Bezár

Hírarchívum

A tudatos és felelősségteljes innovációról a GTK-n

A tudatos és felelősségteljes innovációról a GTK-n

2014. május 19.
2 perc

A FaRInn – Facilitating Responsible Innovation in SEE countries – projekt részeként a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán tartottak konferenciát 2014. május 19-én „Az innovációval kapcsolatos társadalmi, etikai és környezeti kihívások” címmel.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Facilitating Responsible Innovation projekt az Európai Unió South East Europe Programjának keretében megvalósuló nemzetközi projekt, melyben egyedüli magyar intézményként a Szegedi Tudományegyetem vesz részt. Az SZTE mint egyedüli felsőoktatási intézmény elsődleges feladata a felelősségteljes innováció elméleti hátterének meghatározása. Ehhez kapcsolódóan a 2014. május 19-i konferencia azt célozta, hogy felhívja a figyelmet a tudatos és felelősségteljes innováció fontosságára, mivel a Responsible Research and Innovation (RRI) egy gyorsan terjedő személetmód az Európai Unióban, mely a várakozások szerint a 2014–2020-as programozási periódus központi elemévé válhat. Tehát a felelősségteljes innováció szemléletmódjának bármilyen formában történő bevezetése Magyarországon kiemelkedő lehetőség arra, hogy az ország integrálja az Európai Unió innovációs irányelveit, és példát állítson a többi tagország elé is. A szakmai tanácskozás az élménygazdaság társadalmi felelőssége, a társadalmi innovációk, a hazai kormányzati innovációs szakpolitika, a felelősségteljes innováció gyakorlati alkalmazása, az élelmiszer-innovációk, az ökohatékonyság-növelő innovációk, valamint az innováció és a kultúra témaköreit vizsgálta.

 

– Nagyon örömtelinek tartom, hogy a társdalomra figyelő felelősségteljes kutatás és innováció a témája a mai konferenciának. Ez a kutatási téma olyan, ami Magyarországon egyidejűleg történik a fejlett világgal, tehát nem követők vagyunk, hanem társak – fogalmazott köszöntőjében Inzelt Annamária, a Gazdaságtudományi Kar címzetes egyetemi tanára. Vilmányi Márton, a Gazdaságtudományi Kar dékánja, megnyitójában azt hangsúlyozta, hogy a szakmai konferencia több megközelítésből vizsgálja a felelősségteljes innováció fogalmát, nemcsak a társadalmi viselkedés oldaláról, hanem területi és ágazati szempontból is. Köszöntőjében Inzelt Annamária egyetemi tanárt, a Szegedi Tudományegyetem Közgazdaságtani Doktori Iskolájának törzstagját méltatta és köszöntötte születésnapja alkalmából.

 

A konferencia részletes programja itt olvasható.

 

SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek