobi János, az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium igazgatója mondott – versrészletekkel gazdagított – beszédet. Mint fogalmazott, ők annak idején a tanári szakma iránti hitet, bizalmat tanulták Szalay Istvántól, pedagógusi magatartása követendő példát jelent számukra mind a mai napig. Németh József Liszt-díjas operaénekes pedig népdalokból álló csokorral köszöntötte az ünnepeltet. Szeged 1994–1998 közötti polgármesterének a jelenlegi városvezető, Botka László is gratulált, aki egyrészt arról beszélt, Szalay István közéleti szerepvállalásában példamutatónak számít az értékelvűség: a sokszínűség, a különböző vélemények tisztelete. Másrészt rámutatott, a Közéleti Kávéház estjein keresztül Szalay ma is fontos szereplője Szeged közéletének.

 

Szalay_70_galeria
A 70 esztendős Szalay Istvánt köszöntötték - GALÉRIA


A főiskolai tanár rövid előadásban foglalta össze a magyar oktatásügyről, matematikaoktatásról alkotott véleményét. Úgy összegzett, sajnos rossz irányba mennek a dolgok, a matematika tanítása például nem igazodott a korszellemhez, nem arról szól, mi köze a tárgynak a mindennapi élethez. A PISA-felmérésekben is időről időre egyre rosszabbul teljesítenek a magyar diákok, ami intő jel a jövőre nézve. Komoly problémának nevezte, hogy a honi oktatáspolitika a rendszerváltás óta nem tudta eldönteni, milyen legyen a magyar iskolarendszer, folyamatosan változtatták azt, ennek ellenére fölé erőltették az osztott, bolognai típusú tanárképzést, ami tulajdonképpen a tanárképzés csődjéhez vezetett...

 

SZTEinfo


*


70. születésnapján köszöntötték Szalay Istvánt, Szeged korábbi polgármesterét

Rövid link: http://vtvszeged.hu/hun/s_!news/i__2/i__12515

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek